ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

ΣΑΡΧΩΣΗΣ2Το όραμα του συνδυασμού «Συν Πολιτεία Στροφή στον Πολίτη» για το δήμο Τυρνάβου και τον στρατηγικό στόχο για μια βιώσιμη κοινωνία, παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Τυρνάβου, ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της κίνησης Π. Σαρχώσης…

Ασκώντας σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και τρόικα για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με επώδυνες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας.

Πέρα και πάνω από τα αίτια που μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόστηκε και προωθήθηκε μέσω των μνημονίων, δομήθηκε σε μια τιμωρητική λογική, βίαιων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών διαδικασιών.

ΣΑΡΧΩΣΗΣ Έτσι τα «μνημονιακά» προγράμματα οδήγησαν σε τεράστια ύφεση, στην παραγωγική και κοινωνική καθίζηση. Η ύφεση καταστρέφει τους μικρομεσαίους και υπονομεύει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίζονται. Η πολιτική των «μνημονίων» έχει ως αποτέλεσμα μέσω των περιβόητων «μεταρρυθμίσεων», αντί να ρυθμιστεί η οικονομία – να απορυθμιστεί η κοινωνία.

Οι πολιτικές αυτές δεν υλοποιούνται τυχαία, εκπορεύονται από ένα ενιαίο εγχειρίδιο με παγκόσμια εφαρμογή και εκφράζουν μια ευρύτερη αλλαγή στην οικονομική και πολιτική φιλοσοφία, στις σχέσεις κράτους πολίτη, διοίκησης και αγοράς», τόνισε ο κ. Σαρχώσης υπογραμμίζοντας ότι η κοινή συνισταμένη αυτών των πολιτικών είναι η προσομοίωση του κράτους στις λειτουργίες της αγοράς, ο περιορισμός του πολίτη στο στενό ιδιωτικό χώρο που τον αποσυνδέεται από τις κοινωνικές διεργασίες, η απογύμνωση της εργασίας από τα θεσμικά ερείσματα γύρω από τα οποία συγκροτήθηκαν το κοινωνικό κράτος και οι μεγάλες δημοκρατίες.

Όπως ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος ανάλογες είναι και οι επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το κεντρικό κράτος να ασκεί αυτό το διάστημα «παράδοξες» πολιτικές απέναντι της.

SA1 (Αντιγραφή)«Αντί να την εμπιστευτεί και να την ενισχύσει θεσμικά με τη λογική ότι η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι κοντύτερα στην κοινωνία, κι επομένως έχει την ευελιξία να σταθεί πλάι στο χειμαζόμενο πολίτη, έδρασε εντελώς αντίθετα. Δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό επί των δήμων. Οι δομές της συρρικνώνονται, οι πόροι της λιγοστεύουν, αναγκάζοντάς την να μειώνει ακόμα και παραδοσιακά αυτοδιοικητικές δράσεις, ενώ παράλληλα βρέθηκε να κολυμπά στο νέο «Καλλικρατικό» θεσμικό πλαίσιο, που όπως είχαμε προβλέψει επιδείνωσε την κατάσταση της.

Αυτές οι πολιτικές έχουν συγκεκριμένους «εκφραστές». Τα κόμματα που μας κυβέρνησαν και εν πολύς διαμόρφωσαν τις συνθήκες της κρίσης αλλά και συνεχίζουν να μας κυβερνούν και να καθορίζουν την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Η εξελικτική ματαίωση της Αυτοδιοίκησης που βιώνουμε σήμερα δεν αποτελεί τυχαίο σύμπτωμα των μνημονίων. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των συντηρητικών κυβερνητικών κύκλων. Οι νεότευκτοι θεσμοί αντιμετωπίζονται ως βαρίδι και νοσηρό σύμπτωμα του διοικητικού συστήματος της χώρας. Οι κυβερνώντες αντιστρατεύονται την χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης και εργάζονται μεθοδικά για την παλινόρθωση του συγκεντρωτισμού, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στον θεσμό», ανέφερε ο κ. Σαρχώσης χαρακτηρίζοντας βαθιά υποκριτικό, αυτοί που αποτελούν τους εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση αυτών των κομμάτων, να παριστάνουν τώρα τους «ουδέτερους» διαχειριστές και να επιδίδονται στην προβολή ενός ανύπαρκτου έργου και μιας ανέφικτης υποσχεσιολογίας.

Κριτική στη δημοτική αρχή

Ο κ. Σαρχώσης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη δράση της σημερινής δημοτικής αρχής υποστηρίζοντας ότι απέναντι σ΄ αυτή την βαθιά και βίαιη αναμόχλευση της κοινωνίας, αντί να στηρίξει και να διευρύνει τις κοινωνικές δράσεις, να γίνει αρωγός στη δοκιμασία που περνάμε, π.χ. έκλεισε το «κοινωνικό παντοπωλείο», το σχολείο στήριξης παιδιών με μαθησιακές ανάγκες, εναντιώθηκε με πρωτόγνωρο τρόπο σε διαμαρτυρόμενους πολίτες.

«Προσπαθεί να ντύσει την αδράνεια, το έλλειμμα γνώσης και πολιτικής άποψης απέναντι στην ανασύνταξη της κοινωνίας, με επίκληση του οικονομικού νοικοκυρέματος και την παρουσίαση ενός αναιμικού ανύπαρκτου έργου.

Δεν μπορεί να δημιουργήσει όμως μια εικονική πραγματικότητα, η καθημερινότητα μας, η καθαριότητα και η εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων, είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας.

Φίλες και Φίλοι

sarxo2 (Αντιγραφή)Η σημερινή Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε αδυναμία να συγκροτήσει και να διαμορφώσει νέες σχέσεις με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς να έχει πάρει καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια

Η σημερινή Δημοτική Αρχή αντί να κινητοποιήσει την κοινωνία αποξενώθηκε από τους πολίτες, απαξιώνοντας παράλληλα θεσμούς διαβούλευσης

Σ΄ όλα αυτά όμως θα επανέλθουμε κατά την διάρκεια του προεκλογικού μας διαλόγου», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος επισημαίνοντας στόχος του είναι να καταδείξει τις συνέπειες ενός κατακλυσμικού μονόδρομου πολιτικών εφαρμογών σε κεντρικό επίπεδο οι οποίες βρίσκουν σύμφωνη σε τοπικό επίπεδο τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία σε μια άνευ προηγουμένου απολίτικη στάση, εμφανίζεται να αδιαφορεί και να σιωπά.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι σ΄ αυτές τις πολιτικές, θα τις αντιπαλέψουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας και του θεσμού, το επίκαιρο όμως αίτημα της πολιτικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας και η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι μπροστά μας και περνούν αναγκαία από την αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Σαρχώσης.

Οραμα και πρόγραμμα

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και του οράματος του συνδυασμού για το δήμο υποστηρίζοντας ότι το όραμα του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά από την ανάγκη να μορφοποιηθεί και να αναδειχθεί μια οργανωμένη εικόνα για τον τόπο μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρχώση αυτή η εικόνα θα στηριχθεί στις οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις του πρωτογενούς αγροτοδιατροφικού τομέα, η δράση του οποία είναι κυρίαρχη στο σύνολο του Δήμου.

«Αμπελοκαλλιέργεια οινοποίηση και απόσταξη, δενδροκομία και οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφία και τυροκόμηση – συνθέτουν μαζί με την μεταποίηση και εμπορία τον οικονομικό ιστό του τόπου μας

Πρόταση μας είναι να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε αυτό το οικονομικό και παραγωγικό δυναμικό, μέσα από ένα σχέδιο, το οποίο να συμβάλλει στην βιωσιμότητα της οικονομίας σε τοπικό, άρα και σε εθνικό επίπεδο, με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο δήμαρχος «παράγοντας» – κομματάρχης και τελικά επαίτης πόρων, είναι ένας δήμαρχος μιας άλλης εποχής.

Ο σημερινός δήμαρχος θα κρθεί εάν έχει τη δύναμη και τη φαντασία να βοηθήσει την τοπική οικονομία να ανασυνταχθεί και να γίνει βιώσιμη, διεκδικώντας πόρους μέσα από ένα σχέδιο», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρχώσης διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε ότι επιτυχημένη τοπική οικονομία με αναπτυξιακή πολιτική, είναι η οικονομία που στηρίζεται σε ένα αναγνωρίσιμο και κατά συνέπεια ανταγωνιστικό τόπο κι ότι χρειάζεται ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό με βάση τη λογική των ολοκληρωμένων προγραμμάτων, αφού η εποχή που μέτρο της επιτυχίας του εκάστου δημάρχου, ήταν μόνο τα πεζοδρόμια, οι πλακοστρώσεις, οι ασφαλτοστρώσεις και οι “εκδηλώσεις”, πέρασε ανεπιστρεπτί,

Ο επικεφαλής της Συν Πολιτεία αφού υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του συνδυασμού περιλαμβάνει δύο στόχος:

-την ανάδειξη και υποστήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας

– και την κοινωνική συνοχή, ανέπτυξε τα βήματα με το οποία  θα ικανοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι και κάλεσε τους συνεργάτες του να αναπτύξουν πιο εξειδικευμένα τις σημαντικότερες ενότητες του προγράμματος του.

Οι συνεργάτες του ανέπτυξαν τρείς θεματικές ενότητες

Πρώτον. Πρωτογενής παραγωγή – Αγροτική οικονομία

Δεύτερον. Οικιστική ανάπτυξη – Κοινωνική συνοχή

Τρίτον.  Η πολιτιστική μας πολιτική.

Κλείνοντας μια πρωτότυπη και όμορφη παρουσίαση που εκτός από ήχο και εικόνα είχε κυρίως ουσιαστικό λόγο, ο κ Σαρχώσης δήλωσε.

«Από όσα αναφέρθηκαν, γίνεται ολοφάνερο πως και ιδέες υπάρχουν και εναλλακτικές πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν, αρκεί να υπάρχει φαντασία, τόλμη και αγωνιστική στάση για να αναμετρηθούμε με τις καταστροφικές πολιτικές τις οποίες βιώνουμε καθημερινά και στη κοινωνική μας, αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

Η σύγκρουση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος σηματοδοτεί σήμερα μια βαθύτερη πολιτική διαχωριστική γραμμή. Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται μεταξύ όσων είναι προετοιμασμένοι να δώσουν μάχες, κατανοώντας ότι οι προοπτικές είναι δύσκολες, και όσων δεν τολμούν καν να μιλήσουν για τις μάχες που πρέπει να δοθούν.

Φίλες και Φίλοι

δεν υποσχόμαστε, σας προτείνουμε ένα δρόμο δύσκολο, με πίστη στις παραγωγικές μας δυνατότητες αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

Στρεφόμαστε σε σας στρεφόμαστε στον πολίτη. Στροφή στον πολίτη και σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας να γίνεται μέρος του οράματος για ένα διαφορετικό τόπο, για μια αλληλέγγυα κοινωνία».

Οι υποψήφιοι

sarxo1 (Αντιγραφή)Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Σαρχώσης παρουσίασε τα ονόματα 56 υποψηφίων του συνδυασμού εκφράζοντας τη βεβαιότητα για νίκη στις εκλογές της 18ης Μαϊου. Οι υποψήφιοι που παρουσίασε είναι:

Αδαμόπουλος  Στέλιος Ιδ. Υπάλληλος

Αθανασέλος Ιωάννης Ελ. Επαγγελματίας

Αρβανίτης Γεώργιος Αγρότης

Βάτσιος Νικόλαος Οικοδόμος – Σιδεράς

Γεωργάκης Νικόλαος Εκπαιδευτικός

Γκαμπέτας Ιωάννης Ιδ. Υπάλληλος

Γκαρλόφης Μάνθος Αγρότης

Γκατζώρα – Κεφάλα Κων/να Ιδ. Υπάλληλος

Γκόβαρης Γεώργιος Αγρότης

Γκούλιος Ιωάννης Ελ. Επαγγελματίας

Γκούμας Αθανάσιος Αγρότης

Γούλας Χρήστος Δικηγόρος

Γρέπος Γεώργιος Φυσικός – Αγρότης

Δατσογιάννη Ευαγγελία (Λίτσα) Ελ. Επαγγελματίας

Ιωαννίδης Ιωάννης Αγρότης

Καραγιάννης Ιωάννης Εκπαιδευτικός

Κατσικαβέλας Τηλέμαχος (Μάκης) Ελ. Επαγγελματίας

Κολοβός Δημήτριος Πολιτικός Επιστήμονας

Κουβέλας Νικόλαος Αγρότης

Κουλιός Κωνσταντίνος Πολιτικός Μηχανικός

Κουτίνας Χρήστος Αγρότης

Κουτιού Χριστίνα Ιδ. Υπάλληλος

Κουτσίνας Δημήτριος Ελ. Επαγγελματίας

Κουτσοδήμος Γεώργιος Ιδ. Υπάλληλος

Λέτσιου Μακεδονία Αγρότισσα

Λιάκου Δέσποινα Ιδ. Υπάλληλος

Μαντζάρης Παναγιώτης Αγρότης

Μάρας Χρήστος Ξενοδοχοϋπάλληλος

Μαργαρίτης Αντώνιος Ιδ. Υπάλληλος

Μαστακούρης Μίμης Αξιωματικός εν αποστρατεία

Μίγας Βασίλειος Αγρότης

Μίγα Σοφία Ελ. Επαγγελματίας

Μόρα Εύη Δημ.Υπάλληλος

Μουσιάρης Χρήστος Αγρότης

Μπίλιου – Λαγγιόλη Φανή Ιδ. Υπάλληλος

Νάκας Κωνσταντίνος Αγρότης

Νικολοπούλου Αικατερίνη Εκπαιδευτικός

Νίτσικας Αδάμος Ελ. Επαγγελματίας

Νταλαμπέκα Αναστασία Εκπαιδευτικός

Νταούκας Ιωάννης Πολιτικός Μηχανικός

Ντάμτσιος Ανδρέας Βιοτέχνης

Ρίζος Μάριος Νοσηλευτής

Ρόσιος Μιχάλης Χημικός

Σιούλας Σάκης Αγρότης

Σουρλατζή Χαρίκλεια Εκπαιδευτικός

Ταραμπούκας Χρήστος Ελ. Επαγγελματίας

Τάχας Βασίλειος Φυσικός

Τζάρτζας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΟΣΕ πρόεδρος πολ.συλ.Δένδρων

Τοκμάκης Βασίλειος Ελ. Επαγγελματίας

Τολίκα Κατερίνα Εκπαιδευτικός

Τσιόπας Χρήστος Μηχανολόγος

Φασέγκας Κωνσταντίνος Ιδ. Υπάλληλος

Χαλούλης Γεώργιος Αγρότης

Χατζηκρανιώτης Αλέκος Συνταξιούχος Συν/κός Υπάλληλος

Χατζής Αστέριος Οικονομολόγος  Διευθυντής ΑΣΕΠΟΠ

Χρυσοβέργης  Κωνσταντίνος Λογιστής

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ