ΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

Η κουζίνα είναι γεμάτη φυτικές βαφές. Κάποιες είναι κρυμμένες στις φλούδες των κρεμμυδιών, ενώ άλλες στα παντζάρια, στο κόκκινο λάχανο και στο μπαχαρικό κουρκουμά. Αν φέτος το Πάσχα αποφασίσετε να βουτήξετε τα αυγά σας σε φυτικές βαφές που θα φτιάξετε μόνοι σας, η διαδικασία θα φανεί σε εσάς και τα παιδιά σας

ένα χαλαρωτικό παιχνίδι-πρόκληση της φαντασίας, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα όμορφο και γεμάτο εκπλήξεις.

Με φυτικές βαφές μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με τον πιο φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο. Επειδή όμως η φύση είναι απρόβλεπτη, το βάψιμο των αυγών με φυτικές βαφές δεν είναι επιστήμη, αλλά τέχνη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε απόλυτα το αποτέλεσμα! Η διαδικασία, όμως, είναι οπωσδήποτε διασκεδαστική.

Με ποιον τρόπο; Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αυγά: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα.

Ζεστός:(Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα)

Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά, βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π.χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά του χρώματος, τα σουρώνουμε και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξίδι και τελικά τα αυγά.

Κρύος: ( Αυτή η διαδικασία, δίνει πιο ανοιχτά χρώματα)

Μουλιάζουμε τα αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που και αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να καλύπτει τελείως τα αυγά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμείτε.

Σημαντικές συμβουλές για το βάψιμο των αυγών

Τα καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους. Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώνουν! Ιδίως τα παντζάρια, βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδήποτε βαφή αυγών θα βρείτε στην αγορά. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας. Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετέ τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί. Για να μη σπάσουν τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά. Μπορείτε να πειραματιστείτε αναμειγνύοντας τα χρώματα σε ένα μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει.

Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις. Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά. Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι για μια ποσότητα 8-10 αυγών, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Βαθύ κίτρινο:

Για να βάψουμε αυγά σε βαθυκίτρινο χρώμα, θα πρέπει να φτιάξουμε το διάλυμα του κουρκουμά. Ρίχνουμε 5 κουταλιές κουρκουμά, 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό, όσο να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε πρώτα για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε με λεπτή σήτα ή γάζα. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ξίδι (1 κουταλιά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αυγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Ανοιχτό Πορτοκαλί:

Βράζουμε τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, σε διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει, ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βαθύ κόκκινο:

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε, και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερα κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Ροζ:

Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου. Ανοιχτό μοβ: Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώμα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξίζουν τον κόπο, επειδή είναι τόσο διακοσμητικά. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει τόσες ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.

Με φλούδες κρεμμυδιών

Τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι, τα τυλίγουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγά σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο κέλυφος.

Με λουλούδια και φύλλα

Μαζεύουμε από οπουδήποτε (μπαλκόνια, πρασιές) μικρά λουλούδια και φύλλα με διάφορα σχήματα. Αφαιρούμε το μίσχο τους, για να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται και τα τοποθετούμε προσεχτικά, χωρίς να τσαλακωθούν τα πέταλά τους, ανάμεσα σε δύο χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαρύ βιβλίο, για 4-5 ημέρες. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι επίπεδα και έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε. Βουτάμε ένα πινελάκι σε λάδι (ακόμη καλύτερα ελαφριά αλευρόκολλα). Τοποθετούμε με απαλές κινήσεις το πεπιεσμένο λουλούδι πάνω σε ένα ήδη βαμμένο αυγό και ξανά με το πινελάκι για να κολλήσει το λουλούδι.

Με στένσιλ

Με αυτοκόλλητα στένσιλ (μπορείτε να βρείτε σε είδη art & hobby) μπορούμε να βάψουμε εύκολα και γρήγορα σχέδια στα αυγά. Κολλάμε το σχέδιο (πεταλούδα, λουλούδι κλπ.) στο βρασμένο λευκό αυγό, το βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και το βουτάμε στο διάλυμα χρώματος σε θερμοκρασία δωματίου (κατά προτίμηση στο παντζάρι, που είναι το εντονότερο). Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν το χρώμα έχει «πιάσει». Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ. Αυτό που μένει λευκό στο κέλυφος είναι το τμήμα κάτω από το αυτοκόλλητο. Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε αν, αντί για στένσιλ, δέσουμε μέσα στο κομμάτι του καλσόν μικρά φυλλαράκια, πέταλα, χλόη κλπ. πάνω στο κέλυφος. Όταν απομακρύνουμε το φύλλο, θα έχει μείνει το αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.

Paidorama.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ