ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ 11,3 ΕΚ. € ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΙΒΑΔΙ – ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣΔημοπρατείται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού η ασφαλτόστρωση του δρόμου Λιβάδι – Σαραντάπορο προϋπολογισμού 11.300.000,00 €. Το έργο, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μόλις πριν 15 μέρες, προσδίδει μια νέα οδική πρόσβαση στους κατοίκους του Λιβαδίου, του Σαρανταπόρου και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας προς την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, την Εγνατία

οδό και την Πιερία. Παράλληλα συμβάλλει τόσο στην ενδοεπικοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όσο και στην διαπεριφερειακή επικοινωνία και εξυπηρετεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέσα σε χρόνο ρεκόρ προχωράμε στη δημοπράτηση ενός νέου έργου για την καλύτερη επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Πρόκειται για το δρόμο Λιβάδι-Σαραντάπορο προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ, ο οποίος δίνει διέξοδο στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τόσο προς τον νομό Κοζάνης όσο και προς τον νομό Πιερίας. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Με την ολοκλήρωση του βελτιώνεται η προσβασιμότητα και ενισχύεται η επισκεψιμότητα της περιοχής, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών, όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι. Έχουν δικαίωμα και οι άνθρωποι στο υψόμετρο των 1200 μέτρων να έχουν ασφαλή μετακίνηση και επικοινωνία και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας, που «έτρεξαν» ταχύτατα τις διαδικασίες και σημείωσε ότι οι χρόνοι αυτοί, που επιτεύχθηκαν, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους φορείς. Ακόμη υπογράμμισε το γεγονός ότι ο δρόμος εξυπηρετεί τα ποιμνιοστάσια στην περιοχή και τις μεταφορές των τοπικών προϊόντων. Επίσης επεσήμανε ότι προχωρώντας γρήγορα τα έργα διαχαίονται κοινοτικοί πόροι και δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Το έργο αφορά στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης επαρχιακής οδού σε συνολικό μήκος 15,9 χλμ. και στην ασφαλτόστρωση της, μαζί με το πρώτο τμήμα της οδού, ξεκινώντας από το Λιβάδι, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Με το έργο που ξεκινά τώρα, ολοκληρώνεται η άμεση σύνδεση του οικισμού του Λιβαδίου Δήμου Ελασσόνας με την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην περιοχή του Σαρανταπόρου και πλησίον στο Χάνι Χατζηγώγου. Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 7,00/9,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 7,00 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 1,00 μέτρο), τα απαραίτητα τεχνικά έργα και έργα σήμανσης και ασφάλειας.

Με την κατασκευή της οδού ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες – εκτρέφονται στην περιοχή 55.000 αιγοπρόβατα – και επίσης πολλές γεωργικές επιχειρήσεις. Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση βαρέων οχημάτων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις εθνικές οδούς Λάρισας –Κοζάνης και προς ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά και προς ΠΑΘΕ. Επίσης, προκύπτουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή,  καθώς με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους άξονες Λάρισας – Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενισχύεται η επισκεψιμότητα της, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι.

Επίσης, μειώνεται ο χρόνος της απόστασης στη διαδρομή προς Λιβάδι για τους μετακινούμενους από και προς την περιοχή της Κοζάνης, αλλά και τους μετακινούμενους από την περιοχή της Πιερίας προς Λιβάδι και Κοζάνη, σε σχέση με την σημερινή σύνδεση, και αυξάνεται η ασφάλεια μετακίνησης.

Εντός των επόμενων ημερών επίκειται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Π.Ε. Λάρισας, που αποτελεί το δικαιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com