ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η «Οικολογική Θεσσαλία» για την παγκόσμια ημέρα για το νερό

oikoltesΗ Παγκόσμια ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, ενώ η φετινή παγκόσμια ημέρα νερού 22 Μαρτίου 2014 είναι αφιερωμένη στο νερό και την ενέργεια.

Το νερό είναι ζωή και για την περιοχή της Θεσσαλίας είναι ένας φυσικός πόρος, τον οποίο οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο για τις επόμενες γενεές. Tα τελευταία χρόνια ασκούνται τεράστιες πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση αυτού του πολύτιμου αγαθού και στους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς, αντίστοιχα τεράστια είναι τα προβλήματα από την υποβάθμιση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών, ενώ οι αγρότες του κάμπου τόσα χρόνια κρατούνται δέσμιοι ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για παροχή υποτιθέμενου φθηνού αρδευτικού νερού.

Η Θεσσαλία είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια και η γεωργία παίζει για μας νευραλγικό ρόλο. Η παραγωγή των τροφίμων αλλά και των άλλων Θεσσαλικών γεωργικών προϊόντων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ορθολογική χρήση του νερού, η οποία απαιτεί τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης που θα λειτουργεί ορθά και αποτελεσματικά. Το νερό του Πηνειού, για παράδειγμα, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται και για την αγροτική παραγωγή με τα απαιτούμενα για αυτό παράλληλα έργα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε να μην υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα ελέγχου των νιτρικών και άλλων ουσιών. Δε θα πρέπει να δεχόμαστε τα αρδευτικά κανάλια να μην είναι στεγανά, τα αρδευτικά έργα να γίνονται αποσπασματικά, χωρίς ένα τοπικό σχεδιασμό. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το ζήτημα της Κάρλας. Δε θα πρέπει να δεχόμαστε την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της υψηλής ρύπανσης και την ταυτόχρονη στέρηση μοναδικών ευκαιριών ανάπτυξης. Η κατασπατάληση οικονομικών πόρων, η προχειρότητα του έργου, η απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή είναι μόνο μερικοί λόγοι για τη σημερινή κατάντια του ταμιευτήρα.

Για άλλες περιπτώσεις προβλημάτων με το νερό στη Θεσσαλία, ενδεικτικά ας αναφερθεί το πρόβλημα εξάντλησης και ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα τμήματος εντός των γεωγραφικών ορίων του Δ. Φαρκαδόνας, όπου στην περιοχή του Κλοκωτού η υψηλή περιεχτικότατα μαγγανίου στο νερό είναι διαπιστωμένη εδώ και καιρό, όπως και αυτό της περιοχής των Φαρσάλων, ενώ ας μην ξεχνάμε και το πρόβλημα ύπαρξης υδραργύρου στο νερό, που αντιμετώπισε στο παρελθόν το πανέμορφο νησί της Σκιάθου.

Ως περιφερειακή κίνηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» είμαστε αντίθετοι στις ψηφοθηρικές πολιτικές και ανούσιες πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Στηρίζουμε πολιτικές που περνάνε μέσα από την αειφορική χρήση νερού και ενέργειας, τη βέλτιστη διαχείριση του πόσιμου και αρδευτικού νερού, με σκοπό τη μείωση της ζήτησης και την αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ανθρώπων σε νερό και ενέργεια, με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας και την εξασφάλιση τροφίμων.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό δεν πρέπει να χάσει τον χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό και καμία απόπειρα εκχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν πρέπει να γίνει ποτέ αποδεκτή. Αντίθετα, οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει αντιμέτωπους και θα την αποτρέψουμε αγωνιζόμενοι με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ