ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ… ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

ΥΠΝO ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας ή μειώνουν τον ύπνο τους για να χωρέσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου. Έχει αποδειχθεί όμως ότι 7 ώρες ύπνου καθημερινά είναι απαραίτητες για το βιολογικό μας ρολοϊ και την υγεία του οργανισμού μας γενικότερα.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις άχρηστες και επιβλαβείς τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, για πρώτη φορά παρέχει άμεσα πειραματικά δεδομένα σε μοριακό επίπεδο, που δείχνουν ότι ο «καθαρισμός» του σκληρά εργαζόμενου εγκεφάλου αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αιτίες ύπαρξης του ύπνου. Η έρευνα έτσι αποκαλύπτει γιατί ο καλός και επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος σε έναν οργανισμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Μάικεν Νέντεργκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», ανακάλυψαν πως τα βοηθητικά εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται στη διάρκεια του ύπνου, ώστε να ανοίξουν μεγαλύτερα διάκενα μεταξύ των νευρώνων, επιτρέποντας την απορροή από τον εγκέφαλο των επιζήμιων ουσιών.

Η αποτυχία του σωστού καθαρισμού από τις τοξικές πρωτεΐνες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ο ύπνος – κοινό γνώρισμα όλων των θηλαστικών – συνιστά ένα εξελικτικό μυστήριο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν λίγο-πολύ επιβεβαιώσει πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, στη μάθηση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Κοιμηθείτε λοιπόν λίγο παραπάνω σήμερα! Γιορτή είναι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ