ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;

8Καθόλου δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, βουλευτές της ΝΔ κατάφεραν να καταργήσουν ένα φόρο, που δεν ήταν άλλος από το φόρο πολυτελείας στις γούνες, ο οποίος είχε επιβληθεί ήδη από το 2010…

Για την «επιτυχία» τους αυτή, πανηγύριζε η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ κ. Μ. Αντωνίου στους συναδέλφους της στη Βουλή, λέγοντας ότι: «Όσες θέλουν να αγοράσουν γούνες, θα μπορούν να τις αγοράζουν με 10% χαμηλότερη τιμή. Μη γελάτε γιατί μία γούνα στοιχίζει 1.000 ευρώ, η έκπτωση θα είναι σημαντική».

Η προκλητική απόφαση απόσυρσης του συγκεκριμένου φόρου από μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δεν εκπλήσσει καθόλου. Είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ύφος και την κουλτούρα της κυβερνητικής παράταξης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, όπως είχαν καταγγείλει οι Οικολόγοι Πράσινοι, λίγους μήνες πριν, η Ελληνική Προεδρία διοργάνωσε τριήμερη εκδήλωση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, για την υποστήριξη της γούνας, η οποία έφερε μάλιστα τον τίτλο “We are fur” (είμαστε γούνα)!

Όσο και αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, δεν ξεχνούμε ότι:

κάθε χρόνο εκτρέφονται για να θανατωθούν – μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- 32,1 εκατομμύρια ζώα
τα ζώα αυτά ζουν σε συρμάτινα κλουβιά
θανατώνονται είτε με δηλητηριώδη αέρια, είτε με ηλεκτροπληξία
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, στα οποία χρησιμοποιούνται κλωβοί και συγκεκριμένες μέθοδοι εκτροφής που έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιμότητα και τα σημαντικά προβλήματα νοσηρότητας (αδυναμία οστών λόγω έλλειψης άσκησης των ζώων, έντονες στερεοτυπικές συμπεριφορές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δαγκώματα της γούνας ή ακόμη χειρότερα αυτοακρωτηριασμός της ουράς ή των άκρων). Περαιτέρω, οι επιχειρήσεις του εν λόγω τομέα είναι υπεύθυνες για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν στα απόβλητα από την εκτροφή των ζώων, αλλά κυρίως στις τοξικές καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των γουνοδερμάτων.

Η προνομιακή αντιμετώπιση του τομέα της γουνοπαραγωγής (παροχή επιδοτήσεων, ένταξη στο νόμο για την κτηνοτροφία) και η προκλητική κατάργηση του φόρου πολυτελείας στη γούνα, αποτελούν μέρος της απαράδεκτης κυβερνητικής πολιτικής, στην οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι. Υποστηρίζουμε την κατάργηση της γούνας, που αποτελεί σύμβολο της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων, αλλά και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και προτείνουμε να εφαρμοστούν εναλλακτικές βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές οικονομικές δραστηριότητες και να δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας στις περιοχές που είναι σήμερα εξαρτημένες οικονομικά από τη γουνοποιία. Η ευαισθητοποίηση κοινού, η ενημέρωση και η ευσυνείδητη επιλογή των καταναλωτικών αγαθών, αποτελούν δείκτη πολιτισμού για μια χώρα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η κα Αντωνίου και οι φίλοι της μπορούν να ζήσουν και χωρίς τις γούνες τους.

ecogreens-gr.org

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ