ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Το παράδειγμα της Κριμαίας φαίνεται πως ευελπιστούν να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές του πλανήτη…

Μια από αυτές η Βενετία, η οποία πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα διαδικτυακό δημοψήφισμα, προκειμένου οι πολίτες της να αποφασίσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από την υπόλοιπη Ιταλία.

Όπως γράφει η εφημερίδα το «Έθνος» που επικαλείται το BBC, το Ενετικό δημοψήφισμα διοργανώνεται από τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που θέλουν η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».

Η ψηφοφορία διεξάγεται διαδικτυακά και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.
Και μπορεί τα ιταλικά ΜΜΕ να έδειξαν ελάχιστη προσοχή στην είδηση του δημοψηφίσματος, ωστόσο οι διοργανωτές του εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της περιφέρειας Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία, τάσσονται υπέρ του χωρισμού με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο η ψήφος δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου στη Ρώμη, Αλαν Τζόνσον, τα δημοψηφίσματα αντικατοπτρίζουν τη συνεχώς αυξανόμενη αποσχιστική διάθεση σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όπως η Καταλονία και η Σκωτία. Η τελευταία ψηφίζει για την ανεξαρτητοποίησή της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι κινήσεις προς την ανεξαρτητοποίηση βρίσκουν περισσότερους υποστηρικτές στην εύπορη βόρεια Ιταλία, καθώς πολλοί επιθυμούν τον διαχωρισμό τους από τον φτωχότερο νότο, όπου κυριαρχεί η διαφθορά και η σπατάλη.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

euronews

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ