Καζάνι που βράζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά το “όχι” του Γ. Παπανδρέου
Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης πέρασε, αργά το βράδυ της Κυριακής, από τη Βουλή. Μόνο που πέρασε με ηχηρές διαφοροποιήσεις, με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να καταψηφίζει
το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει παρών στο άρθρο 1 για το γάλα.
Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε την οργή και την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το ενδεχόμενο ακόμη και της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να πέφτει στο τραπέζι, αλλά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην τολμά να διαγράψει τον προκάτοχό του.
Κι αν για τον πρώην πρωθυπουργό η διαγραφή έμεινε… ενδεχόμενο, για τον Νικήτα Κακλαμάνη είναι πραγματικότητα.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν του συγχώρεσε και αυτό το “αντάρτικο” (μετά από την απόφαση να κατέβει για δήμαρχος της Αθήνας κόντρα στον κομματικό υποψήφιο Άρη Σπηλιωτόπουλο) και τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Ναι στο άρθρο 1 για το γάλα, παρών στο άρθρο 2 ψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο Μιχάλης Κασσής του ΠΑΣΟΚ παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει τις προηγούμενες μέρες, τελικά υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο.
Την τελευταία στιγμή το πολυνομοσχέδιο υπερψήφισαν τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχεδόν 24 ώρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.
Πως ψήφισαν
Υπέρ του άρθρου 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ψήφισαν 152 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» ένας, ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Ανδρέας Ψυχάρης από τη Νέα Δημοκρατία και η Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ απουσίασαν και οι επιστολικές ψήφοι τους δεν προσμετρήθηκαν.
Κόντρα Βενιζέλου – Παπανδρέου
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διαφοροποιηθεί χθες στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και να καταψηφίσει το άρθρο για τις τράπεζες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και οι δυο αποφάσισαν να τραβήξουν τον δρόμο τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όμως να είναι εγκλωβισμένος και να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο να ωρύεται λίγο μετά την αρνητική ψήφο του πρώην πρωθυπουργού.
Κι αυτό, γιατί αν διέγραφε χθες τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος ψήφισε παρών στο ίδιο άρθρο διότι η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη.
Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να διαφοροποιηθεί δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη. Ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το άρθρο για τις τράπεζες και όταν είχε ρωτηθεί για το τι θα Κάνει είχε πει: θα τα διαβάσω και θα δω…
Όμως, η κίνησή του αυτή θεωρείται ότι έβαλε μια για πάντα ταφόπλακα στις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αυτό που του καταλογίζουν οι βενιζελικοί είναι ότι παρότι έγινε κοινοβουλευτική ομάδα εκείνος δεν ήταν παρών και δεν εξέφρασε στο όργανο τις αντιρρήσεις του.
Όταν κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου και η λέξη όχι στο άρθρο 2, η αίθουσα πάγωσε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να σα χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως βγήκε από την αίθουσα και κατευθύνθηκε στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου ωρυόμενος. Μπήκε μέσα στο γραφείο και άρχισε να φωνάζει. Οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς άρχισαν να διώχνουν όσους βρίκονταν απέξω. Μάλιστα η οργή του ήταν τόσο μεγάλη που προσπέρασε τους δυο συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου χωρίς καν να τους μιλήσει. Έβριζε Θεούς και δαίμονες και έκανε λόγο για πολιτική αλητεία.
Στο διάλογο που είχαν οι δυο άνδρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Γιώργο Παπανδρέου: «Είναι ντροπή σου αυτό που έκανες διότι είχες ενημερωθεί για τη ρύθμιση για τις τράπεζες και θα μπορούσες να είχες έρθει και να τοποθετηθείς στην κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που δεν έκανες, ή να έρθεις σε εμένα για να λύσουμε το θέμα».
Από την άλλη, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τόνιζαν πως ο πρώην πρωθυπουργός ψήφισε με βάση τις αρχές και τα πιστεύω του, κάτι που κάνει παγίως.
Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, την οργή Βενιζέλου προκάλεσε και ο Απόστολος Κακλαμάνης, που ψήφισε παρών στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου. «Αυτή σου η στάση είναι προσβλητική για όλη την κοινοβουλευτικής ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν προϊδέασες για τη στάση σου ούτε στην Κ.Ο. του κόμματος ούτε στη σημερινή σου ομιλία», φέρεται να του είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθόταν δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αποδοκιμάστηκε στην Ολομέλεια σχεδόν απ’ όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ανακοινώσεις
Μετά το επεισόδιο στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου όλοι περίμεναν με αγωνία για το τι θα πράξει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα διέγραφε τον Γιώργο Παπανδρέου; Κάποιοι είπαν ότι έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει αυτό το βήμα. Όμως δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να κάνει το ίδιο και για τον Απόστολο Κακλαμάνη. Αυτό θα σήμαινε την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Έτσι, περιορίστηκαν στις ανακοινώσεις. Αρχικά ήταν να κάνει δήλωση στις κάμερες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως τελικά έκανε μια γραπτή δήλωση:
Σε αυτή, χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις λέγοντας πως «οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».
Κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι μείναμε εκεί και η μακρά νύχτα για το ΠΑΣΟΚ θα τελείωνε εκεί, στις 2.59 ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα γραπτή ανακοίνωση απάντηση στο ίδιο ύφος:
«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.»
newsit.gr