ΟΡΓΙΑ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ

κρατΠάρτι και όχι μόνο με αλλοδαπές κρατούμενες έκανε ανθυπαστυνόμος στο Μεταγωγών της Αθήνας. Aπό αυτές κάποιες τελικά απέδρασαν, ενώ μερικές τραυματίστηκαν κατά την απόπειρα απόδρασής τους. Παρ’ όλα αυτά, ο ανθυπαστυνόμος ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψει στην υπηρεσία του και να ακυρωθεί η απόταξή του από την ΕΛ.ΑΣ.,

ανεξάρτητα αν από τα ποινικά δικαστήρια καταδικάστηκε για ελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια.

Ενα βράδυ ο ανθυπαστυνόμος, κατά το οποίο ήταν αξιωματικός υπηρεσίας, διαπίστωσε ότι στα κρατητήρια υπήρχαν αλλοδαπές γυναίκες προς απέλαση. Ετσι, αποφάσισε να διοργανώσει στο γραφείο του πάρτι. Αμέσως διέταξε τον δεσμοφύλακα να βγάλει από τα κρατητήρια του υπογείου τις έξι αλλοδαπές κρατούμενες που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, φώναξε τρεις συναδέλφους του και έναν φίλο του να συμμετέχουν και αυτοί στο πάρτι, ενώ έστειλε και αγόρασαν πέντε μπουκάλια ουίσκι, αναψυκτικά, φρούτα κ.λπ. Εν τω μεταξύ, έβαλε και μουσική με λαϊκά τραγούδια που ακουγόταν σε όλο το κτίριο. Ενώ το πάρτι βρισκόταν στο φόρτε του, ο ανθυπαστυνόμος πήρε κοντά του μια αλλοδαπή και όταν άναψε το γλέντι την έβαλε και κάθισε στα γόνατά του. Μόλις κουραζόταν την έβαζε πάλι δίπλα του στην καρέκλα και όταν ξεμούδιαζε το πόδι του την ξανάβαζε πάλι πάνω στα γόνατά του.

Κοντά στο τέλος του δεύτερου μπουκαλιού ουίσκι έβαλε τη μουσική στη διαπασών. Το όργανο της τάξης ήρθε στο τσακίρ κέφι, πήρε από το χέρι την αλλοδαπή, ανέβηκε πάνω στο γραφείο και άρχισε να χορεύει, κάνοντας παράλληλα άσεμνες πράξεις και χειρονομίες. Τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι της παρέας, οι οποίοι έκαναν κι αυτοί τα ίδια με τις άλλες αλλοδαπές, ενώ μερικές απ’ αυτές βρήκαν ευκαιρία και έκοβαν ανεξέλεγκτα βόλτες εξερευνώντας τον χώρο.

Το πάρτι έληξε στις 4 το πρωί, αφού όλοι ήταν πλέον μεθυσμένοι. Τότε ο ανθυπαστυνόμος διέταξε έναν αρχιφύλακα να οδηγήσει δύο από τις κρατούμενες αλλοδαπές στα λουτρά του 5ου ορόφου για να κάνουν μπάνιο. Ο αρχιφύλακας φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία. Σε δωμάτιο του 5ου ορόφου ήρθε για τρία τέταρτα της ώρας σε σαρκική επαφή με τις δύο αλλοδαπές.

Οι κρατούμενες ύστερα απ’ όλα αυτά προσποιήθηκαν ότι πάνε για μπάνιο. Ομως, αντί να μπουν στο λουτρό, ανέβηκαν στην ταράτσα της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών και από κει πήδηξαν στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου. Οι δύο αλλοδαπές πηδώντας τραυματίστηκαν και δεν μπορούσαν να κινηθούν.

Την ακύρωση της ποινής που του επιβλήθηκε ζητά τώρα από το ΣτΕ ο ανθυπαστυνόμος που διοργάνωσε το πάρτι. Με το που ξημέρωσε μία κυρία που μένει σε διπλανή πολυκατοικία είδε τις τραυματισμένες γυναίκες στην ταράτσα και ειδοποίησε τους αστυφύλακες του Μεταγωγών. Ετσι, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Οι υπόλοιπες τέσσερις αλλοδαπές, τύφλα στο μεθύσι, γύρισαν μόνες τους στα κελιά του κρατητηρίου για να ξαπλώσουν. Η πόρτα του κρατητηρίου όχι μόνο δεν κλειδώθηκε ποτέ από κανέναν αστυνομικό, αλλά έμεινε και ανοιχτή, με αποτέλεσμα να αποδράσουν δύο άλλες κρατούμενες.

Την ημέρα εκείνη στα κρατητήρια του Μεταγωγών υπήρχαν άλλοι 26 άνδρες κρατούμενοι. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. στην ομόφωνη απόφαση της απόταξης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ανθυπαστυνόμος μαζί με τους άλλους τρεις συναδέλφους του «είχαν μεταβάλει τον χώρο σε αίθουσα κακόφημου μπαρ».

Kαι υπαίτιος απόδρασης κρατουμένων

Σύμφωνα με το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο ανθυπαστυνόμος υπέπεσε σε αντιπειθαρχική και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά λόγω της καταφανούς παραμέλησης και παράβασης των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Ακόμη, έγινε υπαίτιος απόδρασης κρατουμένων, ενώ έβλαψε και προσέβαλε όχι μόνο την τιμή και την υπόληψή του ως αστυνομικού, αλλά και το κύρος της υπηρεσίας του. Σε άλλο σημείο της πειθαρχικής απόφασης αναφέρεται ότι όλο το βράδυ που γινόταν το πάρτι ο ανθυπαστυνόμος επέδειξε βαριά αμέλεια.

Το Συμβούλιο, τελικά, έκρινε ότι οι πράξεις του ανθυπαστυνόμου μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα και οι παραλείψεις του συνδέονται με εκείνες τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν «ελευθέρωση κρατουμένων εξ αμελείας κατ’ εξακολούθηση». Ο ίδιος, απολογούμενος στο Πειθαρχικό, αποδέχθηκε την ευθύνη του, όχι όμως στον υπέρτατο βαθμό που του αποδόθηκε, ενώ υποστήριξε ότι «δεν στοιχειοθετείται η διαφθορά χαρακτήρα» που του καταλογίζεται «ελλείψει αποδείξεως της σαρκικής επαφής».

Οι συνάδελφοί του κατέθεσαν ότι ήταν εξαίρετος αστυνομικός και δεν αδιαφορούσε για τα καθήκοντά του. Απλώς, λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης στο Μεταγωγών και για λόγους ανθρωπιστικούς βοηθούσε τους κρατούμενους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τηλεφωνούν και να κάνουν μπάνιο. Από ποινικής πλευράς, στον ανθυπαστυνόμο επιβλήθηκε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Παρ’ όλα αυτά, η ποινή τελικά παραγράφηκε, καθώς στο μεταξύ ψηφίστηκαν ευεργετικές διατάξεις που έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Τώρα καλείται το ΣτΕ να αποφανθεί για την αναίρεση που έχει ασκήσει ο ανθυπαστυνόμος κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόταξης που του έχει επιβληθεί.

protothema.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com