ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

γεωπονΕπιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του για το θέμα του γάλακτος απέστειλε η διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας. Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Δ. Σοφολόγης και ο γραμματέας Θ. Κατσής, αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μας προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η επιμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης στo πλαίσιo του  πολυνομοσχέδιου της Κυβέρνησης σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με μόνους υποστηρικτές την τρόϊκα και τούς εισαγωγείς γάλακτος από άλλες χώρες.

Οι εκπρόσωποι των πολιτών της χώρας μας στο κοινοβούλιο επανειλημμένως δηλώνουν ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κρίση. Δυστυχώς, όμως,  με αρκετά από τα νομοσχέδια, που ψηφίζουν, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ενέργειας της αγροτικής παραγωγής, το μόνο σίγουρο, που πετυχαίνουν, είναι να τους οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και  μελλοντική έξοδο των απασχολουμένων από τον πρωτογενή τομέα. Από τη μία πλευρά, προκηρύσσονται προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών-κτηνοτροφών και από την άλλη,  με τέτοιου είδους αποφάσεις, δημιουργούνται  αίτια εγκατάλειψης κτηνοτροφικών κλάδων, την ίδια περίοδο μάλιστα, που ως κράτος μέλος, καλούμαστε να καθορίσουμε την έννοια του ενεργού γεωργού στα πλαίσια της Νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη απολέσει  καλλιέργειες, που στήριζαν την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, όπως π.χ τα κάπνα και τα ζαχαρότευτλα. Ας μην προσπαθήσουμε να απολέσουμε  πάλι μόνοι μας και την ελληνική αγελαδοτροφία.

Ο  Γεωπονικός κλάδος αποτέλεσε τον πρώτο επιστημονικό κλάδο, που προσέφερε τις  υπηρεσίες του στην ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας, και θεωρούμε καθήκον μας να καλέσουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, ιδιαίτερα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  να αποτρέψουν  την καταστροφή ενος ακόμα κλάδου του πρωτογενούς τομέα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ