ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2022

WORLD CUP 2022Εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, εκτιμά η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC)…

Αυτό προκύπτει από στοιχεία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει το Εμιράτο.

Η έκθεση αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με “πρόσοψη κυβέρνησης” και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην “απίστευτη ζέστη” έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών.

“Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους” τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση έρχεται μετά την πρόσφατη έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου . Ένας εκπρόσωπος της Αμνηστίας αναφέρει ότι η FIFA «εμπλέκεται στο χάος είτε της αρέσει είτε όχι.»

Ο πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι «έχουμε κάποια ευθύνη , αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους και προσθέτει ότι ελπίζει “η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο.”

Η ITUC ζητάει από το Κατάρ να καταργήσει το σύστημα Kafala, μια μορφή χορηγίας που “δένει” τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής . Είναι κοινό για τα αφεντικά να κατάσχουν τα διαβατήρια ή να αρνούνται να εκδώσουν τα δελτία ταυτότητας για να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία , σύμφωνα με την έκθεση. Η ομοσπονδία καλεί επίσης το Κατάρ να θεσπίσει νόμους που θα εγγυώνται τα προς το ζην και τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.

“Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022” τόνισε ο Sharan Burrow γενικός γραμματέας της ITUC .

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ