ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 550 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΠΑ«Το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τελείως διαφορετικό από το προηγούμενο και θα είναι προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς με συλλογική ηγεσία, δηλαδή με όλους εκείνους, που πρόκειται να υλοποιήσουν, τους καλούμε και να αποφασίσουν.

Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει μια ευρεία διαβούλευση και συναντήσεις με όλους τους φορείς και κυρίως τους δήμους, οι οποίοι θα έχουν για πρώτη φορά αστικά ολοκληρωμένα προγράμματα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε ημερίδα για το νέο ΕΣΠΑ.

 

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των δημάρχων και των για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 της χώρας, την πορεία σχεδιασμού του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης-RIS3 στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο διαβούλευσης και συνεργασίας για την προετοιμασία και έναρξη του νέου προγράμματος. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α).

Στη ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη συνεργασία και τη συνέργεια που ανέδειξαν τη Θεσσαλία πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ 2007-2013, τόνισε τα εξής:

«Ακόμη η Περιφέρεια, για πρώτη φορά θα μπορεί να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, γιατί μας έχουνε εκχωρηθεί πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια ανάλογα δομημένη κοινωνική πολιτική, αντιληπτή στον άνθρωπο, καθώς για εκείνη πρόκειται να αποφασίσουν όσοι έχουν και το πρόβλημα. Επίσης για πρώτη φορά θα έχουμε και γεωργικό ταμείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αγροτική πολιτική, κάτι πολύ σημαντικό γιατί βρισκόμαστε σε μιαν κατεξοχήν αγροτική Περιφέρεια».

Ο περιφερειάρχης έκανε και μια αναφορά στη μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΠΑ 207-2013 αναφέροντας τα εξής: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε μια άριστη συνεργασία με τους δήμους, εντάξαμε όλα τα έργα, τα οποία ήταν ώριμα και μάλιστα σε μια περίοδο που το ΕΣΠΑ «πήγαινε» προς το τέλος του. Υλοποιήσαμε έργα νερού, σχολεία, κέντρα υγείας σε διάφορες περιοχές, αναπλάσεις, αποχετευτικά δίκτυα, δρόμους, έργα για το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και τον εξοπλισμό τους, νηπιαγωγεία, εξοπλίσαμε όλα τα ειδικά σχολεία, πήραμε ασθενοφόρα και κάναμε πράξη κάθε έργο, το οποίο είχε ωριμάσει και ήταν έτοιμο προς ένταξη. Ακόμη με αυτήν την πρακτική δώσαμε δουλειά σε συμπολίτες μας, διασφαλίσαμε θέσεις εργασίας και τέλος «ρίξαμε» χρήματα στην πραγματική οικονομία. Επίκεντρο μας ήταν ο άνθρωπος, οι ανάγκες του και οι τοπικές κοινωνίες. Είχαμε σαν στόχους την ισόρροπη ανάπτυξη, το να δώσουμε λύση σε χρόνια προβλήματα και τους πετύχαμε γιατί είχαμε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και κυριότερα το πετύχαμε γιατί κάναμε το εγώ – εμείς και αποτελούμε πρότυπο πανελλαδικά. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δικαιούμαστε να κάνουμε λάθη, αλλά δε δικαιούμαστε να παρουσιαζόμαστε άτολμοι. Δεν ακολουθούμε την πολιτική της απειλητικής ετερότητας και θέλουμε να δημιουργούμε συμμάχους, με τους οποίους θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε λύσεις. Είμαστε εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες και τις υποστηρίζουμε στα δίκαια αιτήματά τους και για αυτό χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, άλλωστε όπως έχει δείξει και η ιστορία μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, προκειμένου να κάνουμε έργα και πράξεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συνάντηση γίνεται στα πλαίσια της δημιουργικής συνεργασίας που είχαμε μέχρι σήμερα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό, όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας. Από τη στιγμή που ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ ζούμε τη μεταβατική περίοδο για να μπούμε στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπου χρειάζεται να γίνει ένας δημοκρατικός προγραμματισμός. Ήδη όλοι οι δήμοι έχουμε ετοιμάσει τις προτάσεις μας και σαν ΠΕΔ θα πούμε τις απόψεις μας και νομίζω, ότι εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι η Πολιτεία να θεσπίσει και να απλουστεύσει τέτοιες διαδικασίες, ώστε να είναι βατές και εφικτές, ιδιαίτερα για τους περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι υποφέρουν από υποστελέχωση των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών, προκειμένου και αυτοί να τύχουν του ευεργετήματος χρηματοδότησης έργων από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όσα χρόνια είμαι δήμαρχος δεν συνάντησα ποτέ την πρωτοφανή αμεσότητα που επέδειξε αυτή η περιφερειακή αρχή στα ζητήματα του τόπου. Στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού δικαιωθήκαμε όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας που ζητούσαμε από παλιά την θέσπιση του αιρετού περιφερειάρχη».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η κ. Σμαρώ Ζησοπούλου από την Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και η κα Μελίνα Σαραφίδου ως προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέπτυξαν τους τομείς, πάνω στους οποίους είναι δομημένο το νέο Πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε συζήτηση για τις εξειδικεύσεις και τους άξονες του Προγράμματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ