ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΙΓΛΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

ΑΓΑΛΜΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ-2 (Αντιγραφή)Ενέργειες ώστε να αποκτήσει το κενοτάφιο και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Ιπποκράτη πρόκειται να αναλάβει η παράταξη Νέ@ Λάρισα και ο επικεφαλής της Ντ. Διαμάντος με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του πατέρα της Ιατρικής.

Ο κ. Διαμάντος και στελέχη της παράταξής του επισκέφθηκαν το χώρο θέλοντας να σηματοδοτήσουν με την παρουσίας του στο κενοτάφιο του Ιπποκράτη τις αξίες που συνδέονται μ’ αυτό: “αναγνώριση” , “ανάδειξη” , “εξωστρέφεια”. Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

«Στην πόλη της Λάρισας ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπου και πέθανε το 377 π. Χ.  Εξαιτίας μιας πλημμύρας του Πηνειού, το 1826, αποκαλύφθηκε ο τάφος του στην έξοδο της πόλης, στη δρόμο προς την αρχαία Γυρτώνη. Κοντά του στήθηκε κενοτάφιο και μαρμάρινος ανδριάντας το 1978, έργο του σημαντικού Τυρναβίτη γλύπτη Γεωργίου Καλακαλά. Το Μουσείο δε, περιλαμβάνει τη μαρμάρινη πλάκα από τον τάφο του Ιπποκράτη, τις γλυπτές προτομές της Υγείας, του Ασκληπιού, του Φλέμινγκ, του Γ. Παπανικολάου και του ιδρυτή. Ακόμα ιατρικά βιβλία και φωτογραφίες. Ένα  Μουσείο που είναι επισκέψιμο δυστυχώς, μόνο κατόπιν συνεννοήσεως.

Για την τιμή της μνήμης και παρουσίας του Ιπποκράτη στην πόλη μας, για την ίδια την πόλη αλλά, και για έναν άνθρωπο που το έκανε υπόθεση της ζωής του το Λαρισαίο αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα, χάρη στον οποίο το 1986 ιδρύθηκε στο κενοτάφιο του Ιπποκράτη Ιατρικό Μουσείο,  οφείλουμε ως νέος Δήμος να αποδώσουμε την παγκόσμια αναγνώριση και αίγλη που αξίζει τόσο στο κενοτάφιο όσο και στο Μουσείο.

Καταστώντας το ως ένα εμβληματικό σημείο της ταυτότητας της Λάρισας, με υψηλή επισκεψιμότητα, με θεσμική καθιέρωση του Όρκου του Ιπποκράτη και άλλων γεγονότων που μπορεί και πρέπει να μπουν και να καθιερωθούν στο παγκόσμιο ημερολόγιο. Προσδίδοντας αναγνώριση και εξωστρέφεια. Προσφέροντας την σημαντική διασύνδεση με κάθε Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική οντότητα στον κόσμο.

Η Νέα Λάρισα θα το πράξει αμέσως, μέσα από τη συνέργεια με τους αρμόδιους φορείς της Επιστήμης και του Πολιτισμού της πόλης μας και κυρίαρχα, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ