ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’30 ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

antir (Αντιγραφή)Εκδήλωση με θέμα “Η άνοδος του φασισμού τη δεκαετία του ’30, η δημοκρατία της Βαϊμάρης και οι «αναβιώσεις» της στο σήμερα”, με ομιλητές τον Πολυμέρη Βόγλη, επικ. καθηγητή Ιστορίας στο Παν. Θεσσαλίας και τον Δημοσθένη Παπαδάτο – Αναγνωστόπουλο, δημοσιογράφο (Rednotebook), διοργανώνει την Παρασκευή 28 Μαρτίου,

στις 08.00μμ στο Αμφιθέατρο της Βιοχημείας (Αιόλου κ’ Πλούτωνος) η Αντιρατσιστική Πρω τοβουλία Λάρισας, στο πλαίσιο του μήνα πανελλαδικών αντιφασιστικών δράσεων.

Με αφορμή την εκδήλωση σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές επισημαίνουν τα εξής:

«Η άνοδος της άκρας δεξιάς και φασιστικών ή ναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη με ακραίες εκφράσεις τη ναζιστική Xρυσή Aυγή ή το ρόλο των νεοναζί στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία , φέρνει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης την ανάγκη να συνδυαστούν εικόνες από το παρελθόν και το παρόν για να περιγράψουν την πορεία και τις προοπτικές ανόδου ενός νέου φασισμού στην Ευρώπη. Η αντιπαράθεση του ελληνικού με άλλα παραδείγματα χωρών που γνώρισαν και πλήρωσαν την εμπειρία του φασισμού αποτυπώνεται, μάλλον κυρίαρχα, στο χώρο των MME με ένα τρόπο που τα πολιτικά  διακυβεύματα που φέρει,  συσκοτίζουν παρά συμβάλλουν στη κατανόηση των δεδομένων του προβλήματος. Σκοπός των αναφορών είναι να εξυμνηθεί το «κέντρο» της σύνεσης και της δημοκρατίας, σε αντίθεση προς τους αυταρχικούς κινδύνους και τις βιαιότητες των άκρων. Με βάση μια απλουστευτική εικόνα περί Βαϊμάρης, επιχειρείται να εμφανιστούν ως αναγκαία και δημοκρατικά τα ανθρωποφαγικά Μνημόνια του ελληνικού καπιταλισμού και των πολιτικών και διανοούμενων που τα υποστηρίζουν, γιατί αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε δικτατορία των άκρων, «όπως και στη Βαϊμάρη».

Μια κριτική ματιά στην άνοδο του φασισμού τη δεκαετία του ’30, στις απόπειρες «αναβίωσης» του ιστορικού παραδείγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας, μια στέρεη αντιπαράθεση των δύο εμπειριών, ένας διάλογος με τη συμβολή αξιόλογων ομιλητών θα επιχειρηθεί στην εκδήλωση»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ