ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ;

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Σε μια καταστροφική για την ελληνική αγελαδοτροφία, αλλά και για τις μικρού μεγέθους γαλακτοβιομηχανίες της χώρας συμφωνία κατέληξαν την Τρίτη κυβέρνηση και τρόικα, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς τη φιλοσοφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ για το γάλα

που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στις μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και στη διάλυση του αγελαδοτροφικού τομέα γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα.

Τί προβλέπει όμως αυτή η συμφωνία και τί σημαίνει για τη χώρα και την εθνική οικονομία;

Πρώτα από όλα εισάγει τον όρο γάλα 2 ημερών ως φρέσκο που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη και το οποίο θα είναι μεν γάλα χαμηλής παστερίωση που θα μπορούσε να έχει διάρκεια έως 5 ημέρες, αλλά θα είναι αδύνατο να παραχθεί σε ανταγωνιστικές τιμές από μικρές γαλακτοβιομηχανίες που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις επιστροφές τους.

Επιπλέον εισάγει το γάλα 11 ημερών που είναι γάλα υψηλή παστερίωσης και μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι παράγεται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα από τη μία στους αγελαδοτρόφους που θα δέχονται πιέσεις για ακόμη πιο χαμηλές τιμές και από την άλλη στις μικρές γαλακτοβιομηχανίες που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν ούτε τα καρτέλ του χώρου στην Ελλάδα, ούτε όμως και τους ξένες επιχειρήσεις.

Φυσικά με όλα αυτά τα δεδομένα πολύ σύντομα θα φύγουν από την αγορά όλες οι μικρές βιομηχανίες που αποτελούν το στυλοβάτη των κτηνοτρόφων και σιγά – σιγά θα εγκαταλείπουν τις εκτροφές τους χιλιάδες αγελαδοτρόφοι οι οποίοι δεν θα μπορούν να πωλούν φθηνότερα και ταυτόχρονα να διατηρούν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει καταστροφή για την εθνική οικονομία αφού στις υπάρχουσες στρατιές των ανέργων θα έλθουν να προστεθούν και οι εργαζόμενοι στις μικρές γαλακτοβιομηχανίες ενώ η Ελλάδα που έτσι και αλλιώς είναι ελλειμματική σε γάλα θα γίνει ακόμη πιο ελλειμματική.

Ο κλάδος της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής πολύ σύντομα θα διαλυθεί και θα πάνε περίπατο όλες οι φανφάρες των πολιτικών μας για στροφή στην παραγωγή που θα φέρει την ανάπτυξη, αφού η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να συμπληρώσει την καταστροφή που επιφέρει στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία η νέα ΚΑΠ και οι ελληνικές πολιτικές για το κόστος παραγωγής, τις υποδομές, την καταπολέμηση των καρτέλ.

Και ενώ όλα αυτά είναι οι συνέπειες της χθεσινής συμφωνίας μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν είδαμε καμία αντίδραση από τον λαλίστατο μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο, ο οποίος είχε σηκώσει τη σημαία του αγώνα ενάντια στις προτάσεις του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζοντάς τες καταστροφικές.

Τί άλλαξε άραγε τώρα και ο κ. Χαρακόπουλος δεν αντέδρασε;

Μήπως περιμένει να το μελετήσει ή μήπως θέλει να βρει δικαιολογίες για τη συμφωνία ώστε να παραμείνει στην καρέκλα του;

Οτι και να κάνει όμως πρέπει να το καταλάβει πολύ καλά ότι η συμφωνία είναι καταστροφική και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και αν σέβεται τον εαυτό του και τους συνομιλητές του, όλο αυτό τον καιρό, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ