ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΕΒΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΡΙΓΕΣ; O ΓΡΙΦΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΛΥΘΗΚΕ!

ζεβραΑναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες; Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και χρόνια, και τελικά τώρα έχουν μια απάντηση…

Οι ερευνητές ανά τους αιώνες, από την εποχή ακόμη του Δαρβίνου, έχουν προσφέρει μια σειρά από θεωρίες για το πώς οι ζέβρες μπορεί να επωφελούνται από τις ρίγες. Μήπως ανέπτυξαν το …παλτό τους ως καμουφλάζ για να αποτρέπουν τα αρπακτικά ζώα; Για να διατηρούνται δροσερές κάτω από τον σκληρό αφρικανικό ήλιο; Τις βοηθούν οι ρίγες να αναγνωρίζουν η μια την άλλη; Μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλες αυτές τις θεωρίες. Όπως αποδεικνύεται, οι ρίγες είναι ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό – τουλάχιστον για ζέβρες!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis, γνώριζαν ότι ορισμένες μύγες απέφευγαν τις μαύρες και άσπρες επιφάνειες, κι έτσι αναρωτήθηκαν: μήπως οι ρίγες έχουν εξελιχθεί ώστε να κρατούν τις μύγες – που μπορεί να μεταφέρουν και θανατηφόρες ασθένειες – μακριά από τις ζέβρες; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν τη διανομή των ζέβρων και τις καλύτερες περιοχές αναπαραγωγής των μυγών που αποφεύγουν τις μαύρες και άσπρες ρίγες. Βρήκαν ότι αυτά τα δύο επικαλύπτονται. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ζώα στην ίδια οικογένεια που έχουν ρίγες σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

“Έμεινα έκπληκτος από τα αποτελέσματα μας,” είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Tim Caro, ένας βιολόγος άγριας ζωής στο UC Davis. “Ξανά και πάλι, υπήρχε μεγαλύτερη διαγράμμιση σε περιοχές του σώματος, σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου υπήρχε μεγαλύτερη ενόχληση από τα τσιμπήματα της μύγας.”

Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Nature Communications, και βασίζεται σε μια μελέτη του 2012 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας που χρησιμοποιούσαν άλογα βαμμένα μαύρο και άσπρο για να ελέγξουν αν οι μύγες θα απέφευγαν τις ρίγες.

Αλλά γιατί οι μύγες αποφεύγουν τις ρίγες;

Αποδεικνύεται ότι οι μύγες βρίσκουν μέρη του νερού για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα αυγά τους αναζητώντας το οριζόντια πολωμένο φως που αυτό αντανακλά. Οι ρίγες στις ζέβρες, ωστόσο, είναι κάθετες και αντανακλούν διαφορετικά το πολωμένο φως, πράγμα που δεν τις καθιστά καθόλου ελκυστικές στις αλογόμυγες. Σε αντίθεση με άλλα αφρικανικά θηλαστικά, οι ζέβρες έχουν κοντύτερα μαλλιά που κάνει πιο εύκολο το τσίμπημα από τις μέλισσες.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει τη θεωρία τους στην άγρια ​​φύση. Οι ζέβρες έχουν ριγέ πανοπλία, αλλά εκπέμπουν οσμές που μπορούν να προσελκύουν τις μύγες, δυνητικά ακυρώνοντας τα οφέλη των ριγέ παλτών τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ