Για απιστία κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Οι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος άσκησαν ποινική δίωξη κατά του διοικητή του ΙΚΑ, για τη μη είσπραξη 18,25 εκατ. ευρώ από εταιρία σούπερ μάρκετ…
Η έρευνα των εισαγγελέων έγινε έπειτα από καταγγελίες και σύμφωνα με την δικογραφία, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε δύο φορές εντολή για την άρση κατάσχεσης λογαριασμών της εν λόγω εταιρίας. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να μην πληρωθούν εμπρόθεσμα οι οφειλές της προς το ΙΚΑ, που έφταναν τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για την ανώνυμη εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, η οποία είχε σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ. Για την υπόθεση δόθηκε από το ΙΚΑ Βέροιας εντολή κατάσχεσης. Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος και χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρίας έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βέροιας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση.
Μετά την άρνηση του επικεφαλής του ΙΚΑ Βέροιας, ο κ. Σπυρόπουλος έστειλε δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητούσε να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάστηκε, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δεν κατέληξαν στο ΙΚΑ. Μόνο στην Alpha bank για παράδειγμα κατατέθηκαν περισσότερα από 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σημαντικότερο ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ, φέρεται να έκανε ανάληψη 1,35 εκατ. ευρώ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.
Τα δώρα Σπυρόπουλου στα κόμματα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, εμπλέκεται σε παρεμφερή υπόθεση. Είναι άλλωστε γνωστή η σχέση του με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Όπως έχει γράψει το Hot Doc, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το 2012 ψήφισαν τον νόμο 4038/2012, στο 21ο άρθρο του οποίου γίνεται λόγος για ρύθμιση των χρεών όσων χρωστούν στο ΙΚΑ. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2012 χρωστούσαν από ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 1.446.451 και 352.535 ευρώ αντίστοιχα.
Ο πραγματικός λόγος όμως που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι άλλος από την ανάγκη να βάλουν χέρι στην επικείμενη κρατική επιχορήγηση. Χωρίς το νομοθετικό ξέπλυμα του 4038/2012 τα δύο κόμματα δεν θα μπορούσαν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούσαν να λάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί από την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2012 το ΠΑΣΟΚ, βάσει των ποσοστών που είχε εξασφαλίσει το 2009 και όχι των σημερινών που το έχουν φέρει λίγο πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, έλαβε 6.215.410,12 ευρώ, ενώ η ΝΔ 4.858.939,72 ευρώ.
Την επίμαχη περίοδο όμως –και αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο- ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ήταν και γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, καθ’ ύλην αρμόδιος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ. Τότε ο κ. Σπυρόπουλος, σε ερώτηση που του είχε απευθύνει το Hot Doc για τα χρέη των κομμάτων, είχε αρκεστεί να πει πως «τα κόμματα έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους προς το ΙΚΑ. Το ακριβές ύψος των οφειλών δεν μπορώ να σας το αναφέρω, γιατί αυτά είναι προσωπικά δεδομένα».
Για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2013, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το ΠΑΣΟΚ όφειλε για κύριες εισφορές μαζί με πρόσθετα τέλη ποσό 109.415,40 ευρώ, ενώ η ΝΔ για την ίδια περίοδο δεν είχε καταβάλει 256.061,49 ευρώ. Το γεγονός ότι η δεδομένη περίοδος αφορά μόλις ένα τρίμηνο του 2013 είναι ενδεικτικό τού πως αντιλαμβάνονται την έννοια των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα δύο κόμματα.
Με το ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης γνωστό ότι για το μεν ΠΑΣΟΚ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν ολοσχερώς με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 310.774,55 ευρώ την 17η Μαΐου 2013, μετά δηλαδή την είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτούργησε και η Συγγρού, καθώς οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013 και το δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 506.246,82 ευρώ την 14.5.2013.
Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και για τον μεγαλοοφειλέτη Ξυνή
Το Hot Doc του Σεπτεμβρίου 2012 είχε αποκαλύψει, αναφορικά με τον διοικητή του ΙΚΑ, και μια σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση προς τον εκπαιδευτικό όμιλο ΞΥΝΗ. Οι οφειλές του ομίλου προς το ΙΚΑ ανέρχονταν σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου ο εκπαιδευτικός όμιλος να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, το ΙΚΑ προχώρησε σε διακανονισμό των οφειλών του. Με τη μόνη διαφορά ότι ο διακανονισμός προέβλεπε την αποπληρωμή των χρεών σε 4.700 δόσεις με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής την 31η Μαρτίου του 2404. Πιο απλά, για τέσσερις αιώνες, με το ποσό της δόσης να αγγίζει τα 161,47 ευρώ.
Απαντώντας στο Hot Doc ο κ. Σπυρόπουλος, είχε αποδόσει τη ρύθμιση σε λάθος του λογισμικού. Ωστόσο, μετά το δημοσίευμα προκλήθηκε σάλος. Η παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή ήταν άμεση. Με έγγραφο που απέστειλε προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε εξηγήσεις, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συμβάδιζε με καμία νομική ρύθμιση. Λίγο αργότερα, άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέων, πραγματοποίησαν έφοδο στο λογιστήριο των ΙΕΚ Ξυνή. Ο έλεγχος διήρκησε γύρω στις οκτώ ώρες και οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας πήραν όλο το υλικό που θεώρησαν σκόπιμο και το προώθησαν στη συνέχεια στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις φορολογικού χαρακτήρα.