ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ;

Επιστολή των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» προς υποψήφιους δημάρχους

energoi2Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε συνεχή καλέσματα υποψηφίων προς τους «ενεργούς πολίτες» για συστράτευση στον αγώνα τους στις επερχόμενες εκλογές. Έτσι, μετά τους «υπεύθυνους», τους «κυρίαρχους», τους «οικολόγους» πολίτες ήρθε η σειρά των «ενεργών πολιτών» να στηρίξουν νέους και παλιούς φιλόδοξους πολιτικούς που επιθυμούν την εκλογή τους στην τοπική εξουσία.

Μήπως όμως θα έπρεπε προκαταβολικά να ξεκαθαρίσουν ποιους θεωρούν ενεργούς πολίτες;  Αυτοί που θα τους ψηφίσουν ή αυτοί που θα τους φέρουν ψήφους; Αυτοί που θα δουλέψουν ανιδιοτελώς γι’ αυτούς;  Αυτοί που …απενεργοποιήθηκαν αηδιασμένοι από τα αποτυχημένα πολιτικά πειράματα, απηυδισμένοι από τα σκάνδαλα, την κακοδιαχείριση, την υποκρισία και τους φόρους; Και, ποια η διαφορά τους από τους ενεργούς πολίτες των πολιτικών αντιπάλων τους; Με ποιο …ενεργόμετρο θα τους μετρήσουμε; Επιπλέον, το ξεκαθάρισμα είναι αναγκαίο γιατί η αοριστολογία δημιουργεί σύγχυση σε εθελοντές και μέλη μας, που αναρωτιούνται μήπως ενδώσαμε στις σειρήνες της εξουσίας ή μήπως –το χειρότερο – χρησιμοποιήσαμε την Κίνηση αποβλέποντας σε άλλα οφέλη. Βέβαια, δεν έχουμε το copyright της επωνυμίας, αλλά οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι και γιατί έδωσαν περιεχόμενο σ’ αυτές τις λέξεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Για μας, πάντως ενεργοί πολίτες είναι οι πολίτες που αισθάνονται το ηθικό καθήκον, ως μέλη της κοινωνίας,  να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Και το πετυχαίνουν στηρίζοντας τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, συλλέγοντας τρόφιμα για τον πολίτη, που τον ξέχασε το κράτος και φάρμακα για τον άρρωστο που του έκλεισαν την πόρτα οι δομές δημόσιας υγείας. Για μας ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας, πάνω στο οποίο αγωνίζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διαχρονικές αξίες της ισότητας, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Που διδάσκουν συλλογική δράση και συνύπαρξη, που ανοίγουν νέους δρόμους στο σημερινό τοπίο.

Προς Θεού, δεν υποβαθμίζουμε και δεν υποτιμούμε  τις αγνές και αγαθές προθέσεις των συμπολιτών που πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο συμμετέχοντας στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. (Άλλωστε, εθελοντές μας με δική τους ευθύνη επέλεξαν να παραιτηθούν από την Κίνηση και να θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές). Διαβλέπουμε όμως τον κίνδυνο ορισμένοι να εκμεταλλευτούν προεκλογικά προς άγρα ψήφων την έννοια «ενεργός πολίτης», να καταστήσουν κενή νοήματος την πράξη της αλληλεγγύης και να της στερήσουν όλο το πολιτικό και εξεγερτικό της περιεχόμενο, να την κάνουν ακίνδυνη, αδρανή.

Γι’ αυτό θα μας επιτρέψετε να παραμείνουμε στο… γιλέκο μας σεβόμενοι τις αρχές σύστασης της Κίνησής μας που πρεσβεύουν απεξάρτηση από κάθε κομματική εμπλοκή. Θα μας επιτρέψετε να παραμείνουμε στις κοινωνικές δράσεις που υλοποιούμε στη «Στέγη» μας (κοινωνικό φροντιστήριο, «Αλληλέγγυο Πᾳντοπωλείο», ανταλλακτική βιβλιοθήκη ), στο Κοινωνικό Ιατρείο και στο δρόμο (διανομές προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, μεταφορά μερίδων φαγητού,κ.α.).   Ως Κίνηση λοιπόν των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» σας λέμε ξεκάθαρο «ΟΧΙ» σε κάθε πρόταση προεκλογικής συνεργασίας και ότι κάθε συσχετισμός με το όνομά μας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ