ΝΕΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΛάρισαΕπιπλέον επιβάρυνση θα έχουν σύντομα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα υποχρεωθούν να έχουν τον «προσωπικό μηχανικό» τους για τις ανάγκες συμπλήρωσης και ανανέωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων…

Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται άμεσα, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμάται ότι μέσα στο 2014, με τριετή καθυστέρηση, θα πρέπει να αρχίσουν οι έλεγχοι, όπως αναφέρει το «Εθνος». Η ηλεκτρονική ταυτότητα προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή των κτιρίων μέσα σε μία δεκαετία.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας και κάθε αναθεώρηση που πρέπει να γίνεται, κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν ως μία νέας μορφής «χαράτσι». Η αμοιβή του μηχανικού είναι βέβαια αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά εκτιμάται πως το κόστος θα είναι 150-200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.

Οσα κτίρια δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα υπάρχουν κυρώσεις, όπως και σε περίπτωση λανθασμένων στοιχείων. Σε τέτοιο ενδεχόμενο οι μηχανικοί θα κινδυνεύουν με πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για 2-24 μήνες.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ