ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

γαλαΣύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς στη Λάρισα στην οποία συμμετείχαν τα Δ.Σ του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν και του ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς για τις εξελίξεις στο θέμα του γάλακτος.

Μετά τη σύσκεψη οι αγελαδοτρόφοι επικοινώνησαν με τον αρμόδιο αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο και του ζήτησαν να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην Κυβέρνηση όπως επίσης, να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλισης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ώστε παρουσία των ηγεσιών των Υπουργείων ΥΠΑΑΤ και ΥΠΑΝ να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.

Οι προτάσεις αυτές συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

Αναλογιζόμενοι την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα και θεωρώντας ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για στήριξη της Ελληνικής Αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινής, καταθέτουμε τις προτάσεις μας προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου για το θέμα του γάλακτος.

1. Λόγω ελλιπούς επιστημονικής τεκμηρίωσης, έντονης παραπληροφόρησης, και έλλειψης ενδελεχούς διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προτείνουμε το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί εκ νέου προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει μετά από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.

2. Σε περίπτωση που η παραπάνω πρόταση δε γίνει αποδεκτή, και ως λύση που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας μας, αλλά ενδεχομένως δε θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, προτείνουμε την καθιέρωση των παρακάτω ειδών παστεριωμένου γάλακτος:

Α) ΓΑΛΑ ΗΜΕΡΑΣ το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών.

2. Θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

Β) ΓΑΛΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ με διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.

Γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ