ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Παρέμβαση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ

τσιαπλ1Οι άνεργοι, οι προσωρινά απασχολούμενοι, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν δουλειά, καθώς οι οικογένειες των παραπάνω, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, εξ’ αιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε,

η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό της την στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Επομένως η ανάγκη λήψης μιας σειράς άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης τους, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας και των Δήμων, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

  • Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ, σε όλους του ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά λόγω της κρίσης.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όλων των ανέργων με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Οι άνεργοι που συμπλήρωσαν το 50ό έτος της ηλικίας τους, έχουν 4.050 ένσημα και εξακολουθούν να είναι άνεργοι για 2 χρόνια, να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στις αστικές συγκοινωνίες από τις 6 μέχρι τις 8 π.μ.
  • Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων για τοπικές, υπεραστικές συγκοινωνίες και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, απλήρωτος από τη δουλειά του, για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με μηνιαίο μικτό εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ και αναστολή πληρωμής δανείων για τα επόμενα χρόνια. με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.). Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
  • Πάγωμα των χρεών για τους ΕΒΕ στις τράπεζες για όσο διαρκεί η κρίση. Πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες, για όσο διαρκεί η κρίση και παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
  • Επιδότηση ενοικίου ανέργων και χαμηλόμισθων στο 100% της αξίας του, από το κράτος.
  • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και σε έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη κενών που υπάρχουν.
  • Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, στα καύσιμα), κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών των ΕΒΕ, με παράλληλη παύση των διώξεων για οφειλές. Άτοκη χρηματοδότηση σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Κατάργηση των εισφορών για Υγεία και περίθαλψη. Κατάργηση εισφορών των φτωχών αγροτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, για τις εκδρομές και τη λουτροθεραπεία.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένου κατασκευαστικού προγράμματος από τον ΟΕΚ με ιδίους πόρους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της εργατικής οικογένειας. Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του ΟΕΚ για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της.
  • Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή-εισφοροδιαφυγή. Άμεση φορολογική επιβάρυνση-εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Απαλλαγή από 1/5/2014, όλων των ανέργων, των προσωρινά απασχολούμενων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, από την υποχρέωση της πληρωμής πάσης φύσεως δημοτικών τελών.
  • Μείωση κατά 30% των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, από 1/5/2014, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου, όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για όλους τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ