ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣΔυναμικό παρόν έδωσαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α/βαθμιας, ενάντια στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις…

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση να φέρει πίσω στα σχολεία όλους τους εκπαιδευτικούς που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και προειδοποίησαν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να αποτρέψουν τυχόν απολύσεις εκπαιδευτικών.

Στη σημερινή συγκέντρωση ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Δ. Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του συλλόγου Δασκάλων Δ. Παπαποστόλου.

Στην ομιλία του ο Δ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για πρώτη φορά μετά το 1911 επιχειρείται  απόλυση εκπαιδευτικών και γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχή γίνεται στις 23 Μάρτη με την απόλυση 200 περίπου από τους 1.845 εκπαιδευτικούς, που μετά από το ξαφνικό θάνατο των ειδικοτήτων τους το περασμένο καλοκαίρι  μπήκαν στην διαθεσιμότητα.

Είναι  φανερό πως η  καπιταλιστική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει χωρίς θύματα το χώρο της εκπαίδευσης.

“Η 23η Μάρτη συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα είναι  αρνητικό ορόσημο όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και για ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να απαντηθεί μόνο με δικούς μας συλλογικούς, αποφασιστικούς αγώνες.

Οι  αγώνες αυτοί  για να αποτραπούν οι απολύσεις είναι ζήτημα ηθικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό”, σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις είναι και ζήτημα ουσιαστικό.

“Μπορούμε όμως να σταματήσουμε τη συμμορία του μνημονίου και την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με συμμάχους τους γονείς, το εργατικό, λαϊκό και γονεϊκό  κίνημα, να παλέψουμε για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Να  υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα, όλων των εκπαιδευτικών για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Για παιδεία υγεία πολιτισμό δωρεάν για όλον το λαό. Για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά χωρίς αποκλεισμούς”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

ΔΙΩΤΗ – ΓΕΛΑΛΗΣ

Με αφορμή την προγραμματισμένη κινητοποίηση-συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις εκπαιδευτικών, που διοργανώνεται από την ΕΛΜΕ Λάρισας το απόγευμα της Δευτέρας, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη, υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση συμπαράστασης:

«Σήμερα βρισκόμαστε 6 μόλις ημέρες πριν την οριακή ημερομηνία (22 Μαρτίου 2014), οπότε εκπνέει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς του και χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013, καθώς το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους διδάσκοντες όσο και στους μαθητές, που βρέθηκαν ξαφνικά να χάνουν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου και τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του, ότι  «κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει», δεσμευόμενη ουσιαστικά ότι κανείς δε θα απολυθεί, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια θα υπάρξουν απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, γεγονός που ανοίγει τον “χορό” των απολύσεων και στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, προχωρά στους σχεδιασμούς διάλυσης του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και στην κάλυψη των μνημονιακών της δεσμεύσεων για διαθεσιμότητες και απολύσεις μέσα στο 2014. Ο οδοστρωτήρας των Μνημονίων ισοπεδώνει το δημόσιο σχολείο. Κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται με διαδικασίες εξπρές, ενώ η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 40%. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών πλήττονται, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται και απαξιώνεται ο εκπαιδευτικός και ο παιδαγωγικός του ρόλος.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι απλά προθάλαμος για απολύσεις και αποδεικνύεται ότι η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται δεν είναι παρά ένα ακόμα εργαλείο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται με όλα τα μέσα στη βαλλόμενη εκπαιδευτική κοινότητα και δεσμεύεται για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την επαναλειτουργία των κομβικών τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ