ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣοβαρές ενστάσεις για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στη ΓΑΙΟΣΕ να εξασφαλίσει όρους δόμησης για κατ΄εξαίρεση δόμησε σε εντός ή εκτός σχέδιου ακίνητα, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, Απ. Καλογιάννης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα ο κ. Καλογιάννης ανάφερε: “Με την ψήφιση του περίφημου πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση πρόσφατα, προικοδοτήθηκαν τα εντός του αστικού ιστού ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ, με μια απερίγραπτου χαρακτήρα διάταξη. Σύμφωνα με την διάταξη αυτή, στα εν λόγω ακίνητα, δίνονται όροι δόμησης, προχωρώντας σε μια “κατ’ εξαίρεση” πολεοδόμηση και ακυρώνοντας ουσιαστικά κάθε έννοια πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ρύθμιση αυτή αφορά τόσο στα μη πολεοδομημένα ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ, όσο και τα εντός σχεδίου πόλης. Ιδιαίτερα για τα εντός σχεδίου πόλης, δίνεται η δυνατότητα να τροποποιούνται τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή ΓΠΣ, προς χάριν της επιδιωκόμενης αναπτυξιακής παρέμβασης της ΓΑΙΟΣΕ.

Στην πόλη μας υπάρχουν ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ εντός (από τον Σ. Σταθμό ως την περιφερειακή Τρικάλων) και εκτός σχεδίου πόλης (βόρεια του Σ. Σταθμού και νοτιοδυτικά της περιφερειακής Τρικάλων), που όλα όμως περιλαμβάνονται στο ΓΠΣ και επηρεάζονται από τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Η βάση της παραπάνω ρύθμισης είναι να απεμπλακούν τα ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ από οποιαδήποτε μορφή κοινωνικού ελέγχου, για να αναπτυχθούν κατά τις επιθυμίες οποιουδήποτε μελλοντικού επενδυτή. Κάτι που γίνεται παραπάνω από σαφές, από την μεταφορά των ιδιοκτησιών του ΟΣΕ, με μια διυπουργική απόφαση, στο Δημόσιο.

Η πόλη και οι κάτοικοί της δεν έχουν πλέον κανένα λόγο στο τι πρόκειται να γίνει εκεί. Οποιαδήποτε μορφή διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης, συμμετοχής στα δρώμενα για την πόλη θάβεται. Η κοινωνική αποδοχή παύει να είναι προαπαιτούμενη για οτιδήποτε σκοπεύει να πράξει η ΓΑΙΟΣΕ. Να μην ξεχνάμε, γιατί μερικοί φαίνεται πως έχουν επιλεκτική μνημονιακή μνήμη, πως η διαβούλευση, η κοινωνική αποδοχή και ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι κατευθυντήριες γραμμές για την ΕΕ.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως στο θεσμοθετημένο ΓΠΣ της πόλης, ως νόμος του κράτους, υπάρχει συγκεκριμένη επιταγή (όπως και στο μη θεσμοθετημένο ακόμα ΡΣΛ).

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, πως είμαστε αντίθετοι σε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας, σε αποφάσεις που παίρνονται με απόντες τους κατοίκους αυτής της πόλης. Είναι σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις μας και τις απόψεις μας.

Να είναι όλοι σίγουροι, πως ο λαός της πόλης θα σταθεί απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές, που του αφαιρούν το δικαίωμα να αποφασίζει αυτός για την πόλη του”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ