ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ “EL GRECO”, ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ

σμαραγΤο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα τιμήσει τον σκηνοθέτη του “El Greco” Γιάννη Σμαραγδή την επόμενη Τρίτη 8 Απριλίου στις 20.30 στο  Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η βράβευση του σκηνοθέτη αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση αφού το 2014 είναι η χρονιά του El Greco παγκοσμίως.

Ο Γιάννης Σμαραγδής γεννήθηκε το 1946 στo Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίζεται το 1972 με την μικρού μήκους ταινία “Δύο τρία πράγματα… “, με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά.

Ξεχωρίζουν οι ταινίες του «Καβάφης» (1996), «El Greco» (2008), «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» (2012). Στην τηλεόραση έχει υπογράψει παραγωγές όπως «Καλή σου Νύχτα, Κυρ Αλέξανδρε», για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ενώ σκηνοθέτησε την κινηματογραφημένη σειρά 13 επεισοδίων «Σιγά η πατρίδα κοιμάται…» καθώς και τις παρακάτω: «Χατζημανουήλ» (1984), «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» (1986), πολλά ντοκιμαντέρ, κ.λπ. Το 2007 σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2008 τιμήθηκε στην Ρώμη με το βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008” ως ο καλύτερος σκηνοθέτης της χρονιάς στην Ευρώπη για την ταινία του “El Greco”, ενώ πριν λίγες μέρες ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:

• Τιμητικός λόγος από  τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελο Αυδίκο.

• Συζήτηση του Γιάννη Σμαραγδή με τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό (ταυτόχρονα προβάλλονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πιο σημαντικές ταινίες του σκηνοθέτη, τα οποία ανατροφοδοτούν τη συζήτηση).

•  Βράβευση του σκηνοθέτη

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Μορφωτικών Ανταλλαγών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας ARTFOOLS.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ