ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ… ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΑΡΝΙΑ ΤΩΝ 3.99 ΕΥΡΩ!

lidl-arniaΣοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας προκύπτει από τις αποκαλύψεις διαφόρων ειδικών αλλά και επαγγελματιών του χώρου του κρέατος, μετά το θόρυβο που ξέσπασε με τα αρνιά των 3,99 ευρώ σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Μάλιστα, μεγάλη ποσότητα -που φέρεται να διατίθεται στην αγορά σήμερα- αντιστοιχεί σε ποσότητα 16.000 αρνιών που σφάχτηκε πριν από δύο μήνες, περίπου, σε σφαγείο της συμπρωτεύουσας για λογαριασμό αλυσίδας πολυκαταστημάτων. Τα στοιχεία προκύπτουν με ακρίβεια από τον κανονισμό ιχνηλασιμότητας σφάγιων σε όλες τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις !

Παρέμβαση του Κτηνίατρου-Μικροβιολόγου Τροφίμων Ν. Κασαλιά

Στο θέμα παρενέβη με επιστολή του προς το meat place ο Κτηνίατρος-Μικροβιολόγος Τροφίμων και διευθυντής του ΣΠΑΚΒΕ, Νίκος Κασαλιάς. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με βάση τη νομοθεσία, στον ορισμό του νωπού κρέατος έχουν συμπεριλάβει και τα κατεψυγμένα. Αφού παραθέτει στοιχεία της νομοθεσίας, συμπληρώνει:

Με την επιφύλαξη των πιο εξειδικευμένων διατάξεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των τροφίμων ή των ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων του σχήματος, της εμφάνισης ή της συσκευασίας τους, των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν, του τρόπου με τον οποίο τακτοποιήθηκαν και του περιβάλλοντος στο οποίο εκθέτονται, καθώς και των πληροφοριών που διατίθενται σχετικά με αυτά από οποιοδήποτε μέσο διάδοσης πληροφοριών, δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Νομίζω ότι αν δούμε συνδυαστικά όλα τα παραπάνω, απαντάμε πρώτιστα στο μυστήριο της χαμηλής τιμής και δευτερευόντως στο τι θα πρέπει να κάνει η ομοσπονδία κρεοπωλών και κάθε άλλος εμπλεκόμενος. Παράλληλα νομίζω ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα νωπό αμνοερίφιο που έχει υποστεί κατάψυξη ή ταχεία κατάψυξη και σε αυτό που έχει σφαχτεί και συντηρηθεί για λίγες μέρες σε ψύξη.

Με δεδομένο, τέλος, την οικονομική δυσπραγία, την πτώση του τζίρου των καταστημάτων και τον ανελέητο ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, θεωρώ ότι όλοι οι φορείς (ομοσπονδία κρεοπωλών, διεπαγγελματική κλπ) θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να μην αφήνουν τον καταναλωτή ανενημέρωτο να ψάχνει την αλήθεια στις λαϊκές αγορές, στα blogs και σε τηλεοπτικές εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας».

Παρέμβαση Μπατζακίδη και Κρεοπωλών

Μετά από πολλά παράπονα των μελών του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, για το ζήτημα που προέκυψε, υπήρξε αντίδραση από τον Πρόεδρο Γιώργο Μπατζακίδη, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με Κτηνίατρο Νίκο Κασαλιά. Παράλληλα σε δηλώσεις του τόνισε ότι

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επειδή ο ορισμός του νωπού κρέατος συμπεριλαμβάνει και τα κατεψυγμένα, ως νωπά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οποιεσδήποτε προσφορές που με το πρόσχημα του νωπού κρέατος, είναι πιθανό να είναι κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.

Θεωρούμε απαράδεκτο να ευτελίζεται ο κόπος των παραγωγών που πωλούν τα αμνοερίφια με 5 και 5,5 ευρώ, με το ακούγονται τιμές των 4 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχουν σφαγεί, τουλάχιστον 2 με 3 μήνες πριν, μπήκαν στην κατάψυξη σε κουτιά, την εποχή που η τιμή του αρνιού ήταν ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της ασθένειας της ευλογιάς. Η πρότασή μας είναι να στηριχθεί η ντόπια κτηνοτροφία και τα παραδοσιακά κρεοπωλεία χωρίς να γίνονται οι καταναλωτές θύματα παραπλάνησης»

xanthipress

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com