ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΑΤΜ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΑ WINDOWS XP

ATMΣε λιγότερο από ένα μήνα τα περισσότερα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) των τραπεζών και ένα μεγάλο μέρος των υπολογιστών που ελέγχουν το σύστημα, θα είναι πολύ πιο ευάλωτο στους χάκερ και τους ιούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times  (FT)…

Κι αυτό διότι μετά από 13 χρόνια και στις 8 Απριλίου η Microsoft σταματά την υποστήριξη και τις ενημερώσεις του λογισμικού Windows XP με το οποίο εκτός από τους υπολογιστές στο σπίτι, «τρέχει» και το 95% των ΑΤΜ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τώρα, σύμφωνα πάντα με τους FT, τράπεζες και συνεργαζόμενες εταιρείες θα πρέπει να αναβαθμίσουν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα το λογισμικό τους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς, τα περισσότερα ΑΤΜ δουλεύουν με νεότερα προγράμματα τα οποία έχουν εγκατασταθεί σχετικά πρόσφατα και λόγω των συγχωνεύσεων.

Η Microsoft από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη μόνο για τις τρεις νεότερες εκδόσεις των Windows, διότι αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους χάκερς, ώστε να ανακαλύψουν τα τρωτά σημεία των XP. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η ίδια η Microsoft έχει παραδεχθεί ότι τα XP θα γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιθέσεις.

«Είναι βέβαιο ότι οι χάκερ θα χρησιμοποιήσουν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας των Windows 7, 8 και Vista για να επιτεθούν στα XP», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Τίμοθι Ρέινς, στέλεχος της Microsoft σε συνέδριο για την ασφάλεια της πληροφορικής που έγινε πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο.

Προβλήματα και στους προσωπικούς υπολογιστές

Περίπου το 40% των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί Windows XP. Με την κατάργησης της υποστήριξης οι υπολογιστές που τρέχουν αυτό το λογισμικό θα είναι πιο ευάλωτοι, εφόσον δεν θα υπάρχει κάλυψη με αντιιικό που να τα υποστηρίζει, δεν θα βγαίνουν ενημερώσεις οπότε θα παραμένουν πίσω τεχνολογικά. Επιπλέον, δεν θα μπορούν να υποστηρίζουν συνεργαζόμενα συστήματα.

Πολλοί είναι οι υπολογιστές που ακόμη και να κάνουν ενημέρωση το λογισμικό, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν για αναβάθμιση σε μνήμη, επεξεργαστή και μητρική ώστε ο υπολογιστής του να «τρέξει» τη νέα έκδοση.

tanea.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com