ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

μακρΜε αφορμή την αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα στην οποία τίθεται από αύριο 8 Απριλίου 2014 α) το σύνολο των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων στα δημόσια νοσοκομεία και β) το σύνολο των υπαλλήλων του κλάδου ΥΕ φυλάκων-νυκτοφυλάκων,η 5η ΥΠΕ διευκρινίζει τα παρακάτω:

Πρώτον, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε και απαρεγκλίτως τηρήσαμε κατά την προηγούμενη διαδικασία που αφορούσε στην διαθεσιμότητα- κινητικότητα και τελικά την έγκαιρη μετάταξη του συνόλου των εργαζομένων από τον πρώην ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ, έτσι και τώρα μέσα από μία σφιχτή, απόλυτα ελεγχόμενη και συντομότατη σε χρόνο διαδικασία, δεσμευόμαστε ρητά ότι δεν κινδυνεύει η θέση εργασίας κανενός εργαζομένου.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, (υπάλληλοι των κλάδων ΔΕ οδηγών, ΔΕ τεχνικού ειδικότητας οδηγών και ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων) παραμένουν από 8 Απριλίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα(1) μήνα και εν συνεχεία μετατάσσονται/μεταφέρονται, μετά από αίτηση τους, σε οργανικές θέσεις του ΕΚΑΒ.

Σε ό,τι αφορά στου υπάλληλους του κλάδου ΥΕ φυλάκων- νυχτοφυλάκων που υπηρετούν στα δημόσια Νοσοκομεία με σχέση εργασίας μόνιμης ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και όλοι όσοι υπηρετούν σε αντίστοιχη ειδικότητα του κλάδου ΥΕ βοηθητικού προσωπικού (φύλακες νυχτοφύλακες) τίθενται επίσης από αύριο 8 Απριλίου, και παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα (1) μήνα και αυτομάτως στη συνέχεια μετατάσσονται/μεταφέρονται, μετά από αίτηση τους σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται μέχρι σήμερα. Δεν κινδυνεύει η θέση κανενός, δεν μετακινείται εκτός νοσοκομείου κανείς.   

    Οι μετατάξεις των παραπάνω υπάλληλων γίνονται ακριβώς για τον λόγο, ότι τα Νοσοκομεία διαθέτουν υπηρεσίες outsourcing(ιδιωτικής)φύλαξης και ως εκ τούτου θεσμοθετημένα πλέον οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν ανάγκες.

Διευκρινίζεται ότι κατ΄ εξαίρεση όσοι εργαζόμενοι εμπίπτουν σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (αναπηρία 67% και άνω, πολύτεκνοι κ.λ.π.) τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεκαπέντε ήμερες.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται η διευκρίνηση για τον ένα (1) μήνα και 4 με 5 ημέρες μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, που τα νοσοκομεία θα στερηθούν των πολύτιμων υπηρεσιών των οδηγών και των πληρωμάτων που θα βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας:

Είναι ευνόητο ότι για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος η 5η ΥΠΕ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και των διοικητών των Νοσοκομείων ευθύνης τους, εγκαίρως εκπόνησε ένα συμπληρωμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο Διοικητής της Λάζαρος Μακρής και εγκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας για εφαρμογή την προηγουμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την μετακίνηση ορισμένου αριθμού οδηγών από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία και την αμέριστη συνδρομή των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, προκειμένου αφενός μεν να μην στερηθούν χρήσιμες υπηρεσίες  ασθενείς και  Νοσοκομεία και αφετέρου να μην υπονομευτεί η επιχειρησιακή ικανότητα των  Κέντρων Υγείας.

Ευχαριστούμε για την ευαισθησία και υπευθυνότητα με την οποία εργάσθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Δ. Παπαγγελής, Δ/ντής ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, ο κ. Θ. Λιάσκος Δ/ντής ΕΚΑΒ Λαμίας καθώς και τα αρμόδια στελέχη, της υπηρεσίας μας σε Θεσσαλία και Στέρεα Ελλάδα.

Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι εργαζόμενοι που καλούνται να καλύψουν το κενό του ενός μήνα, για μια ακόμη φορά θα σταθούν στο ύψος της περίστασης.

Ζητάμε την κατανόηση τους για το πρόσθετο φορτίο εργασίας των ημερών που ακολουθούν και είμαστε  σίγουροι ότι θα φέρουν εις πέρας. Με βεβαιότητα για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι θα αποδείξουν εμπράκτως την ευαισθησία τους απέναντι στου ασθενείς και τις ανάγκες των νοσοκομείων μας.

Στον όλο σχεδιασμό και μετά από σχετικό αίτημα μας προτίθενται να συμβάλλουν και οι δήμαρχοι, διαθέτοντας στο πλαίσιο την δυνατοτήτων τους οδηγούς εάν και εφόσον χρειασθούμε την συνδρομή τους για μεταφορές υλικών, φαρμάκων κ.ο.κ. με την αυτονόητη εξαίρεση των διακομιδών.

Τους ευχαριστούμε έναν-έναν ξεχωριστά και ιδιαιτέρως τους Προέδρους των ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρίζο Κομήτσα και Στερεάς Ελλάδας κ. Ευάγγελο Τετριμίδα.

Συγκινητική επίσης θεωρείται η πρόθεση αρκετών εργαζομένων που νοσοκομείων μας, οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα επαγγελματία οδηγού να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.

Πρόκειται για πρόσθετες, εφεδρικές δυνάμεις που έρχονται να συμπληρώσουν έναν σχεδιασμό, σε μια περίοδο σύντομης αλλά κρίσιμης διάρκειας που έχουμε την ανάγκη όλων.

Έχοντας βέβαια την αυτογνωσία, με επίγνωση της κατάστασης, είναι αυτονόητο ότι πέραν ενός αρτιότατου σχεδιασμό, η παρακολούθηση από πλευράς μας και ο συντονισμός με το ΕΚΑΒ και των Διοικητών των Νοσοκομείων, θα είναι καθημερινός και σε επίπεδο λεπτομερειών για αυτό και εκφράζουμε με βάσιμη αισιοδοξία την θέση ότι και τούτη τη φορά θα τα καταφέρουμε.

Με τις παραπάνω διαδικασίες της διαθεσιμότητας – κινητικότητας –μετάταξης ολοκληρώνεται ο κύκλος των τομών της σφαίρας ευθύνης μας.

Από τα παραπάνω συνάγεται το ασφαλές πλέον συμπέρασμα ότι οι φωνές που ακούστηκαν κατά το παρελθόν για δήθεν απολύσεις, για δήθεν μετακινήσεις εκτός νομών, και άλλα, πολλά ευφάνταστα σενάρια, ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με την πραγματικότητα.

Είναι αυτονόητο και αποδεδειγμένο πλέον, ότι η 5η ΥΠΕ πορεύεται με τεκμηριωμένες θέσεις, ορθολογισμό και επεξεργασμένο σχέδιο που εισακούγεται στην Κεντρική Εξουσία.

Πάντα με αξιοπιστία,  επ’ ωφελεία των πολιτών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών μας, αλλά και των εργαζομένων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ