ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

dikastirioΠοινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) κ. Ανδρέα Στεφανίδη και κατά παντός άλλου υπευθύνου, σε μία υπόθεση που δεν αποκλείεται να ακουμπήσει και πολιτικά πρόσωπα…

Αναλυτικότερα, η υπόθεση, που αφορά στην υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος “Αναβάθμιση της επαγγελματικής θέσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων γυναικών” ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, ήρθε στο φως μετά από μηνυτήρια αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ). Συγκεκριμένα, η ΚΕΕ -η οποία είχε συμμετείχε με άλλους συνδικαιούχους φορείς στον ίδιο διαγωνισμό για το πρόγραμμα- με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών πέρυσι είχε καταγγείλει, μεταξύ άλλων, ότι ο αντίδικος διαγωνιζόμενος, η ΟΕΣΥΝΕ, επιλέχθηκε παρανόμως να αναλάβει το έργο, με έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην οποία προΐστατο τότε η νυν υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, παρότι είχε υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου.

Όπως αναφερόταν στη μηνυτήρια αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η αναθέτουσα αρχή του έργου έκανε αποδεκτό κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών από μη πιστοποιημένο στη χώρα μας φορέα της Βρετανίας, γεγονός που επιβεβαίωσε εγγράφως και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κατήγγειλε επίσης ότι έγινε προσπάθεια νοσφισμού κοινοτικών πόρων με ελλιπή και ανακριβή στοιχεία, παραθέτοντας τις ελλείψεις που εν γένει είχε ο φάκελος της ΟΕΣΥΝΕ συγκριτικά προς αυτόν που η ίδια κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία και ζήτησε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων της ΟΕΣΥΝΕ, καθώς και των αρμοδίων υπαλλήλων και κρατικών οργάνων, αν υπάρχουν.

Μετά τη δικαστική διερεύνηση, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κατά της ΟΕΣΥΝΕ και κατά παντός υπευθύνου. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στις 14 Μαρτίου 2014 στον Ανακριτή Αθηνών για την διαδικασία της κύριας ανάκρισης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ