ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

SKΣυνήθως οι κακοποιήσεις ή ακόμη και οι δολοφονίες ζώων παραμένουν πράξεις ατιμώρητες. Επιτέλους όμως ο νόμος εφαρμόστηκε. Ο λόγος για το εικονιζόμενο πόιντερ που στις 24 Μαρτίου βρέθηκε από φιλόζωους σε άθλια κατάσταση στην περιοχή Κολυμπήθρες Πάρου.

Το σκυλί ήταν για μέρες νηστικό, χωρίς νερό, ενώ στο σώμα του έφερε πληγές από ψύλλους και τσιμπούρια. Ειδοποιήθηκε η φιλοζωική ομάδα του νησιού η οποία κατήγγειλε το γεγονός στον αστυνομικό σταθμό Νάουσας Πάρου.

Την κακή κατάσταση επιβεβαίωσε και ο κτηνίατρος

Από τις έρευνες και τις μαρτυρίες, διαπιστώθηκε ότι το σκυλί είχε ιδιοκτήτη έναν άνδρα, κάτοικο Νάουσας, ο οποίος είχε εγκαταλείψει στην τύχη του το κατοικίδιο και δεν του παρείχε την παραμικρή φροντίδα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του σκύλου με αυτόφωρη διαδικασία και με την κατηγορία της παθητικής κακοποίησης ζώου όπως προβλέπεται από τον Ν.4039/2012. Σε βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία και τις επόμενες ημέρες θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου:

«Εξαθλιωμένο, αποστεωμένο, με πληγές από ψύλλους και τσιμπούρια, γεμάτο μύγες, αλυσοδεμένο, χωρίς κατάλυμα, νερό και φαί βρέθηκε το εικονιζόμενο σκυλί τύπου Πόιντερ στις Κολυμπήθρες της Πάρου σε αφύλακτο χωράφι.

Το σκυλί βρέθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου από διερχόμενους πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν το Σύλλογο μας «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» για την κατάσταση που βρήκαν το σκυλί, πετσί και κόκαλο, χωρίς τροφή και με μπωλ νερού μια παλιά κατσαρόλα με ελάχιστο μουχλιασμένο νερό.

Οι ΦΕΠ και οι μάρτυρες απευθυνθήκαμε αμέσως στον Αστυνομικό Σταθμό Νάουσας Πάρου και πήγαμε επί τόπου στο σημείο που ήταν το αλυσοδεμένο σκυλί με αστυνομικά όργανα και τον κτηνίατρο Αντώνη Λάμπρου. Ο κτηνίατρος διαπίστωσε την τραγική κατάσταση της υγείας του ζώου και συνέταξε έκθεση με στην οποία συστήνει άμεσα αποπαρασίτωση, ιδιαίτερη διατροφική φροντίδα και εμβολιασμό και κυρίως αλλαγή του χώρου διαβίωσης.

Ο Νόμος 4039/12 θεωρεί την παθητική κακοποίηση ως αξιόποινη πράξη και προβλέπει ΑΥΤΟΦΩΡΟ και αυτεπάγγελτη μήνυση.

Έτσι στη συνέχεια κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και ο ιδιοκτήτης του σκύλου Σ.Κ κάτοικος Νάουσας συνελήφθη και απολογήθηκε, σχηματίστηκε δικογραφία και λόγω απόστασης της Εισαγγελίας που είναι στη Σύρο αναμένεται να κληθεί σε δικάσιμο τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα με αίτησή μας οι ΦΕΠ ζητήσαμε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου να δοθεί ΑΜΕΣΑ εντολή οριστικής απομάκρυνσης του ζώου από την κατοχή του παραβάτη ώστε να το φροντίσουμε και να το σώσουμε από βέβαιο αργό και μαρτυρικό θάνατο. Στο μεταξύ μέχρι να εκδοθεί η εντολή από την Εισαγγελία φροντίζουμε καθημερινά το σκυλί με τροφή και νερό και αποπαρασίτωση.

Εκτός της ποινικής δίωξης ο Νόμος 4039 προβλέπει και διοικητικά πρόστιμα για την παράλειψη των κανόνων ευζωίας, την έλλειψη βιβλιαρίου και κτηνιατρικής περίθαλψης –εμβολιασμών, την έλλειψη ηλεκτρονικής σήμανσης.

Ευχαριστούμε τον Αστυνομικό Σταθμό Νάουσας Πάρου για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού».

 

cyclades24.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ