Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3000 ΧΡΟΝΙΑ!!!

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο καρκίνος είναι κυρίως προϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής και της αύξησης της μακροζωίας. Σύμφωνα όμως με νέα ευρήματα, η νόσος  ήταν ήδη παρούσα στην κοιλάδα του Νείλου κατά την αρχαιότητα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο πλήρες ανθρώπινο δείγμα στον κόσμο με μεταστατικό καρκίνο, σε σκελετό 3.000 ετών!…

Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLoS ONE.

Ο σκελετός του νεαρού ενήλικα βρέθηκε από διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστήμιου Durham σε ένα τάφο στο Σουδάν το 2013, και χρονολογείται από το 1200πχ.

Η ανάλυση αποκάλυψε ενδείξεις μεταστατικού καρκινώματος, καρκίνο –δηλαδή- που ξεκίνησε από έναν κακοήθη όγκο μαλακών ιστών και απλώθηκε και σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Durham και το Βρετανικό Μουσείο λένε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του καρκίνου στους αρχαίους πληθυσμούς και να παρέχουν γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη του καρκίνου στο παρελθόν. Η ανάλυση του αρχαίου DNA των σκελετών με ενδείξεις καρκίνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Αν και ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως σήμερα, παρέμενε σχεδόν απών από τα αρχαιολογικά ευρήματα σε σχέση με άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Michaela Binder, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, είπε: «Πολύ λίγα είναι γνωστά για την αρχαιότητα, την επιδημιολογία και την εξέλιξη του καρκίνου στο παρελθόν στους ανθρώπινους πληθυσμούς, εκτός από κάποιες φραστικές αναφορές και ένα μικρό αριθμό σκελετών με τα σημάδια του καρκίνου.

“Οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους ανθρώπινους σκελετούς μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την εξέλιξη και την ιστορία των σύγχρονων ασθενειών.

Ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει σε ενήλικο άνδρα μεταξύ 25-35 ετών, και βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Amara West στο βόρειο Σουδάν, στο Νείλο, 750 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ.

Μόνο να υποθέσουμε μπορούμε τα αιτία του καρκίνου, αν και οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών καρκινογόνων ουσιών, όπως ο καπνός από το κάψιμο ξύλου, γενετικών παραγόντων, ή μολυσματικών ασθενειών, όπως η σχιστοσωμίαση η οποία προκαλείται από παράσιτα.

Λένε ότι μια υποκείμενη λοίμωξη σχιστοσωμίασης φαίνεται εύλογη εξήγηση για τον καρκίνο σε αυτό το άτομο, καθώς η νόσος είχε ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της Αιγύπτου και της Νουβίας τουλάχιστον από το 1500πχ, αφού και σήμερα θεωρείται η αιτία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Η Michaela Binder πρόσθεσε: «Κοιτάζοντας τον καρκίνο μέσα από μια εξελικτική προσέγγιση, οι πληροφορίες από τα αρχαία ανθρώπινα λείψανα μπορεί να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο.”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ