ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ

mikro_vouno (Αντιγραφή)Την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και της ευρύτερης περιοχής σχετικά με την έκδοση αδειών χρήσης νερού και τη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας,

ο οποίος έστειλε αναλυτικό υπόμνημα στα συναρμόδια Υπουργεία Π.Ε.Κ.Α. και Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας.

Μιλώντας, πρόσφατα, σε κατοίκους του Μικρού Βουνού ο δήμαρχος αναφέρθηκε, διεξοδικά, στην παρέμβασή του για τις άδειες χρήσης νερού ενώ είχε και καλά νέα να τους πει για την άρδευση των χωραφιών τους. Ειδικότερα, ο κ. Κομήτσας εξήγησε ότι ο Δήμος Κιλελέρ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Φορέα Άρδευσης του Δήμου Παλαμά και εξετάζεται η προοπτική κατασκευής 4 αντλιοστασίων μέσω των οποίων θα μεταφέρεται νερό από τον ταμιευτήρα της περιοχής για να μπορούν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους οι αγρότες στο Μικρό Βουνό.

Όσον αφορά, εξάλλου, το ζήτημα των αδειών χρήσης νερού ο δήμαρχος Κιλελέρ τόνισε μεταξύ άλλων:

mikro_vouno1 (Αντιγραφή)« Οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής μας καλλιεργούσαν από πάντα περισσότερα στρέμματα από τα αναγραφόμενα στις παλιές άδειες εκτέλεσης έργου, αφού η ανόρυξη γεώτρησης αποτελούσε γι’ αυτούς την έναρξη μιας επένδυσης με σκοπό την εξέλιξη της εκμετάλλευσής τους. Όσοι αγρότες ανανέωσαν τις άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις τους, πήραν, τελικά, άδειες με ετήσια απολήψιμη ποσότητα νερού ίση με την αρχική που αναγράφονταν στην άδεια εκτέλεσης. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που αρδεύουν τις καλλιέργειές του από γεωτρήσεις των οποίων οι άδειες είχαν εκδοθεί στο όνομα των συζύγων, των αδελφών ή άλλων μελών των οικογενειών τους.

Τι θα γίνει αν σε κάποιο έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αποδείξουν με ποιο τρόπο ποτίζουν τα υπόλοιπα αγροτεμάχια και ειδικά αυτοί που ήταν ή είναι σε προγράμματα νιτρορύπανσης; Κινδυνεύουν με πρόστιμα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, δίχως να ευθύνονται, κατ’ ουσίαν για το ζήτημα που ανακύπτει.

Κατά τη διαδικασία της ανανέωσης της άδειας χρήσης νερού, κατατίθενται δύο φάκελοι με βάση τα παραπάνω. Κάθε ενδιαφερόμενος αιτείται ως υφιστάμενο δικαίωμα αυτό που προκύπτει σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που προσκομίζει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις δύο υπηρεσίες που γνωμοδοτούν για το αίτημα του. Έτσι, ενώ το τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εισηγείται θετικά, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θεωρεί ότι σε κάθε ενδιαφερόμενο θα πρέπει να χορηγείται ως υφιστάμενο δικαίωμα το αναγραφόμενο στην παλιά άδεια εκτέλεσης έργου, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση. Η αιτιολογία της Διεύθυνσης Υδάτων είναι πως μόνο μετά την ολοκλήρωση και έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων θα μπορούν να κρίνουν αν μπορεί ή όχι σε μια περιοχή να δοθεί μεγαλύτερο δικαίωμα άρδευσης σε αγρότες. Ναι, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης, αφού πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Μέχρι τότε τι γίνεται;

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, εμείς προτείνουνε την κατοχύρωση του έως τώρα δικαιώματος (σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ) ως υφιστάμενο δικαίωμα χρήσης, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ 150559/11. Επίσης, για τις περιπτώσεις των παραγωγών που αρδεύουν τα χωράφια τους από γεωτρήσεις όπου η άδεια χρήσης νερού είναι στο όνομα συγγενικών τους προσώπων, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας και για αυτούς, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ της τελευταίας πενταετίας.

Επιπρόσθετα, στους αγρότες της περιοχής μας προέκυψε ένα επιπλέον πρόβλημα από το 2011 και δεν φαίνεται να οδεύει σε λύση. Το πρόβλημα αφορά σε 200, περίπου, αγρότες των οποίων οι εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται στην περίμετρο του ΤΟΕΒ Πηνειού και έχουν ζητήσει άδειες χρήσεις νερού για τον εξηλεκτρισμό των υδροληψιών τους από επιφανειακά ύδατα. Οι αιτήσεις τους έχουν κατατεθεί το 2011 – 2012. Λύση δεν φαίνεται να δίνεται, ωστόσο, γιατί τα συγκεκριμένα κανάλια είναι χαρακτηρισμένα ως αποστραγγιστικά ενώ κατ’ ουσία λειτουργούν ως αρδευτικά. Μάλιστα, οι αγρότες που χρησιμοποιούν το νερό των καναλιών για την άρδευση των καλλιεργειών τους πληρώνουν και αρδευτικό τέλος στον ΤΟΕΒ σε ετήσια βάση.

Το ζήτημα είναι ότι λόγω της κωλυσιεργίας στην έκδοση άδειας χρήσης νερού, οι αγρότες αυτοί δε μπορούν να ποτίσουν με τη χρήση αγροτικού ρεύματος και υποχρεώνονται να αντλούν το νερό από τα κανάλια του ΤΟΕΒ με τη χρήση ντίζελ μηχανών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί τους, που είχαν πάρει παλαιότερα ρεύμα στα αντλιοστάσιά τους (όταν δεν χρειαζόταν η έκδοση άδειας χρήσης νερού) ποτίζουν κανονικά τα χωράφια τους από το ίδιο δίκτυο του ΤΟΕΒ με τη χρήση αγροτικού ρεύματος και έχουν σαφώς μικρότερο κόστος παραγωγής. Πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, εδώ και τώρα, αφού οι θιγόμενοι παραγωγοί έχουν όλα τα δίκια να διαμαρτύρονται για τον παραλογισμό του οποίου έχουν πέσει θύματα».

.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ