Φιλοξενούμε ένα γραπτό ντιμπέιτ των Κ. Τζανακούλη, Γ. Λαμπρούλη, Απ. Καλογιάννη, Εκτ. Νασιώκα, Ρ. Καραλαριώτου και Ντ. Διαμάντου ένα μήνα πριν τις εκλογές…
Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας ενόψει των εκλογών της 18ης Μαΐου στο δήμο Λαρισαίων απευθύναμε τις ίδιες 6 ερωτήσεις στους 6 υποψηφίους δημάρχους Κ. Τζανακούλη, Γ. Λαμπρούλη, Απ. Καλογιάννη, Εκτ. Νασιώκα, Ρ. Καραλαριώτου και Ντ. Διαμάντο. Οι ερωτήσεις αφορούν τις υποδομές, τα οικονομικά, το όραμα, τη στάση τους απέναντι στο κράτος, αλλά και τους λόγους που ζητούν την ψήφο των πολιτών. Οι απαντήσεις τους αναμφισβήτητα είναι ενδιαφέρουσες:
1. Για ποιο λόγο ζητάτε την ψήφο των δημοτών;
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων έχει επιτελέσει ένα μεγάλο έργο στα χρόνια που ασκεί τη διοίκηση. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και πλέον το έργο μας δεν κρίνεται από τις υποδομές, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες, αλλά από τις δράσεις μας στην κατεύθυνση της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Έτσι λοιπόν ζητάμε την ψήφο των δημοτικών προκειμένου να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και που δυστυχώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Σήμερα αυτό που απαιτείται είναι η διαμόρφωση ισχυρού πυρήνα αντίστασης στον Δήμο, για να δυσκολέψει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής με ισχυρή παρουσία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είτε στο τιμόνι του Δήμου, είτε ως αντιπολίτευση. Γιατί και ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε αντιπολίτευση στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα, αρνούμενοι να συμβιβαστούμε στο νομοθετικό πλαίσιο, διότι προσαρμογή σε αυτό σημαίνει και συμμετοχή στη διαχείρισης της βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η συγκρότηση της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», αυτό το ξεχωριστό και πρωτόγνωρο αυτοδιοικητικό εγχείρημα, είναι απαίτηση της κοινωνίας. Σήμερα είμαστε στην κρίση των Λαρισαίων, επειδή τμήμα της κοινωνίας μας έφερε σ’ αυτή τη θέση. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κ. Παιδή, η «Συμπαράταξη» είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά σημαντικής διεργασίας που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι. Συμμετέχουν τέσσερεις αυτοδιοικητικές κινήσεις, στηρίζεται από τρία κόμματα και εκπροσωπεί το δημοκρατικό πόλο της ανατροπής.
Ζητάμε, λοιπόν, την ψήφο των Λαρισαίων, για να αλλάξουμε την πόλη και τις ζωές μας.
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Για να φέρουμε έναν νέο αέρα αλλαγής στο Δήμο, μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας, μια αποτελεσματική, διαφανή και με έντονο ανθρωποκεντρικό κοινωνικό πρόγραμμα διοίκηση.
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Για να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή! Γιατί αυτό είναι που θέλουν οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι. Θέλουν μια νέα δύναμη στο Δήμο που θα παλέψει για να λύσει τα προβλήματα, να διευκολύνει τη ζωή τους και να θέσει την πόλη σε μια νέα τροχιά. Θέλουν δουλειά και αποτελέσματα.
Για να βγουν επιτέλους στην επιφάνεια οι δυνατότητες που έχει η πόλη μας, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε με νέες ιδέες και με νέα πρόσωπα, που έχουν γνώση, εμπειρία και κυρίως αγάπη και μεράκι για την πόλη μας.
Εμείς ζητάμε την ψήφο τους για να κάνουμε όλοι μαζί αυτήν τη νέα αρχή. Για να δώσουμε ουσιαστικές και οριστικές λύσεις στα προβλήματα, να νοικοκυρέψουμε τη Λάρισα, να ζωντανέψουμε την οικονομία της πόλης, να δημιουργήσουμε µια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη, νοικοκυρεμένη, λειτουργική και όμορφη. Η Λάρισα αξίζει πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνει σήμερα.
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: Ζητάμε την εμπιστοσύνη των Λαρισαίων δημοτών για τη νέα 5αετή πλέον, δημοτική θητεία διότι:
• Πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας στην πόλη μας
• Πρέπει να αντισταθούμε σε κεντρικές πολιτικές που συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας
• Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης ενεργοποιώντας όλες τις ενεργές τοπικές δυνάμεις και δυνατότητες
•Πρέπει να προδιαγράψουμε μία Νέα Προοπτική για την πόλη και τις νέες γενιές
• Γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας αφού είμαστε μέσα στην κοινωνική και επαγγελματική πραγματικότητα
• Γιατί έχουμε τις λύσεις
• Γιατί η Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει φαινόμενα «πολιτικής μονιμότητας ή/και μετάθεσης»
• Γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ – ούτε ως πρόσωπα ούτε ως κινηματική φιλοσοφία αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής παρουσίας- ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
Στις κρίσιμες αυτές εκλογές για μας, τα παιδιά μας και την πόλη μας, ζητάμε από τους δημότες να ψηφίσουν την 1η Κυριακή σαν να είναι η 2η.
Δηλαδή, «ΠΡΩΤΑ επιλέγω και ψηφίζω Δήμαρχο» και μετά υποψήφιο σύμβουλο.
Μόνο έτσι η ψήφος του δεν θα αλλοιώσει την επιλογή του για αλλαγή και Νέα Προοπτική.
2. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τη νέα δημοτική αρχή;
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Θεωρούμε ως άμεση προτεραιότητα την επιτακτική ανάγκη λήψης μιας σειράς άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μέτρων προστασίας των ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους. Εξάλλου προτάσεις προς την κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες παραπέμφθηκαν στις καλένδες.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η χώρα μας εδώ και μια τριετία διέρχεται μια πρωτόγνωρη για την μεταπολιτευτική της ιστορία κρίση που ήρθε σαν αποτέλεσμα της κρίσης του Ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου μοντέλου και των κυβερνητικών συντηρητικών επιλογών της προηγούμενης περιόδου. Το πολιτικό κλίμα και σήμερα σφραγίζεται από τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις αντίστοιχων πολιτικών, που κάτω και από το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων, οδηγούν στην αποσάθρωση-διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Σημαντικά τμήματα του πληθυσμού και στο Δήμο Λαρισαίων ζουν πλέον στη φτώχεια και την ανεργία, με κίνδυνο να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η τροφή, η εργασία και η στέγη. Στη διάρκεια των ετών της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από μια – όπως ομολογείται από όλο και περισσότερους – αδιέξοδη πολιτική, έχουν πληγεί ακόμα και πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι χθες αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο αυτών των πολιτικών. Το αδιέξοδο μεγαλώνει όσο κυλάει ο χρόνος.
Βάσει των παραπάνω, απόλυτη και άμεση προτεραιότητα είναι να δημιουργήσει ο Δήμος μια ασπίδα προστασίας για τους δημότες με ένα δίκτυο Κοινωνικής προστασίας και Αλληλεγγύης. Το πιστεύουμε, είμαστε αγωνιστές θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ταυτόχρονα τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι οξυμένα. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας, της κατάστασης των δρόμων, των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων.
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Σε περιβάλλον ύφεσης, μεγάλης ανεργίας και βαθιάς κοινωνικής κρίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – αυτή μπορεί να είναι και η μεγάλη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επανεκκίνηση του τοπικού και κατά συνέπεια της χώρας.
Κέντρο της Αυτοδιοικητικής μας πολιτικής είναι ο άνθρωπος. Στόχος μας, να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής λειτουργίας της Νέας Δημοτικής Αρχής. Ένα νέο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης που θα στηρίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν την λήψη αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία. Όραμα μας είναι η καθιέρωση μιας νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στους μεγάλους άξονες πολιτικής μας , την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την έξυπνη πόλη –διαφάνεια, την αγροτική ανάπτυξη.
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ιεράρχησαν οι ίδιοι οι πολίτες σε μια μεγάλη έρευνα που κάναμε πόρτα – πόρτα και στο διαδίκτυο.
Είναι φανερό ότι οι πολίτες προτάσσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους στο δημόσιο χώρο και σκιαγραφούν μια εικόνα πόλης σε υποβάθμιση, ακαταστασία και αταξία. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Λαρισαίων, όπως έχει λειτουργήσει ως σήμερα, δεν πέτυχε να τοποθετηθεί ως «καθημερινός συνεργάτης» και αρωγός του πολίτη στα καθημερινά του προβλήματα .
Με δυο λόγια, οι πολίτες βλέπουν ότι η Λάρισα τα τελευταία χρόνια λειτούργησε χωρίς σχέδιο , χωρίς συγκεκριμένη λογική χωρίς σαφή αναπτυξιακή φιλοσοφία. Έτσι, τα προβλήματά της πολλαπλασιάστηκαν.
Οι Λαρισαίοι θέλουν πρώτα-πρώτα να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας τους. Θέλουν καθαρή πόλη, καλούς δρόμους, φροντισμένα πεζοδρόμια, ανοιχτούς χώρους, πράσινο και καθαρό περιβάλλον, με δυο λόγια μια πόλη ανθρώπινη.
Θέλουν επίσης διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών πόρων, θέλουν αξιοποίηση των τελών που πληρώνουν και έναν Δήμο οικονομικά ισχυρό ώστε να υλοποιεί τις δράσεις και τα έργα που έχει η πόλη ανάγκη.
Από κει και πέρα ο Δήμος επιβάλλεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου θα ανθεί η υγιής επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς και θα παράγει θέσεις εργασίας. Με δυο λόγια μια Δημοτική Αρχή δραστήρια και ενεργή που θα στέκεται κοντά στον κόσμο και θα αντιμετωπίζει δυναμικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής.
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: Σε 7 άξονες θα κινηθούμε από την πρώτη κιόλας μέρα.
• ΑΝΕΡΓΙΑ. Με μία σειρά δυναμικών δημοτικών πρωτοβουλιών αλλά, και μία πολιτική εξωστρέφειας της πόλης που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον την εισδοχή νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Κυρίαρχα όμως, πρέπει να στηρίξουμε το τοπικό επιχειρηματικό, επαγγελματικό και εμπορικό δυναμικό με έμφαση στις καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Νέα Προοπτική- Νέες θέσεις εργασίας- Βεβαιότητα-Αξιοπρέπεια
• ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Μέσα από ένα δυναμικό πλαίσιο αξιοποίησης του τομέα εξοικονόμησης πόρων και ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αποδώσουμε στους πολίτες μικρότερο κόστος από το σημερινό στους απαιτούμενους πόρους στο σπίτι και στη δουλειά τους (νερό-ενέργεια- θέρμανση). Και βέβαια, θα εξορθολογήσουμε και θα μειώσουμε έως και μηδενίσουμε όπου απαιτείται (ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φοιτητές) το κόστος των δημοτικών φόρων και τελών. Θα επανακαθορίσουμε το κόστος και τον τρόπο καταβολής για τη χρήση δημόσιων και δημοτικών χώρων και κτιρίων (πχ γυμναστηρίων) ώστε, οι χρήστες να μπορούν να αισθανθούν το Δήμο σύμμαχο και όχι «τελώνη».
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα δράσεων – δομών – θεσμών στήριξης των φτωχοποιημένων δημοτών, των παραμελημένων και κακοποιημένων συνανθρώπων μας, των χιλιάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας που βρίσκονται σε απόγνωση, των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) που βιώνουν μία σκληρή πραγματικότητα αποκλεισμού θα δώσουμε αξιοπρέπεια και ελπίδα.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Στρατηγικός μας στόχος είναι μέσα από τα συγκεκριμένα 12 κριτήρια να αναδείξουμε τη Λάρισα «Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Όχι κατ’ επίφαση και με ασκήσεις επί χάρτου αλλά, πραγματικά να το βιώνουν και να το αναγνωρίζουν αυτό ΠΡΩΤΑ οι πολίτες.
• ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ-ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ. Συμπυκνώνεται σε 3 λέξεις: Παιδεία – Πολιτισμός- Αθλητισμός. Στρατηγικός μας στόχος είναι να γράψουμε την «Νέα Πολιτιστική Χάρτα 21» και να αναδείξουμε τη Λάρισα την επόμενη Ελληνική πόλη το 2021 ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Διαμόρφωση νέας νοοτροπίας πολιτών μέσα από ανοιχτά σχολεία, με νέες συνθήκες και διαδραστική παρουσία στην τοπική κοινωνία. Με το Αθλητικό Ιδεώδες και Πρότυπο να διαχέεται και να εμπεδώνεται σε κάθε δημότη αναβαθμίζοντας την αθλητική παρουσία της πόλης.
• ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Μέσα από διαρκή συνεργασία με τους φορείς της πόλης, σε μία αξιοποίηση σε κάθε χρόνο και με κάθε μέσο ( δημοψηφίσματα, συνελεύσεις, ανοιχτές συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, νέες τεχνολογίες) της συνομιλίας και της δυνατότητας παρέμβασης του πολίτη Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ χωρίς «λευκές επιταγές» στην εκ του νόμου οριζόμενη δημαρχιακή πλειοψηφία. Και βέβαια, ζητάμε και δεσμευόμαστε πρώτα εμείς, ορισμένα σημαντικά ζητήματα και αποφάσεις (πχ προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα) να λαμβάνονται με διευρυμένες πλειοψηφίες (3/5).
• ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ. Κάθε στιγμή ο πολίτης θα γνωρίζει το «δρόμο του κάθε δημοτικού ευρώ». Διαδραστικά θα έχει εικόνα για το κάθε τι που αφορά το Δήμο. Η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου στις υπάρχουσες αλλά και σε νέες δομές, μέσα αξιοκρατικά κριτήρια και από τη διαρκή εκπαίδευση θα προσδώσει στους ίδιους εργασιακή βεβαιότητα και στους πολίτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες και λιγότερη γραφειοκρατία.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Όπως είπα και πριν τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής είναι τα φλέγοντα αυτή την περίοδο. Εμείς ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια, βλέποντας έγκαιρα το πρόβλημα. Συστήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα Κοινωνικό Παντοπωλείο, προχωρήσαμε επίσης πρώτοι με τον Δημοτικό Λαχανόκηπο, ενισχύσαμε το πρόγραμμα των συσσιτίων, το θεσμό των ΚΑΠΗ, διευρύναμε το δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών, μειώσαμε τιμολόγια και τέλη και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
3. Στη χώρα που τη μαστίζει η κρίση ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στους δημότες και ποια θα πρέπει να είναι η κοινωνική της πολιτική;
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, κύκλο διαβουλεύσεων για την εκπόνηση του προγράμματός μας. Εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και πολίτες συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και σύντομα θα παρουσιάσουμε συνολικά το πρόγραμμά μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην κοινωνική πολιτική, όπως προανέφερα.
Είναι κεντρικής μας θέση από το κείμενο της Ιδρυτικής μας διακήρυξης ότι στην εποχή της μεγαλύτερης και πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και βιώνει με τραγικό τρόπο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει:
Να αναπτύξει ένα ουσιαστικό δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι ελεημοσύνης, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή, και να αναδειχτεί σε κύτταρο υπεράσπισης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, να υπερασπίσει τα δημόσια-κοινωνικά αγαθά, τον δημόσιο χώρο.
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, προτεραιότητα και επιθυμία όλων μας είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους εφήβους, στους ανέργους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση.
Στόχος μας, η κατά το δυνατόν πλήρης κάλυψη όλων των συμπολιτών μας ανεξαρτήτως χρώματος, προέλευσης, θρησκείας, επαγγέλματος.
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Βέβαιο είναι ότι στη Λάρισα της κρίσης έχουν υπάρξει κάποιες δομές στήριξης των πολιτών. Όμως λειτούργησαν αποσπασματικά και χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις γι αυτό και είχαν περιορισμένα αποτελέσματα.
Εμείς μιλάμε για ένα οργανωμένο Δίκτυο Κοινωνικής Πρόνοιας που θα εξασφαλίσει πλήρη στήριξη και βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη.
Εξασφάλιση τροφής και ρουχισμού, εξασφάλιση φαρμάκων και βοήθειας στο σπίτι σε όλους που έχουν ανάγκη, αλλά και στήριξη σε οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων, σε κακοποιημένες γυναίκες σε παραμελημένα παιδιά και ηλικιωμένους είναι άξονες που για μας είναι αυτονόητο ότι θα κινηθούμε.
Ακόμη χρειάζεται να εφαρμοστούν Προγράμματα προληπτικής ιατρικής, εμβολιασμού και βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής.
Μακροπρόθεσμα, με τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, θα εξεταστεί και η δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών. Δεν δίνουμε υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε. Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε πρωτοπόροι στη συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, με Οργανώσεις Πολιτών και με την Εκκλησία, ώστε μέσα από έναν καλό συντονισμό να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του Κοινωνικού Δικτύου της Λάρισας.
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: Ο Νέος Δήμος πρέπει να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια κεντρικής πολιτικής που επιβάλει την οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα, την κοινωνική αναξιοπρέπεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι ένας ΕΝΩΤΙΚΟΣ Δήμος. Με το αστικό και αγροτικό χωροταξικό και κοινωνικό στοιχείο σε επικοινωνία και όχι σε απομόνωση.
Στις αρχές αυτές, η Κοινωνική πολιτική είναι πρωταρχικής σημασίας. Και πέραν της οικονομικότερης διαβίωσης και της κοινωνικής ματιάς σε θέματα βιοπορισμού και διασφάλισης βασικών αναγκών, θα ήθελα εδώ να προτάξω την άμεση ενέργειά μας στην επίλυση θεμάτων που αφορούν την ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΝΟΙΑ. Ο Νέος Δήμος πρέπει επιτέλους να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και στον τομέα αυτό. Και είναι επιτακτική ανάγκη διότι, η «υγειονομική βόμβα» που λέγεται «ανασφάλιστοι πολίτες» αν σκάσει θα σκάσει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας και όχι του κεντρικού κράτους. Εκεί λοιπόν, λέμε απλά ότι ο Νέος Δήμος με τη Νέα Λάρισα θα προκρίνει άμεσα μία δημοτική πολιτική για την υγεία μέσα από ένα δημοτικό σύστημα υγείας και πρόνοιας με:
• Δημοτικά πολυιατρεία αστικού τύπου
• Δημοτική κάρτα βραχείας ασφάλισης
• Δημοτικά Κέντρα πρόληψης και ενημέρωσης
• Δημοτικό ξενώνα βραχείας φιλοξενίας ΑΜΕΑ
• Δημοτική στέγη υποστηριζόμενης και αυτόνομης διαβίωσης
• Δημοτικό διαμεσολαβητικό κέντρο υποστήριξης οικογένειας
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής είναι πολύπλοκο και γίνεται ακόμα δυσκολότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα μάλιστα με την ένταση που τη βιώνει η χώρα μας. Όπως σας περιέγραψα και νωρίτερα οι δράσεις που αναλάβαμε ήταν πολλές και ποιοτικές, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν φτάνει. Πραγματικός στόχος παραμένει η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και υπό αυτό το πρίσμα τα έργα υποδομών που εκτελούνται σε κλίμακα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προσφέρουν παράλληλα και θέσεις εργασίας, αλλά και χρήμα στην τοπική οικονομία. Γι’ αυτό και στη νέα περίοδο οργανώνουμε τη δράση μας, ώστε ο Δήμος Λαρισαίων να μετατραπεί σ’ ένα πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, την οποία άλλωστε πάντα ευνοούσαμε, αλλά και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που είναι ένα νέο εργαλείο στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Έχει ιδιαίτερη αξία ο Δήμος Λαρισαίων να περάσει στα χέρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο για να μειωθούν τα δημοτικά τιμολόγια και τέλη για όλους όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Για να μη βρεθεί κανείς χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα. Για αναστολή πληρωμής των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια. Δεύτερον για να υπάρχει δημοτική αρχή σε λαϊκά χεριά που θα βοηθήσει στη λαϊκή συσπείρωση, για να ανέβει η αυτοργάνωση του λαού, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να ανέβει η συμμετοχή του στη δράση, η αλληλεγγύη, το μαζικό λαϊκό κίνημα. Να αναζωογονηθεί η λαϊκή συμμετοχή και δράση σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά, προκειμένου ο Δήμος να γίνει μετερίζι υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.
4. Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομών που θα πρέπει να προτάξετε και να διεκδικήσετε στη θητεία σας;
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Τα έργα υποδομών που οφείλουμε να προτάξουμε διακρίνονται σε 2 κατηγορίες. Τα έργα που εκτελούνται από την Πολιτεία και την αιρετή περιφέρεια. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσουμε την ολοκλήρωση των εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου και την απόδοση του στο κοινό και την ολοκλήρωση όλων των περιφερειακών οδικών δακτυλίων της πόλης, που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη πόλη με άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσουμε τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης. Εδώ έχουμε την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού ποταμού και την συνέχιση της διαμόρφωσης της τάφρου του Χατζηχαλάρ. Τέλος, άμεση προτεραιότητα μας είναι τα μικρής κλίμακας έργα που θα ανακουφίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενδεικτικά αναφέρω, τα πεζοδρόμια τις διαβάσεις με έμφαση στα ΑΜΕΑ, στο «πρασίνισμα» του κάθε μικρού κοινόχρηστου χώρου, στην απελευθέρωση των πεζοδρόμων.
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Η Λάρισα πρέπει να επενδύσει, όπως ήδη είπα, στην παραμελημένη καθημερινότητα. Έχει προβλήματα στις γειτονιές που παραμένουν επί χρόνια άλυτα. Καλά τα μεγάλα έργα –που ασφαλώς δεν θα παραμελήσουμε- αλλά είναι επείγον πλέον να κοιτάξουμε και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Πράσινο, αναπλάσεις χώρων, λύσεις για τη στάθμευση, και ένα μεγάλο νοικοκύρεμα παντού είναι βασικές επιδιώξεις.
Από κει και πέρα, ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει είναι σε έργα και δράσεις ικανές να πολεμήσουν την ανεργία των πολιτών. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό. Όμως υπάρχουν πολλά παραδείγματα Δήμων στην Ευρώπη που βρήκαν και αξιοποίησαν προγράμματα με τα οποία άλλαξαν το σκηνικό στον τομέα του επιχειρείν. Εμείς δεν αφήσουμε τίποτε στην τύχη του και τίποτε ανεκμετάλλευτο στον τομέα αυτό και θα αναζητήσουμε κεφάλαια από παντού. Επιπλέον, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λάρισας, αναδεικνύοντας τον Πηνειό και το αρχαίο θέατρο για τα οποία χρόνια μιλάμε αλλά τα αποτελέσματα είναι φτωχά. Δυο πραγματικοί θησαυροί της πόλης επανέρχονται δυστυχώς μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής συζήτησης για να ξεχαστούν αμέσως μετά. Εμείς θα το κάνουμε πράξη
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ:
• Ανασχεδιασμός της μετακίνησης – μεταφοράς με προτεραιότητα στη μαζική μεταφορά και σε φιλικές μετακινήσεις (Ολοκληρωμένο & Ασφαλές Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων – νέοι πεζόδρομοι στο κέντρο και στις συνοικίες)
• Δρομολόγηση έργων για αντιμετώπιση αναγκών σε νερό αρδευτικό (ταμιευτήρας σε έκταση 400 στρεμμάτων στην περιοχή Κοιλάδας, χωρητικότητας 1.200.000 μ3, συνδετήριος αγωγός τροφοδοσίας 5,5 χιλιομέτρων με ενδιάμεσο αντλιοστάσιο στον ταμιευτήρα Κοιλάδας για πλήρωση 2ου ταμιευτήρα στην περιοχή Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κραννώνα σε έκταση 350 στρεμμάτων, χωρητικότητας 1.100.000 μ3. ΑΡΑ, διασφάλιση άρδευσης για 6000 στρέμματα στην περιοχή Κοιλάδας-Κρανώννα)
• Ανάπτυξη ΑΠΕ για διασφάλιση στους δημότες μείωσης του κόστους ενέργειας και θέρμανσης
• Ανάπλαση περιοχών που προβλέπονται από το ΓΠΣ (Νέα Σμύρνη-Άγιος Γεώργιος, Χαραυγή- Σιδ. Σταθμός, Περιβάλλουσα περιοχή Αρχαίου Θεάτρου)
• Νέα αθλητικά κέντρα με συμπληρωματικά έργα σε υπάρχουσες υποδομές στις συνοικίες και στα χωριά
• Επανάχρηση κτηρίων για κοινωνικές και πολιτιστικές δομές και αξιοποίηση ελεύθερων εκτάσεων
• Είσοδοι της πόλης
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Η στρατηγική μας κινείται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα σχολικά κτίρια, για τα οποία υπάρχει ένας ευρύς προγραμματισμός ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Δήμου. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα ενεργειακά – αναπτυξιακά έργα, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του κλάδου της πράσινης επιχειρηματικότητας, Έχουμε ήδη ένα μακρύ κατάλογο έργων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και διαπνέονται απ’ αυτή τη λογική, αλλά επίσης καταρτίζουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο με αντίστοιχες επιλογές.
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Το βασικό ερώτημα κατά τη γνώμη μας είναι το εξής: τί έργα, με ποιόν τρόπο και σε όφελος ποιού υλοποιούνται. Εμείς προτάσσουμε έργα που έχουν στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έργα για κοινωνικές εγκαταστάσεις (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια) έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, για χώρους άθλησης, πολιτισμού με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, καμιά ανάμειξη επιχειρηματικών συμφερόντων στα οποία ο λαός θα έχει ελεύθερη πρόσβαση χωρίς καμία πληρωμή.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλουμε να είμαστε τολμηροί, κ. Παιδή. Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με την λειτουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου και η μελέτη της περαιτέρω πεζοδρόμησης στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο είναι στα σχέδιά μας. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα όπως η αστικοποίηση της λεωφόρου Καραμανλή. Θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό το έργο. Όπως και συνολικά οι περιμετρικοί άξονες.
Επίσης, η πρόσκτηση από το Δήμο των μεγάλων αδόμητων χώρων (στρατόπεδα, ΕΘΙΑΓΕ, εκτάσεις ΟΣΕ) που θα αποτελέσουν τα νέα πνευμόνια της πόλης μας, μαζί την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών θα αποτελέσουν στόχους διεκδίκησης. Πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτές τις διαχρονικές διεκδικήσεις της πόλης που παρούσα Δημοτική Αρχή άφησε πίσω.
5. Πώς θα αντιμετωπίσετε τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ, από το κράτος, την έλλειψη πόρων και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσίων;
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Προσεγγίζουμε το θέμα της διαφάνειας, με ειλικρίνεια, προσοχή και αίσθημα ευθύνης, χωρίς σκανδαλολογίες. Η διαφάνεια δεν είναι αυτονόητη για κανένα και για τίποτα. Αποδεικνύεται στην πράξη, καθημερινά σε κάθε μια συναλλαγή. Διαφάνεια σημαίνει απλές διαδικασίες, διαύγεια και έλεγχος. Όλοι οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν, τι προμηθεύεται ο δήμος, πως το προμηθεύεται, από ποιόν και πόσο κοστίζει.
Όταν έχεις καθαρή, διαυγή και έντιμη διαχείριση δεν έχεις κανένα πρόβλημα ελέγχων. Ίσα- ίσα επιζητείς και τους ελέγχους. Για εμάς η διαφάνεια και η χρηστή οικονομική διαχείριση θα είναι ο σιδηρούς κανόνας.
Το μοντέλο του Δήμου όπου κάθε δημοτικός παράγοντας μπορεί να ξοδεύει ανεξέλεγκτα πόρους σε έργα και δράσεις αμφιβόλου χρησιμότητας και αξίας είναι παρελθόν. Διαφάνεια λοιπόν παντού.
Και ακόμη , αναζήτηση οικονομικών πόρων από την Ε.Ε, από τον υγιή ιδιωτικό τομέα, αλλά και διεκδίκηση από το Κράτος και του τελευταίου ευρώ που δικαιούται ο Δήμος, μιας και το σύστημα λειτουργεί ακόμη κρατικο-κεντρικά.
Όμως αυτό πρέπει να τελειώσει. Οι Δήμοι πρέπει να αποκτήσουν συγκεκριμένα έσοδα με τη μεταβίβαση από το Κράτος θεσμοθετημένων φόρων. Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο εντελώς αποκεντρωμένο γιατί κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα την ανάπτυξη από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει απαντηθεί. Το ζήτημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Αλλά πώς θα αξιοποιήσεις τους υπάρχοντες μηχανισμούς του Δήμου και πως θα αναμορφώσεις τις Υπηρεσίες του ώστε με το μικρότερο δυνατό κόστος να παράγεις το μεγαλύτερο δυνατόν έργο.
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ:
• Σύστημα Διαφάνειας δημοτικών οικονομικών μέσα από το διαδίκτυο
• Διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος και όπου μπορεί να γίνει και «αποκέντρωση είσπραξης κατευθείαν από το Δήμο» διότι, τώρα το κράτος τα εισπράττει και δεν τα αποδίδει στο Δήμο.
• Αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ μέσα από στοχευμένες προτάσεις στηριζόμενες στην καινοτομία, στη συνέργεια και την ανταποδοτικότητα διότι, με αυτές τις έννοιες προτιμούνται και χρηματοδοτούνται με υψηλή αποδοχή οι προτεινόμενες δράσεις και έργα.
• Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Δράσεων που ο Δήμος μπορεί ΜΟΝΟΣ του να διεκδικήσει σε πολλούς τομείς. Και τα γνωρίζουμε και έχουμε έτοιμο το οργανόγραμμα για μία Νέα «Δομή Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης και Προγραμμάτων» που θα είναι το όχημα όχι για να ψάξουμε αλλά, επειδή γνωρίζουμε ήδη, για να καταθέσουμε αμέσως προτάσεις και να διεκδικήσουμε νέους πόρους. Υπάρχει προσωπικό αυτή τη στιγμή στο Δήμο που έχει τα αντικειμενικά και ουσιαστικά προσόντα για μία τέτοια προσπάθεια αλλά, δυστυχώς, απαξιώνεται σε αλλότρια καθήκοντα.
• Δεν θα δεχθούμε καμία ιδιωτικοποίηση σε ότι αφορά τη ΔΕΥΑΛ και την Καθαριότητα. Έχουν αποτύχει στην Ευρώπη ήδη, ανάλογες προσπάθειες. Η όποια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα θα έχει αποκλειστικό στόχο την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών, χωρίς παραχωρήσεις μονοπωλιακού καθεστώτος.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Ο έλεγχος των οικονομικών είναι κάτι συνηθισμένο για το Δήμο Λαρισαίων και δεν έχουμε αντίρρηση. Η έλλειψη πόρων όμως είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετωπίζουμε μειώσεις που φτάνουν (π.χ. στη ΣΑΤΑ) ακόμα και στο 80% σε σχέση με την προηγούμενη θητεία. Με αυτούς τους όρους αντιλαμβάνεστε ότι η λειτουργία των δήμων για το ζωτικό τους χώρο περιορίζεται δραστικά. Με καλή διαχείριση και στοχευμένες ενέργειες καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργήσουμε χωρίς μεγάλα προβλήματα, όμως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, στην ουσία θα αποδυναμώσει τους δήμους από το βασικό τους έργο. Σ΄ ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις έχουμε εκφράσει με κάθε τρόπο τη διαφωνία και την αντίρρηση μας.
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Σε ότι αφορά την κρατική χρηματοδότηση εμείς διεκδικούμε την αύξηση του ποσοστού της σε συνδυασμό με την μείωση των ανταποδοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα, απειθαρχώντας στην κυβερνητική πολιτική των αντιλαϊκών ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και στην επιτροπεία. Θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου και παράδοσης τους στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα απαιτείται να είσαι διεκδικητικός. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική των δημάρχων – manager.
Είναι δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση ασφυκτιά από την οικονομική εξαθλίωση, την κατάργηση αρμοδιοτήτων, τη διάλυση σχέσεων εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες, είμαστε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές. Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβότερα τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες.
Επίσης τα λίγα χρήματα, που έρχονται στο δήμο με τις πολιτικές των μνημονίων, θα πιάσουν τόπο, γιατί θα περιορίσουμε τις σπατάλες και θα ιεραρχήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τις κοινωνίας. Τα προγράμματα της Ε.Ε. είναι επίσης ένας τομέας όπου πρέπει να εξαντλήσουμε τις διεκδικήσεις τις της πόλης.
Μ’ απλά λόγια έχουμε μπροστά μας αγώνες μαζί με τους πολίτες για να αναπληρώσουμε την καθυστέρηση υπήρξε στη λύση των προβλημάτων. Και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αγωνιστές αλλά χρειαζόμαστε δίπλα μας και τους ενημερωμένους πολίτες.
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Οι ΟΤΑ οφείλουν να διεκδικήσουν τους πόρους που τους ανήκουν καθώς επίσης και την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από τον θεσμικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ένας συνεχής αγώνας τον οποίο θα κάνουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Ρόλος της Πολιτείας είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των δαπανών των ΟΤΑ για τον λόγο αυτό είμαστε υπέρ της πλήρους διαφάνειας και την λογοδοσίας της δημοτικής εξουσίας. Όσο αφορά υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως η καθαριότητα και η υδροδότηση, αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ρόλου των Δήμων που αφορούν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και επομένως δεν τίθεται για μας θέμα ιδιωτικοποίησης των.
6. Τι θα κάνετε στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού στο δήμο σας με δεδομένους τους αυστηρούς περιορισμούς;
ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: Είναι γεγονός ότι, το κεντρικό κράτος ασκεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο μία πολιτική αριθμών σε επίπεδο της δημόσιας διοίκησης και λιγότερο έως καθόλου μία πολιτική ποιοτικής αναβάθμισης. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εργασιακή αβεβαιότητα και δυσλειτουργία στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ίδια βέβαια ανασφάλεια έως και απόγνωση έχει και ο εργασιακός βίος στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Ο Νέος Δήμος οφείλει να είναι εξωστρεφής, με δυναμικά χαρακτηριστικά υποδοχής και εξυπηρέτησης ώστε, να μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσει την εργασιακή κατάσταση των δικών του ανθρώπινων πόρων. Και αυτό έρχεται μόνο μέσα από την αξιοποίηση τους έτσι ώστε, να είναι αναγκαία η παρουσία του και δεδομένη η μη απόλυσή του. Και σύμμαχος σ’ αυτό θα είναι ο δημότης που εξυπηρετείται. Ο Νέος Δήμος, στην πρόκληση των νέων πολιτικών που θα αναπτύξει θα χρειασθεί και να αναδιαμορφώσει και να αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό και να βελτιώσει αριθμητικά και ποιοτικά περαιτέρω, το στελεχιακό του δυναμικό. Οι περιορισμοί υπερβαίνονται από τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών που τεκμηριώνονται.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Προς το παρόν αντιμετωπίζουμε το θέμα εκ των ενόντων και με καλύτερη οργάνωση του υπάρχοντος προσωπικού. Όμως οι μαζικές αποχωρήσεις (κυρίως για συνταξιοδότηση στελεχών) προσδίδει εκρηκτικές διαστάσεις στο πρόβλημα. Πιέζουμε την επίσημη πολιτεία, η οποία θα πρέπει εν τέλει να αποφασίσει αν θέλει τη λειτουργία των δήμων και σε ποιο επίπεδο. Είναι μια μάχη την οποία άλλωστε δίνουμε καθημερινά μέσα και από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Πάγια θέση μας είναι η κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου και όχι η προώθηση των ελαστικών μορφών εργασιακών σχέσεων (2μηνες, 5μηνες συμβάσεις έργου κ.α.) που προωθούνται στη βάση της συγκεκριμένης ασκούμενης πολιτικής. Συνεπώς τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας εμείς την συνδυάζουμε με τη συνολικότερη εναντίωση στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. συμβάλλοντας στους όρους κα της Προϋποθέσεις για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό. Βεβαίως υπάρχουν ελλείψεις. Έχουμε προτάσεις. Φυσικά δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υποσχεθούμε προσλήψεις. Είναι πέρα και έξω από τη λογική μας. Είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να δούμε αμέσως μετά τις εκλογές.
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Θα προσπαθήσουμε μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με την κεντρική εξουσία να πείσουμε για την αναγκαιότητα κάλυψης αναγκών του Δήμου Λαρισαίων.
Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει αξιόλογο, έμπειρο και φιλότιμο προσωπικό που ασφυκτιά μέσα σε ένα απαρχαιωμένο οργανόγραμμα. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, η αξιοποίηση του προσωπικού με αξιοκρατία, θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες μας, θα εξοικονομήσει πόρους και θα παράγει μετρήσιμο ποιοτικό έργο για τους δημότες. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είναι προφανές ότι θα επιδιώκουμε στα επιτρεπτά και νόμιμα πλαίσια την κάλυψη των όποιων κενών υπάρχουν. Οι διαδικασίες διορισμού όπως ξέρετε είναι πλέον σαφείς και καθορισμένες από το Νόμο.