Β. ΖΙΑΚΑ: ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

perifereia«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας υποστηρίζει την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων στην εκπαίδευση, μέρος των οποίων είναι και τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, για να μπορεί η σχολική εκπαίδευση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες παιδαγωγικές-διδακτικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βάσω Ζιάκα κατά την παρουσίαση ευρωπαϊκού προγράμματος από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων Μαγνησίας με θέμα την εξοικονόμηση και διαχείριση του νερού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Η κ. Ζιάκα  πρόσθεσε ότι τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα θεωρούνται καινοτόμα, διότι συντελούν στην ποιοτική διαφοροποίηση του κλίματος και της κουλτούρας του σχολείου, στη διεύρυνση των οριζόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, οι οποίοι συνεργάζονται και ανταλλάσσουν απόψεις, στην ανάπτυξη πνεύματος συλλογικότητας και στη σύνδεση σχολείου και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Το Γυμνάσιο Καναλίων, ολοκληρώνοντας την υλοποίηση προγράμματος, που συντονίζει με τη συμμετοχή οκτώ σχολείων από αντίστοιχες πόλεις της Ευρώπης με τον τίτλο «Waves», παρουσίασε τα αποτελέσματα των συναντήσεων και τις προτάσεις του για τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας. Οι μαθητές βλέποντας περιπτώσεις περιπατητικών μονοπατιών στη Μαδέϊρα, οικοτουρισμού στη λιμνοθάλασσα Αλυκή στην Κύπρο, γεωργικής εκμετάλευσης στην Πολωνία, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία και αξιοποίηση της ιστορίας στην Ισπανία κατέληξαν σε αντίστοιχες προτάσεις για την αξιοποίηση της λίμνης της περιοχής τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση  με την παρουσία του μαζί με Περιφερειακούς Συμβούλους, υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και γονείς  συγχάρηκε τόσο τα παιδιά, όσο και τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Είναι πολύ σημαντικό διότι εσείς τα παιδιά θα είστε εκείνα, τα οποία θα διαχειριστείτε τη λίμνη Κάρλα. Τα προγράμματα αυτά είναι προστιθέμενης αξίας, τόσο για τις ιδέες που παίρνετε, για τις εικόνες που βλέπετε όσο και για τις συνεργασίες που κάνετε, μιας και είναι η εποχή των συνεργασιών και των συμμαχιών, και κάθε διακρατικό πρόγραμμα δημιουργεί συμμαχίες, φιλίες και δημιουργικές συζητήσεις», τόνισε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος προέτρεψε τα παιδιά να αγωνιστούν για την αξιοποίηση της ιστορίας και της μυθολογίας της περιοχής, και να φροντίζουν για την αποτροπή της ρύπανσης της λίμνης. Τέλος, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγωνίζεται με πνεύμα συνεργασίας και αποφυγής διενέξεων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης, αν και δεν έχει ακόμη αρμοδιότητες, για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και τουριστικούς σκοπούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ