ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ

Μέχρι τώρα φαινόταν ότι μόνο οι γιγάντιοι πλανήτες, όπως ο Κρόνος, είχαν την βαρύτητα για να κρατήσουν σε τροχιά γύρω τους  τα δισεκατομμύρια κομματάκια από πάγο και σκόνη που συνθέτουν ένα δαχτυλίδι…

Σε μια εργασία που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature, οι αστρονόμοι αναφέρουν την ανακάλυψη δύο παγωμένων δακτυλίων γύρω από ένα μικρό αντικείμενο που ονομάζεται Χαρικλώ  (Chariklo) που περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο και τον Ουρανό. Η Χαρικλώ έχει μήκος μόνο 248 χιλιόμετρα.

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά για αυτό, ήταν απίστευτο», λέει ο Joseph Burns, ένας αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο Cornell στην Ithaca της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη του δακτυλίου.

«Είναι πραγματικά απίστευτο», λέει ο Marc Buie του Southwest Research Institute στο Boulder του Κολοράντο, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Αυτή θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας μου», λέει ο Felipe Braga-Ribas του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Βραζιλίας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που βρήκε τους δακτύλιους, και ο οποίος έλαβε το διδακτορικό του μόλις πέρυσι.

Οι δακτύλιοι έχουν περίπου επτά και τρία χιλιόμετρα πλάτος, και είναι αντίστοιχα 391 χιλιόμετρα και 405 χιλιόμετρα από το κέντρο του Χαρικλώ. Είναι γεμάτοι από παγωμένο νερό, λέει  ο Felipe Braga-Ribas, είναι φωτεινοί και πυκνοί, και μοιάζουν με μια μικροσκοπική έκδοση των μεγαλοπρεπών δακτυλίων του Κρόνου.

nationalgeographic.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ