ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΑΞΙ

ΒουλήΠολλά είναι τα μέτωπα που έχει η κυβέρνηση ενόψει του νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί ως την Κυριακή. Γάλα, φαρμακεία, ταξί είναι τα μεγάλα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι υπουργοί προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις βουλευτών, για να μην υπάρξει κάποια έκπληξη στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Μετά το αντάρτικο που ξεσηκώθηκε με αφορμή το γάλα, τώρα τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι αυτά των φαρμακοποιών και των ταξί.

Σε θέση μάχης οι αυτοκινητιστές

Με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, έρχονται πολλές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ταξί, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις από τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι δηλώνουν πως παίρνουν θέσεις μάχης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως θα παρέχεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών. Επιπλέον, ο οδηγός δεν θα δεσμεύεται για 12 ώρες αλλά για 6 ώρες. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να εκτελούν μεταφορικό έργο, που μέχρι σήμερα εκτελούν αποκλειστικά τα ταξί.

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί, που θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, καθώς υποστηρίζεται πως με τις αλλαγές αυτές οι οδηγοί θα γίνουν όμηροι εταιρειών ταξί.

Οι φαρμακοποιοί

Την ίδια ώρα στα κάγκελα παραμένουν και οι φαρμακοποιοί. Ανοιχτά έως τις 14.30 το μεσημέρι θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και η απεργία θα αρχίσει αμέσως μετά, οπότε θα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

«Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Για το γάλα

Βήματα προσέγγισης έγιναν και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σε συνεννόηση με τους αγελαδοτρόφους, προώθησε πρόταση διεξόδου, που μπορεί να αποδεχθεί ικανοποιητική για όλες τις πλευρές, καθώς προστατεύει την εγχώρια παραγωγή φρέσκου γάλακτος, που θα διακινείται στις τοπικές αγορές, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για να πέσουν οι τιμές στο παστεριωμένο γάλα.

Η πρόταση των αγελαδοτρόφων δεν απέχει πολύ από την ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Συγκεκριμένα οι αγελαδοτρόφοι πρότειναν να δημιουργηθεί «γάλα ημέρας», το οποίο θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών και το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες.

Γι΄ αυτό και στην κυβέρνηση αρκετοί είναι εκείνοι που αισιοδοξούν ότι θα υπάρχει επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα του γάλακτος και μόνον όσοι βουλευτές έχουν προαποφασίσει να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση θα επιμένουν στις αρνητικές τους θέσεις.

Ποιοι βουλευτές απειλούν με αντάρτικο

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup της 1ης Απριλίου αλλά και των κλιμακούμενων αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Κυριακή. Η “καυτή πατάτα” περνά πλέον στα χέρια των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, που καλούνται εντός των επομένων 24ωρων να κάμψουν τις σοβαρές αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση μετά την άρνηση να υπερψηφίσουν το άρθρο για γάλα και φάρμακα οι Γιώργος Καλαντζής και Ανδρέας Λοβέρδος .

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να τεθεί υπ όψιν των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Οι επιτελείς σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι οι οριακού χαρακτήρα βελτιώσεις, που θα επέλθουν στις επίμαχες διατάξεις για γάλα, φάρμακα και ταξί, θα αποδειχθούν ικανές να μεταπείσουν τους δυσφορούντες βουλευτές της πλειοψηφίας.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται μεγάλη ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να συναντηθεί με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να διερευνηθεί το περιθώριο αλλαγών στις διατάξεις για το γάλα και τα φάρμακα, ενώ στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επανεξεταστούν τα έως τώρα δεδομένα και να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις βουλευτών, όπως οι Θάνος Μωραίτης, Μιχάλης Κασσής και Νίκος Σηφουνάκης, που εμφανίζονται απρόθυμοι να υπερψηφίσουν το άρθρο, που αφορά στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Οι αντιδράσεις, πάντως, εντός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πληθαίνουν, αντί να μειώνονται. Σε πρωινές του δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος, απείλησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις διατάξεις για το γάλα και τα φάρμακα, ως αυτές έχουν μέχρι τη σήμερον, επιφυλάχθηκε, πάντως, να διαμορφώσει την τελική του θέση, μετά και τις αλλαγές, που αναμένεται να επέλθουν. Πιο αποκαλυπτικός εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, που επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο στις διατάξεις για τα φάρμακα, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι εφ όσον δεν τον ικανοποιήσουν οι κυοφορούμενες αλλαγές τότε θα παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας. Τόνισε, πάντως, ότι αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για τις αλλαγές, σημειώνοντας ότι το δίκαιο βρίσκεται στην πλευρά των φαρμακοποιών.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ