ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

5 (Αντιγραφή)Με μια λιτή τελετή παραδόθηκε σήμερα προς χρήση το νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη,

αντιδημάρχων, δασκάλων, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων. Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου είναι η λειτουργία ενός ολοήμερου δημοτικού σχολείου δυναμικότητας 255 μαθητών, με εξασφαλισμένη για τους μαθητές της περιοχής μιας ευχάριστης και σύγχρονης εκπαίδευσης αλλά και ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, με άμεσο αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο.

4 (Αντιγραφή)«Με διαγενεακές πολιτικές κληροδοτούμε τα σχολεία του αύριο και στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία» ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός και συνέχισε: «Η συνεργασία και η συνέργεια φέρνουν θετικά αποτελέσματα και πρόοδο. Για αυτό, καταφέραμε μαζί με τον Δήμο Λαρισαίων και παραδώσαμε σε μια δύσκολη περίοδο ένα έργο, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, ένα έργο για τα νέα παιδιά που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής. Πλέον ένα σχολείο, που μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε ακατάλληλες αίθουσες, στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο με πολυδύναμους χώρους και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων-κλειστό γυμναστήριο, που καλύπτουν τις ανάγκες της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί αυτό το έργο».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο του ΕΣΠΑ που διαχέει κοινοτικούς πόρους στην «πραγματική» οικονομία, στηρίζει θέσεις εργασίας και δημιουργεί μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης τόνισε ότι ο Δήμος έχει ήδη εκπονήσει ένα πρόγραμμα κάλυψης όλων των κτηριακών αναγκών των σχολικών μονάδων της Λάρισας. «Στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτού του προγράμματος – είπε ο Δήμαρχος – παραδίδουμε σήμερα το έργο της προσθήκης αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Γιάννουλης, προκειμένου να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι μαθητές της περιοχής, αλλά και οι οικογένειες τους. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένα διδακτήριο στη Λάρισα που να μην καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, με σύγχρονες υποδομές και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την απρόσκοπτη μαθησιακή διαδικασία. 

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ, αλλά και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για τη σχεδίαση, τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου».

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι κατασκευής του έργου, ο διευθυντής του σχολείου εξήγησε το ιστορικό της διεκδίκησης του αιτήματος του έργου, ενώ η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης κα Βάσω Ζιάκα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του νέου σχολείου.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Δεσπόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος, οι αντιδήμαρχοι Άρης Γαλάτος, Μαρία Κοτάκου, ο π. αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, δάσκαλοι του σχολείου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο του έργου ήταν η προσθήκη καθ’ ύψος και κατά πλάτος αιθουσών και συνοδών εγκαταστάσεων, καθώς και η ανέγερση νέου γυμναστηρίου, στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης. Το οικόπεδο όπου έγινε η προσθήκη και στο οποίο εδρεύει το 1ο Δημοτικό Σχολείο, βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων. Η επιφάνεια του όλου οικοπέδου είναι 3.457 τετραγωνικά μέτρα. Οι παλιές κατασκευές καταλάμβαναν χώρο 954 τετραγωνικά μέτρα ενώ κατεδαφίστηκαν παλαιά κτίσματα 190 τετραγωνικά μέτρα.  Ειδικότερα κατεδαφίστηκαν ένα μικρό συγκρότημα WC , ένα μικρό βοηθητικό κτίριο, το λεβητοστάσιο, το στέγαστρο γυμναστικής και η ισόγεια πτέρυγα αιθουσών που βρίσκεται σε επαφή με το παλιό διώροφο κτίριο στη νοτιοδυτική πλευρά.

Στη θέση αυτή κατασκευάστηκε διώροφο συγκρότημα αιθουσών με υπόγειο, το οποίο επικοινωνεί με το υπάρχον παλιό διώροφο κτίριο. Στη θέση του βοηθητικού κτιρίου και του παλιού WC , κατασκευάστηκε η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος, νέο κλιμακοστάσιο και κυλικείο στο ισόγειο.

Τέλος, στη θέση του παλιού στεγάστρου γυμναστικής, κατασκευάστηκε νέο Γυμναστήριο – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και το συνδετήριο διάδρομο μεταξύ του πέτρινου ισογείου κτιρίου, του γυμναστηρίου και του νέου συγκροτήματος.

Στα υφιστάμενα κτίρια πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες για τη σύνδεσή τους με τα νέα κτίρια όσο και οι βελτιώσεις που απαιτούνταν (όπως αντικατάσταση της παλιάς φθαρμένης στέγης με νέα, αντικατάσταση φθαρμένου και επικίνδυνου ως εκ τούτου δαπέδου, αντικατάσταση στις πόρτες και στα εξωτερικά κουφώματα κ.α.).Στο παλιό πέτρινο κτίριο έγιναν αντίστοιχες εργασίες, όπως αντικατάσταση εσωτερικών πορτών, δαπέδου κ.α.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν όλες οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να αποδοθεί το σχολικό συγκρότημα σε άριστη κατάσταση και με πλήρη δυναμικότητα λειτουργίας, καταργώντας τη λειτουργία νοικιασμένης αίθουσας  και τακτοποιώντας την σημερινή έλλειψη χώρων εργαστηρίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ