ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΣΧΟΛΕΙΟΗ ΕΛΜΕ Λάρισας κηρύσσει στάση εργασίας τις μέρες της  αναπλήρωσης των ωρών μαθημάτων εξαιτίας των καταλήψεων που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα μετά το Πάσχα, σε συνδυασμό με τη στάση που κήρυξε η ΟΛΜΕ και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρονται τα εξής:

“Το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. Όσοι αγωνίζονται για ένα άλλο σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις μορφωτικές  ανάγκες του λαού, θεωρούνται εχθροί του και αντιμετωπίζονται με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και εκδικητικά μέτρα.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, με τις οποίες διεκδικούσαν το αυτονόητο, δηλαδή καθηγητές για να διδάξουν ή έθεταν αιτήματα σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους, έγιναν αφορμή για έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε σχολικές διακοπές και παρατάσεις του σχολικού έτους.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Το Υπουργείο έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του αδιαφορίας για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ασχολείται με το πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα, όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ; Το Υπουργείο δεν ασχολείται με όσα όφειλε και οφείλει να πράξει και αποποιείται πλήρως των ευθυνών του.

Το Υπουργείο Παιδείας με την 1396/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλλει να γίνονται μαθήματα την Μ. Εβδομάδα (μέχρι 3 ημέρες). Παράλληλα, επιβάλλει παράταση του διδακτικού έτους, όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες από τρεις. Ουσιαστικά καταργεί παλαιότερες διατάξεις, που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό. Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η παράταση του σχολικού έτους αποτελεί στην ουσία ποινή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ασκεί πίεση στους μαθητές, με σκοπό να καταστείλει κάθε αντίδραση απέναντι στους αποδέκτες της καταστροφικής του πολιτικής της την οποία υφίστανται κατά κύριο λόγο οι μαθητές.

Το επόμενο βήμα είναι να ισχύσουν αντίστοιχες ποινές και για μας τους εκπαιδευτικούς, όταν απεργούμε.

Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει  πίσω  την  απαράδεκτη  απόφαση  και  να  λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης, σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται, συνειδητοποιώντας τις δικές του ευθύνες για τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά.

α. Η ΕΛΜΕ Λάρισας κηρύσσει στάση εργασίας τις μέρες της  αναπλήρωσης σε συνδυασμό με τη στάση που κήρυξε η ΟΛΜΕ και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

β. Την Μεγάλη Τετάρτη 16/4 και ώρα 11:00 πμ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Λάρισα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com