ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

σαρχ (Αντιγραφή)Επίσκεψη στις σχολικές μονάδες του Αμπελώνα (τρία Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο) πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού «ΣΥΝ Πολιτεία – Στροφή στον Πολίτη».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν ιδιαίτερα σ την ελλιπή χρηματοδότηση που οδηγεί στην αδυναμία των  σχολείων να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ όπως σημειώθηκε για τα έξοδα συντήρησης  ούτε λόγος να γίνεται… αφού δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη…

Ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν ότι δυστυχώς φέτος τα σχολεία έγιναν ο εύκολος στόχος για τους ληστές με αποτέλεσμα πολλές απώλειες στους ηλεκτρονικούς φορητούς υπολογιστές, πρόβλημα που οφείλεται  στην έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή.

Μάλιστα επισημάνθηκε ότι η αντικατάσταση των κλοπιμαίων είναι αδύνατη λόγω έλλειψη χρηματοδότησης.

Οι διευθυντές παράλληλα υποστήριξαν ότι χρειάζεται να ξανασυζητηθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης των σχολείων από την επιτροπή παιδείας  ώστε ο αριθμός των μαθητών του κάθε σχολείου να μην είναι το μοναδικό κριτήριο.

Η αγωνία των εκπαιδευτικών ήταν μεγάλη για την σωστή αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου των παιδιών και τονίστηκε η αναγκαιότητα  ενασχόλησης τους με  προγράμματα και δραστηριότητες που θα συντελούν στη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και στον εμπλουτισμό  των γνώσεών τους.

Τόσο ο κ. Σαρχώσης όσο και οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση είναι τραγική και ότι τα σχολεία λειτουργούν χάριν τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών,  αφού δομές και υπηρεσίες καταργούνται ή συρρικνώνονται.

Με την ευκαιρία των επισκέψεων ο κ. Σαρχώσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την δήθεν αυτοαξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο τη  στιγμή που οι δαπάνες για την δημόσια εκπαίδευση συρρικνώνονται δραματικά, υπονομεύονται και ακυρώνονται σημαντικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, καταργούνται και συγχωνεύονται σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικοί απολύονται, το υπουργείο να δαπανά περίπου 9 εκ. ευρώ για σεμινάρια προετοιμασίας της δήθεν αυτοαξιόλογησης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε και στα σχέδια της  αυριανής Δημοτικής αρχής για τη δημόσια παιδεία που συνοψίζονται στα εξής:

• Η στενή συνεργασία των Διευθυντών αλλά και των εκπαιδευτικών με την επιτροπή παιδείας για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων.

• Ασκηση πιέσεων ώστε να  γενικευθεί  το ολοήμερο σχολείο σε όλα τα νηπιαγωγεία   και στο γυμνάσιο.

• Αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε κατάσταση που θέτει σε αμφισβήτηση θεμελιώδη δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των νέων. Σε αυτό το σχολείο κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

• Ένταξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών σε προγράμματα του Δήμου, των συλλόγων αλλά και σε προγράμματα της βιβλιοθήκης του Αμπελώνα.

• Επαναλειτουργία του σχολείου για μαθητές με  μαθησιακές δυσκολίες .

• Πεζοδρομήσεις ανάμεσα στα  σχολεία Τρίτο Δημοτικό  και Λύκειο  και μονοδρομήσεις στους γύρω δρόμους(και του Πρώτου Δημοτικού) με κατάλληλη σήμανση ώστε να γίνεται η πρόσβαση στα σχολεία  με ασφάλεια από τους  μαθητές.

• Κριτήρια για τη χρηματοδότηση των σχολείων  (εκτός του αριθμού των μαθητών) να είναι ο χρόνος λειτουργίας  της σχολικής μονάδας , η χρήση από άλλους φορείς π.χ. συλλόγους  και η κατάσταση του σχολικού κτηρίου.

•Παροχή νερού ύδρευσης χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τα σχολεία του Δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ