Ο Δ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

ΚΑΤΣ2 (Αντιγραφή)Το χρονικό της δημιουργίας, το έργο του μέχρι σήμερα και τις μελλοντικές προοπτικές του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός

ΚΑΤΣ1 (Αντιγραφή)ως ομιλητής στην εκδήλωση για την ημέρα της διαμεσολάβησης που οργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης την 20-03-2014. Αναφέρθηκε στα ενδιαφέροντα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου, του πρώτου στην ελληνική περιφέρεια, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή του Δικηγορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου Λάρισας. Συγκεκριμένα αυτά ήταν:

ΚΑΤΣ3 (Αντιγραφή)• το διάσπαρτο σε όλη τη χώρα κοινωνικό αίτημα για τη διαμεσολάβηση το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του θεσμού, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λάρισας,

• η δυναμικότητα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ως τέταρτου συλλόγου της χώρας, η παροχή τεχνογνωσίας μέσα από μέλη του που είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό για τη διαμεσολάβηση

• η αποδοχή του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου όπως εκφράστηκε άμεσα και έμπρακτα με την παραχώρηση των υποδομών από το Επιμελητήριο Λάρισας. Επεσήμανε το γεγονός της συνεργασίας με τον βρετανικό φορέα  “Centre for Effective Dispute Resolution” και το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, την επιτυχή περαίωση μέχρι σήμερα δυο κύκλων εκπαίδευσης και τον προγραμματισμό των επομένων, την συμμετοχή σε αυτούς δικηγόρων όχι μόνον της Λάρισας αλλά και άλλων δικηγορικών συλλόγων ενώ τόνισε και την ευμενή απήχηση που έχει η διαμεσολάβηση στη τοπική κοινωνία.

ΚΑΤΣ4 (Αντιγραφή)Απευθυνόμενος προσωπικά  στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, εξέφρασε τη διαφωνία του στη τοποθέτησή του ότι η διαμεσολάβηση θα λύσει το πρόβλημα της καθυστέρησης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας ότι είναι υπερβολική και εξωπραγματική η προσδοκία αυτή ενόψει του μεγέθους του προβλήματος και επανέλαβε την αντίθεση του δικηγορικού σώματος στην αποδοχή της κυβέρνησης στην αξίωση της τρόικας για «άνοιγμα» του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή σε μη δικηγόρους, η οποία θα εκφυλίσει το θεσμό σε όπλο των οικονομικά ισχυρών σε βάρος των απλών πολιτών.

Η εκδήλωση για την ημέρα της διαμεσολάβησης πέρα από την παρουσίαση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας είχε επιπρόσθετο ενδιαφέρον για το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, αφού απονεμήθηκαν οι τίτλοι διαπίστευσης διαμεσολαβητών στις συναδέλφους κ.κ. Γεωργία Γκλιάου, Ευγενία Κοντέλη, Χριστίνα Παναγή και Ζωή Περιλή.  Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, παρέστησαν ο Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Ιωάννης Καραβοκύρης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλειος Αλεξανδρής, η Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.Κατερίνα Θάνου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Κων/νος Τζαβέλας, η Πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαμεσολάσβηση, ομότιμος καθηγητής, κ.Λάμπρος Κοτσίρης,  ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν δικαστές και δικηγόροι.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργό κ. Χ. Αθανασίου και τον  Γ. Γραμματέα κ. Ν. Κανελλόπουλο, στους οποίους κατέθεσε εκ  μέρους του ΔΣ του ΛΕΔΕ την πρόταση για τη θέσπιση πόρου υπέρ του φορέα, ενώ υπέβαλε και αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων Εφετών του Εφετείου Λάρισας, πέραν των άλλων, ενόψει και των κενών που υπάρχουν ήδη λόγω διαφόρων κωλυμάτων δικαστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ