“Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ” ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

κουρΤο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η όπερα διακρατικά στα δημοτικά σχολεία», που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ,  υλοποιήθηκε στο 4ο δημοτικό σχολείο του Τυρνάβου, το οποίο είναι ένα από τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας που συμπεριέλαβε η Λυρική Σκηνή στο πρόγραμμα της.

Το πρόγραμμα,  είχε ως σκοπό να «συστήσει» στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού τον γοητευτικό κόσμο της όπερας με έναν τρόπο «ζωντανό» και δημιουργικό . Εμπλέκοντάς τους στην ίδια τη διαδικασία παραγωγής μιας παράστασης οι μαθητές βίωσαν από κοντά μια πρωτόγνωρη εμπειρία..

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα πήραν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι Ο κουρέας της Σεβίλλης. Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκινάει πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στα σχολεία καθώς οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της ΕΛΣ την 1η μέρα, τα παιδιά παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικοίωσή τους  με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας.

Στα εργαστήρια συμμετέχει  η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα ολοκληρώνεται με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία συμμετέχει η σχολική χορωδία.

Τη 2η μέρα τα εργαστήρια συνεχίζονται και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγέρ και βοηθό σκηνοθέτη. Η παράσταση πραγματοποιείται με συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία και κοινό τους γονείς, τους δασκάλους και συμμαθητές τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ