ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

ΤΡΟΙΚΑΔεν υπήρξε συμφωνία ούτε και σήμερα, παρά τον νέο μαραθώνιο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, παρά τις νέες 12ωρες συζητήσεις και με τη συμμετοχή- για μια ακόμη φορά- άλλων κορυφαίων υπουργών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε, αμέσως μετά και τις νέες άκαρπες συζητήσεις, ότι «πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα». Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από σήμερα το πρωί, με τον ίδιο παράγοντα να αναφέρει ότι «ελπίζουμε σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. αναγκαία συνθήκη για να εγκριθούν οι δόσεις)».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εάν είναι, θα κλείσουμε σήμερα, ή δεν θα κλείσουμε καθόλου. Εάν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Η έλλειψη συμφωνίας μετά από 178 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποδίδεται στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις, έως τώρα αντίθετες, απόψεις τους, σε:

Διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (μάλιστα, η τρόικα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος)

Η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

Όσον αφορά στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει». Ενώ, σύγκλιση, χωρίς, επίσης, συμφωνία, υπάρχει στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Από την πλευρά των επικεφαλής της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, -δήλωσε λακωνικά «no comment» (κανένα σχόλιο), όταν, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ρωτήθηκε εάν υπάρχει συμφωνία-, φεύγει σήμερα από την Αθήνα και θα αντικατασταθεί στη συνέχιση των συζητήσεων από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις συζητήσεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν οι δύο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πλευράς στην τρόικα, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ