Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι.
Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα, δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή και σε ό,τι αφορά στο δίκτυο διανομής. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
“Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία” σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
– Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά, δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
– Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.
– Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος. Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα
Ειδικότερα:
– Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.
– Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και όλα όσα ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα €2,9 δισ. το 2013.
Πιο αναλυτικά θα δοθούν:
– Τον Μάιο 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Το σύνολο είναι περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.
– Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9% θα είναι 350 εκατ. ευρώ
Από τον Ιούλιο και εφάπαξ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Θα μειωθούν άλλη μια μονάδα από το 2016
– 20 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων
– 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών
– 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους
Tι θα γίνει με τα φορολογικά
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί:
– η μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 έως 500 ευρώ, από 1.000 έως 2.500 ευρώ που είναι σήμερα
– η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν το 1994
– θεσπίζονται οι αλλαγές και διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
– θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης
Όλες οι αλλαγές πρόκειται να ενσωματωθούν στο φορολογικό τμήμα πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου πρόκειται επίσης να περιληφθούν διατάξεις, με τις οποίες θα αυξάνονται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο από μισθούς και συντάξεις για χρέη προς το δημόσιο.
newsit.gr