ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 3 ΗΜΕΡΕΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΖΗΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΖΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 800.000 ΧΡΟΝΙΑ

διοξειδιο του άνθρακαΜια νέα έκθεση της  Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αυτή την εβδομάδα, δείχνει ότι το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα -CO2- στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει τα 402 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) – το υψηλότερο σε 800.000 χρόνια! Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετή αιτία ανησυχίας,…

θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι είμαστε ακόμα περισσότερο από ένα μήνα μακριά από την ετήσια αιχμή, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να ανεβεί το Μάιο.

Τα ευρήματα της NOAA είναι σύμφωνα με τη σταθερή αύξηση των επιπέδων του CO2 από την αυγή της βιομηχανικής εποχής:

Τι σημαίνει αυτό;

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται, μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες έτη. Μαζί με άλλα αέρια του θερμοκηπίου, απορροφά την εξερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και την ανακατευθύνει προς τον πλανήτη, αυξάνοντας τη θερμοκρασία με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι σημερινές εκπομπές αερίων θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές.

Ενώ μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί  να αποδοθεί σε φυσικά αίτια, η απότομη αύξηση των επιπέδων του CO2 εξαιτίας της εκβιομηχάνισης, δείχνει ότι μεγάλο μέρος της  είναι τεχνητό.

Επιβεβαιώθηκε η έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι είναι “η κυρίαρχη αιτία της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη που παρατηρείται από τα μέσα του 20ου αιώνα.”

Με τον καιρό, οι υψηλές συγκεντρώσεις του CO2 μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε κύματα καύσωνα, ξηρασία και πλημμύρες, που θα απειλήσουν επικίνδυνα τις παράκτιες κοινότητες, αλλά και τον εφοδιασμό τροφίμων των ανθρώπων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών θα μπορούσαν να οξύνουν τις υφιστάμενες εμφύλιες συγκρούσεις για εκτάσεις, τρόφιμα και νερό.

Εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι τόσο το κλίμα, όσο και ο τρόπος ζωής μας βρίσκονται κυριολεκτικά σε κίνδυνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ