Και κούρεμα των καταθέσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για διασώσεις τραπεζών που θα επικυρωθεί, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016. Ήδη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη σχετική έκθεση, που προβλέπει συμμετοχή μετόχων και πιστωτών στις διασώσεις τραπεζών, για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι…
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, “με 588 ψήφους υπέρ και 81 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε έκθεση, σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων.
Το σχέδιο προωθείται στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε το Σώμα ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν συμφωνήσει να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Κυρίαρχο στοιχείο της συμφωνίας που εγκρίθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι από τη στιγμή που αυτή τεθεί σε ισχύ, όπως επισήμανε και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη συζήτηση που προηγήθηκε, από δω και πέρα, μέτοχοι και πιστωτές θα χρηματοδοτούν τη διάσωση μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι. Στο μέλλον, επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος, κάθε τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να διασωθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.
Με την έγκριση της σχετικής συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προστίθεται ένα ακόμη δομικό στοιχείο στη δημιουργία της Ενιαίας Τραπεζικής Ένωσης αφού, όπως διευκρινίζεται, οι τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούν πλέον να ανατρέξουν άμεσα σε ένα ταμείο -55 δισεκατομμυρίων- που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες και όχι από τους φορολογούμενους, προκειμένου να διασωθούν.
Με την έγκριση της συμφωνίας Ευρωκοινοβουλίου- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση της τραπεζικής νομοθεσίας έτσι ώστε να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ τραπεζικών προβλημάτων και δημοσίου χρέους. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
– Δημιουργείται αποτελεσματικότερο σύστημα εποπτείας μεγάλων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται νωρίτερα και να επιλύονται, πριν οι τράπεζες καταφεύγουν, για τη διάσωσή τους, στα χρήματα των φορολογουμένων.
– Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες και θα αναλάβει το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών, προστατεύοντας έτσι τους φορολογούμενους.
-Δημιουργείται ένα εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που πρέπει να παρέχουν την εγγύηση ορθής λειτουργίας των τραπεζών”.