ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ “ΜΙΚΕΛ ΚΑΦΕ”

mikel_6Μετά την καταγγελία της Γραμματείας Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης -Πιερίας -Χαλκιδικής σύμφωνα με την οποία η γνωστή εταιρεία  «ΜΙΚΕΛ καφέ Ανώνυμη Εταιρία Α.Ε.» έχει την τακτική να «να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό- ρήτρα

πολλών χιλιάδων ευρώ, δεσμευόμενοι πίστη και υπακοή στην εταιρία», το ΚΚΕ έκανε ερώτηση στη Βουλή για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της εν λόγω αλυσίδας.

Αναλυτικά και αυτούσια η ερώτηση από τους Βουλευτές, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, Ελένη Γερασιμίδου και Χρήστο Κατσώτη αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι της αλυσίδας καταστημάτων – καφετέρια «MIKEL COFFEE COMPANY», με την απειλή της μη πρόσληψης κατά το διάστημα της εκπαίδευσης τους ή της απόλυσης τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, εξαναγκάζονται από τη επιχείρηση, να υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά που παρουσιάζονται σαν «ρήτρα εμπιστευτικότητας» και καταργούν σε βάθος χρόνου το δικαίωμα στην εργασία, καθιστώντας ομήρους τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αλλά και μετά από αυτή.

Συγκεκριμένα η εταιρεία με την απειλή όχι μόνο της απόλυσης, αλλά και της διεκδίκησης αποζημίωσης (ύψους 10.000 ευρώ) από κάθε εργαζόμενο του ζητά να δεσμευτεί ουσιαστικά ότι, αν αποχωρήσει ή ακόμα απολυθεί για οποιοδήποτε λόγο από τα ΜΙΚΕΛ, δεν θα απασχοληθεί σε άλλη εταιρεία του κλάδου. Δηλαδή, ή θα παραμείνει άνεργος για ένα χρόνο ή αν πιάσει δουλειά, θα πληρώσει το παραπάνω πρόστιμο στην εταιρεία.

 

Επίσης, η εταιρεία μπορεί να θεωρήσει οποιαδήποτε πράξη του εργαζομένου σαν «πράξη ανταγωνισμού» που μπορεί να επιφέρει την ίδια συνέπεια για το εργαζόμενο, αν δεν «καρφώσει» στην εταιρεία κάποιον τρίτο, για πράξεις που η εταιρεία θεωρεί «ανταγωνιστικές».

 

Αποδεικνύεται ότι, πλάι στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιείται στο έπακρο σε βάρος των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία τους.

 

Ερωτάται με βάση τα παραπάνω ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να μην ισχύσουν τα απαράδεκτα αυτά ιδιωτικά συμφωνητικά».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com