«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ -ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΜΑΤΣΕΣ

biometric_cardΤο «πράσινο φως» έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη δημιουργία πιλοτικών πειραματικών προγραμμάτων με αντικείμενο την εφαρμογή της Βιομετρικής Κάρτας…

Πρόκειται για μία «ταυτότητα»  που θα καταγράφει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου, τα οποία όμως δεν θα χουν σχέση με τα τυπικά χαρακτηριστικά (ύψος βάρος, σχημα προσώπου, χρώμα ματιών), αλλά θα περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία όπως είναι μορφασμοί, γκριμάτσες, έκφραση, τρόπος βαδίσματος κ.α.

Το έργο «Βιοταυτότητα» υλοποιείται από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) σε συνεργασία με εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, το ΚΕΜΕΑ και η εταιρεία G4S Telematix ζήτησαν από την Αρχή άδεια για τη λειτουργία δυο πιλοτικών εφαρμογών πειραματικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις. Η άδεια ζητήθηκε αποκλειστικά για ερευνητικό σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το αίτημα εγκρίθηκε απο την Ανεξάρτητη Αρχή και θα εφαρμοστεί ερευνητικά με τη συμμετοχή υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η μέθοδος εξετάζεται πειραματικά και συμπληρωματικά των συνηθισμένων βιομετρικών πρακτικών όπως είναι η δακτυλοσκόπηση και η ιριδοσκόπηση, με στόχο την αποδοτικότερη χρήση βιομετρικών δεδομένων σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας (πρεβείες κτλ).

Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται σε «έξυπνες» κάρτες μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του ατόμου.

Όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 17/2014 απόφασης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, το έργο «Βιοταυτότητα» στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μεθόδου πολυτροπικής βιομετρίας, η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου, καθώς και χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του.

Η Αρχή επέτρεψε την εφαρμογή του επίμαχου πειραματικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημιουργία σχεδίου για το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας των δεδομένων και δεν θα υπάρξει αλλαγή στο βιομετρικό σύστημα που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Αρχή.

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ