ΣΤΟ ΕΣΠΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙ – ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ

ΛΙΒΑΔΙ ΚΟΛΑΖΝέα πρόσβαση προς την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, την Εγνατία οδό και την Πιερία αποκτούν οι κάτοικοι του Λιβαδίου, του Σαρανταπόρου και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας,

καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε την κατασκευή του δρόμου Λιβάδι-Σαραντάπορο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο συμβάλλει τόσο στην ενδοεπικοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όσο και στην διαπεριφερειακή επικοινωνία και εξυπηρετεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

ΛΙΒΑΔΙ ΚΟΛΑΖ1 (Αντιγραφή)Ανακοινώνοντας το έργο στο Λιβάδι ενώπιον εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ ένα νέο έργο για την καλύτερη επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Πρόκειται για το δρόμο Λιβάδι-Σαραντάπορο προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος δίνει διέξοδο στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τόσο προς τον νομό Κοζάνης όσο και προς τον νομό Πιερίας. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Με την ολοκλήρωση του βελτιώνεται η προσβασιμότητα και ενισχύεται η επισκεψιμότητα της περιοχής, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών, όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι. Πρόκειται για ένα έργο, που τμήμα του ξεκίνησε, από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το οποίο εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί. Έχουν δικαίωμα και οι άνθρωποι στο υψόμετρο των 1200 μέτρων να έχουν ασφαλή μετακίνηση και επικοινωνία και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο δρόμος εξυπηρετεί τα ποιμνιοστάσια στην περιοχή και τις μεταφορές των τοπικών προϊόντων, καθώς και την επικοινωνία των τριών νομών Κοζάνης Λάρισας και Πιερίας. Επιπλέον με την κατασκευή του έργου δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος δήλωσε: «Ένα ακόμη μεγάλο έργο, ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο, που αποτελούσε προτεραιότητα για το Δήμο Ελασσόνας εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, όπως αντίστοιχα συνέβη και με τον επίσης σημαντικό δρόμο Λογγά  – Βερδικούσιας. Είναι ένας δρόμος που πραγματικά δίνει περισσότερη ώθηση στην τοπική κοινωνία, καθώς θα εξυπηρετεί πάνω από 40 ποιμνιοστάσια, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την μετακίνηση στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, καθώς δίνει λύση στα προβλήματα της περιοχής μας».

Ενώ η εντεταλμένη σύμβουλος, π. αντιπεριφερειάρχης κα. Μαρία Μαμάρα  ανέφερε: «Ο δρόμος αυτός αποτελεί ένα έργο πνοής για το Λιβάδι, γιατί ενώνει τρεις νομούς και διευκολύνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη, γιατί πίστεψε στο όνειρο των ανθρώπων της περιοχής και κάνει πράξη ένα έργο, που το είχαν ανάγκη».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λιβαδίου κ. Ιωάνννης Καρασούλης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την ένταξη του έργου και τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος αυτός για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής.

Το έργο αφορά στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης επαρχιακής οδού σε συνολικό μήκος 15,9 χλμ. και στην ασφαλτόστρωση της, μαζί με το πρώτο τμήμα της οδού, ξεκινώντας από το Λιβάδι, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Με το έργο που ξεκινά τώρα, ολοκληρώνεται η άμεση σύνδεση του οικισμού του Λιβαδίου Δήμου Ελασσόνας με την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην περιοχή του Σαρανταπόρου και πλησίον στο Χάνι Χατζηγώγου. Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 7,00/9,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 7,00 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 1,00 μέτρο), τα απαραίτητα τεχνικά έργα και έργα σήμανσης και ασφάλειας.

Με την κατασκευή της οδού ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες – εκτρέφονται στην περιοχή 55.000 αιγοπρόβατα – και επίσης πολλές γεωργικές επιχειρήσεις. Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση βαρέων οχημάτων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις εθνικές οδούς Λάρισας –Κοζάνης και προς ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά και προς ΠΑΘΕ.

Επίσης, προκύπτουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή,  καθώς με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους άξονες Λάρισας – Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενισχύεται η επισκεψιμότητα της, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι.

Τέλος, μειώνεται ο χρόνος απόστασης στη διαδρομή προς Λιβάδι για τους μετακινούμενους από και προς την περιοχή της Κοζάνης, αλλά και τους μετακινούμενους από την περιοχή της Πιερίας προς Λιβάδι και Κοζάνη, σε σχέση με την σημερινή σύνδεση, και αυξάνεται η ασφάλεια μετακίνησης.

Παρόντες κατά την ανακοίνωση της ένταξης του έργου ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λιβαδίου κ. Δημήτρης Καψάλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. κ. Ευάγγελος Τζημαγιώργης και Νίκος Καψάλης, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Ελασσόνας κ. Αναστάσιος Αντωνίου, αντιδήμαρχοι της Ελασσόνας και πολίτες της περιοχής.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com