ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

2014-04-04 daskaliΞεπέρασε το 35% η συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού στην 24ωρη απεργία που κήρυξε σήμερα ο κλάδος ενάντια στην προωθούμενη αυτοαξιολόγηση και κατ΄επέκταση στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συμβολική κατάληψη των γραφείων της Π.Δ.Ε. και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Με αφορμή την κατάληψη και την πορεία ο πρόεδρος του συλλόγου Δ. Παπαποστόλου σε δηλώσεις του ανέφερε:

“Μπροστά στην καθολική αντίδραση του κλάδου στο σύστημα της αξιολόγησης που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας όπως αποδεικνύεται από τις ακυρώσεις των σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα και από το υψηλότατο ποσοστό του 93% των συναδέλφων που υπέγραψαν το κείμενο αντίθεσης στην επιχειρούμενη εφαρμογή της αξιολόγησης , στις 24/03/2014 ο Υπουργός Παιδείας υπογράφει την τρίτη κατά σειρά εγκύκλιο για το θέμα αυτό, που αποτελεί επί της ουσίας εγκύκλιο «πολιτικής επιστράτευσης» αναθέτοντας στους διευθυντές να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας.

2014-04-04 daskaliΗ νέα εγκύκλιος, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Ο ίδιος Υπουργός που πέρσι επιστράτευσε τους καθηγητές, επιστρατεύει φέτος τους Διευθυντές των Σχολείων επιχειρώντας με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Η εγκύκλιος αυτή εγείρει μέγιστο ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η ανάθεση, με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτόν. Είναι μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης που μεταβάλει άρδην το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ως τέτοιας σημασίας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και όλους όσους  εξακολουθούν να οραματίζονται την παιδαγωγική ελευθερία ενός δημοκρατικού

Η επικίνδυνη αυτή διολίσθηση στην κατεύθυνση της παραβίασης της νομιμότητας, είναι το πιο πρόσφατο μέτρο σε μια αλυσίδα πράξεων του Υπουργείου Παιδείας (όπως το θέμα των μετατάξεων, η μη έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων…)

Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση από την Κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η επίθεση, συγκεκριμένα ενάντια στην εκπαίδευση, απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση, αποτελεί  την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση. Με «εργαλείο» τις διάφορες  μορφές αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρούν:

• Να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του.

• Να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία,

Ο Κλάδος των εκπαιδευτικών με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων  ταχθεί υπέρ μιας αξιολόγησης η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με οικονομική εξέλιξη και βαθμολογική εξέλιξη, με τιμωρίες, ποινές, απολύσεις, αργίες και διαθεσιμότητες.

• Είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης που θα αποτιμά το παραγόμενο έργο στην εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητά του.

• Είμαστε υπέρ της συνολικής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των παραγόντων που τη διαμορφώνουν (μαθητές, εκπαιδευτικοί, νομοθεσία, υποδομή, βιβλία, προγράμματα, δαπάνες κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την ενίσχυση, ανατροφοδότηση, ενθάρρυνση και στήριξη του εκπαιδευτικού και όχι την τιμωρία του.

• Έχουμε ταχθεί υπέρ μιας συνολικής αξιολογικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού συστήματος που θα έχει ως στόχο την ανίχνευση των προβλημάτων και το σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το προτεινόμενο μοντέλο αξιολόγησης  προωθεί μια καθαρά ελεγκτική και τιμωρητική διαδικασία

Έχει ως στόχο να υποτάξει τον εκπαιδευτικό, να τον χειραγωγήσει, να τον καθηλώσει μισθολογικά οδηγώντας στην υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

• Θεωρεί ως μοναδική μεταβλητή της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος τον εκπαιδευτικό και ξεκινά και τελειώνει με τη δική του αξιολόγηση.

• Αγνοεί εντελώς παράγοντες όπως η λειτουργία διαφορετικών τύπων σχολείων, η διαφορετική υλικοτεχνική υποδομή, οι διαφορετικές γεωγραφικές και κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες.

• Καθιερώνει με εντελώς αυθαίρετο και ασαφή τρόπο την ποσοτικοποίηση ποιοτικών κριτηρίων σε κλίμακα από το 1 έως το 100, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για υποκειμενικές κρίσεις και αυθαιρεσίες.

• Εκφυλίζει εντελώς τον πραγματικό χαρακτήρα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, και απλώς τη χρησιμοποιεί για να προετοιμάζει την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε μεμονωμένου εκπαιδευτικού.

• Κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια του Ν.4024/2011 και συνδέει το αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας με τις άδικες, αυθαίρετες και εντελώς παράλογες ποσοστώσεις για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη χωρίς να αποκλείει διαθεσιμότητα ή απολύσεις για όσους κριθούν «ανεπαρκείς».

Με τη  μαζική μας συμμετοχή στέλνουμε  ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο.

Τη δημοκρατία, την παιδαγωγική ελευθερία και το σχολειό το ελεύθερο , που θα βγάλει ελεύθερους σκεπτόμενους πολίτες, το οφείλουμε στην Ελλάδα, το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ