Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης κρούει η ελληνική Δικαιοσύνη, με έγγραφό της προς τη Βουλή, βάζοντας «φρένο» στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέταζε το ενδεχόμενο η συζήτηση για άρσεις ή μη της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατεθεί μετά τις εκλογές…
Κι ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ν.Δ., προκειμένου να μην έχει διαρροή ψήφων, δεν σκόπευε με τη συζήτηση άρσης να προκαλέσει αντίδραση στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού μορφώματος, η κίνηση των εφετών ειδικών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, να διαβιβάσουν το επίμαχο έγγραφο, φαίνεται πως υπήρξε αιφνιδιαστική.
Οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν σ’ αυτό την επιτακτική ανάγκη να ληφθεί απόφαση από τη Βουλή σχετικά με την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που καθυστερήσουν και άλλο οι διαδικασίες, δεν αποκλείεται η αποφυλάκιση ορισμένων κατηγορουμένων, πριν ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό.
Αν και η Βουλή ήρε προ εβδομάδων την ασυλία των χρυσαυγιτών βουλευτών Κουκούτση, Κασιδιάρη, Κούζηλου, Αρβανίτη και Ζαρούλια, πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιβόητο Μπαλτάκος-gate προκάλεσε αναταραχή στο Μαξίμου, το οποίο θέλησε να καθυστερήσει ενόψει εκλογών οποιαδήποτε άλλη εξέταση ασυλίας.
Πάντως, μετά τη γνωστοποίηση του εγγράφου, πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής διέρρεαν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της ήδη πέντε βουλευτές, τους οποίους μπορεί να καλέσει προς απολογία, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι τάχιστα θα τελειώσει η διαδικασία και για τους υπολοίπους. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τελικά η Βουλή θα έχει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για τη συζήτηση, αφού θα παραμείνει ανοιχτή για δύο και όχι μία εβδομάδα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Προτού, όμως, φτάσουν στο Κοινοβούλιο οι επισημάνσεις των ανακριτριών, πληροφορίες ήθελαν το Μαξίμου έτοιμο να προχωρήσει στους απαραίτητους χειρισμούς για να μην προκληθεί συσπείρωση στις τάξεις του εκλογικού σώματος της Χρυσής Αυγής. «Νέες προφυλακίσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτελούν εξέλιξη που απεύχεται η Νέα Δημοκρατία», τόνιζαν κοινοβουλευτικές πηγές, αναφερόμενες όχι μόνο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και σ’ αυτές της συνάντησης Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται σε ληστεία.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι πρώτοι κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου κι έτσι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να έχουν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς τότε συμπληρώνεται το 18μηνο, που είναι και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
Το ενδεχόμενο, πάντως, της αποφυλάκισης ορισμένων εκ των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση δεν είναι τόσο μακρινό, αν σκεφτεί κανείς ότι η ογκωδέστατη δικογραφία, που περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από το δικαστήριο, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την υπόθεση. Κι αυτό θα συμβεί, εφόσον ολοκληρωθούν οι απολογίες κατηγορουμένων και στη συνέχεια το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καταλήξει στο αν και ποιοι από τους εμπλεκομένους θα καθίσουν στο εδώλιο.
Συμπληρωματικές απολογίες
Με τους κατηγορουμένους να έχουν φτάσει πλέον τους 66, εκ των οποίων οι 29 έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, συνεχίζεται η ανάκριση για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Δύο συμπληρωματικές απολογίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, του Γ. Ρουπακιά και του Γ. Καζαντζόγλου, και κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις ολοκλήρωσαν τον κύκλο της έρευνας που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα, με τον πρώτο να κάνει μερικές… διευκρινίσεις σε σχέση με τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν.
Μάλιστα, ενώπιον των ανακριτριών δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της πρώτης απολογίας του στην ανακρίτρια Πειραιά, υποστηρίζοντας πως «τα πραγματικά περιστατικά είναι αυτά που είπα στους ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών».
Ο Γ. Ρουπακιάς, που τη Μεγάλη Δευτέρα βρέθηκε για δέκα ώρες ενώπιον της Δικαιοσύνης, έδωσε τη δική του ερμηνεία στην έννοια του χρυσαυγίτη. Οταν ρωτήθηκε «τι εννοείτε με τη δήλωση “χρυσαυγίτης ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι. Χρυσαυγίτης πεθαίνεις”;» απάντησε: «Η έννοια του χρυσαυγίτη είναι τόσο απλή που σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, να μελετάς την ιστορία της, όχι όπως μας την έχουν διδάξει στα σχολεία, αλλά ψάχνοντας την πραγματικότητα».
Ο Γ. Ρουπακιάς, από το χέρι του οποίου έχασε τη ζωή του ο 34χρονος μουσικός Π. Φύσσας, κατά την πρόσφατη απολογία του έδωσε μία διαφορετική εικόνα της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε για:
* τις φωτογραφίες σε κατασκήνωση, με σημαίες που απεικονίζουν τα SS: «Δεν γνωρίζω τι σημαίες είναι. Εγώ δεν κράτησα ποτέ τέτοια σημαία»,
* την πειθαρχία της οργάνωσης: «Δεν ήταν υποχρεωτική σε κανέναν. Ηταν όμως υποχρεωτική στον τρόπο της συμπεριφοράς μας. Να σεβόμαστε το διπλανό μας, να μην οχλαγωγούμε και να μην τσακωνόμαστε»,
* τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Δεν ήθελα ούτε να τον σκοτώσω ούτε να τον τραυματίσω. Το μαχαίρι ήταν κλειστό. Θα του το έδειχνα για να τον εκφοβίσω».
ΑΝΤ. ΞΥΝΟΥ