ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ., Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, και Εσωτερικών, σχετικά με το ζήτημα της εποχιακής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών. Στην ερώτησή του επισημαίνει τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί χρειάζονται εργατικό δυναμικό (κατά μέσο όρο 4-5 εργάτες ανά παραγωγό) και συγκεκριμένα χρειάζονται κυρίως εργάτες γης για να πραγματοποιήσουν τις αγροτικές εργασίες τους.

Για τη συγκεκριμένη περίοδο η προσφορά εργασίας από ημεδαπούς εργάτες παρουσιάζεται μηδενική επειδή παρά την ανεργία οι Έλληνες εξακολουθούν να μην προτιμούν απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί καταφεύγουν στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών. Όμως και πάλι δημιουργείται πρόβλημα που οφείλεται στο γεγονός ότι:

α) το εργόσημο αφορά μόνο όσους αλλοδαπούς εργάτες έχουν μακροχρόνια διαμονή στη χώρα. β) το καθεστώς των μετακλητών εργατών γης που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών (ΚΥΑ 206/4-2-2014) είναι εξαιρετικά δαπανηρό με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι παραγωγοί να είναι σε θέση να το εφαρμόσουν.

γ) ο αριθμός των νόμιμων αλλοδαπών εργατών είναι πολύ μικρός.

Κατά συνέπεια οι παραγωγοί είναι “υποχρεωμένοι” για να μαζέψουν τη σοδειά τους να καταφεύγουν τελικά στην παράνομη απασχόληση αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα με βίζα δήθεν για τουρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απασχόληση αλλοδαπών εργατών εποχιακά για τους καλλιεργητές φασολιών στις περιοχές Πρεσπών και Καστοριάς, καθώς συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (π.χ. καλάμωμα, χειρωνακτική βοήθεια στην ανέλιξη των φυτών στα καλάμια, βοτάνισμα (Ιούνιος – Αύγουστος) ξερίζωμα, συγκομιδή, καθάρισμα (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) που απαιτούν πολλά εργατικά χέρια. Στο Δήμο Πρεσπών, μόνο υπολογίζεται ότι χρειάζονται 700 άτομα

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προς όφελος τόσο των καλλιεργητών, όσο και των αλλοδαπών, αλλά και του ΟΓΑ, που αυτή τη στιγμή χάνει από την μη καταβολή εισφορών;

2. Είναι δυνατό ο κάθε παραγωγός να ασφαλίζει στον ΟΓΑ τους νόμιμα εισερχόμενους στη χώρα αλλοδαπούς εργάτες, μέσω της αγροτικής τους εκμετάλλευσης καταβάλλοντας τη  χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά του ΟΓΑ (χωρίς συνταξιοδοτική κάλυψη);

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ